Napoje i potrawy Charakterystyczne dla kuchni Amerykańskiej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Kuchnia Amerykańska.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Amerukanskie jedzenie
Amerykańskie jedzenie
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Czego unikać by zdrowo się odżywiać?
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
FAST FOODY- zmora XXI.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Kuchnia Wietnamska.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Napoje i potrawy Charakterystyczne dla kuchni Amerykańskiej

Hot – Dog Rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kiełbaską z zimnym sosem (majonez, ketchup) Zasadniczymi składnikami hot doga są podłużna bułka oraz podgrzana parówka. Początkowo bułka była "nakłuwana" specjalnym przyrządem w kształcie pręta o średnicy ok. 2 cm zakończonego stożkiem; w powstały otwór wkładano podgrzaną parówkę (tzw. hot dog francuski). Obecnie bułka jest najczęściej nacinana (nie przecinana) a parówka podgrzewana w mikrofalówce. Bułka musi być chrupiąca i ciepła. Dodawane są różnego rodzaju dodatki, najczęściej ketchup, musztarda i różne warzywa (np. siekana cebula, sałata, krojona kapusta, pomidory itp.). Oryginalny amerykański hot dog nie zawierał dodatków.

Hamburger Rodzaj kotleta z mielonego mięsa wołowego, którego porcja została uformowana w płaski, okrągły placek, a ten następnie usmażony lub upieczony na ruszcie (grillu). Tak przygotowany hamburger bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki (co pozwala go jeść trzymając w dłoni, bez pomocy sztućców), oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy, a także nazwą hamburger lub nazwami pochodnymi nazywa się inne rodzaje kotleta w ten sposób podane.

Coca-cola (w USA, Kanadzie, Australii i Wielkiej Brytanii powszechnie znana jako Coke) to marka bezalkoholowego napoju gazowanego firmy The Coca-Cola Company. Powstała pod koniec XIX wieku i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek na świecie. Od 1960 roku charakterystyczny kształt butelki jest także prawnie zastrzeżony. Skład Coca-coli: woda, cukier, dwutlenek węgla, a dodatkowo: karmel E150d (jako barwnik), kwas ortofosforowy (E338, jako regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Bardzo podobny skład ma napój Pepsi-Cola. Coca-cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku.

Popcorn Uprażone w wysokiej temperaturze w oleju lub za pomocą gorącego powietrza ziarna kukurydzy. Potrawa ta rozpowszechniła się szybko w Europie dzięki Amerykanom, którzy sprowadzili ją ze swojego rodzimego kraju. W Polsce, tak samo zresztą jak w USA, przyjęło się jedzenie popcornu w trakcie seansów filmowych w kinie. Popcorn taki smakuje trochę inaczej niż ten, który można przygotować w warunkach domowych. Do jego produkcji używa się ziarna kukurydzy, najczęściej pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych, ale również z niektórych krajów europejskich (Węgry).

Chleb bananowy Amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb Chleb bananowy Amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba.

Cheeseburger Cheeseburger jest hamburgerem z dodanym kawałkiem żółtego. Stworzonych dla tych Amerykanów którzy lubią hamburgery oraz ser. Pierwszego cheeseburgera stworzył w 1924 r. Lionel Sternberger, który wrzucił plasterek sera na rozgrzanego na grillu hamburgera. Od czasu wynalezienia cheeseburger doczekał się wielu odmian, jedną z nich jest Jucy Lucy, który wyróżnia się tym, że ser jest w środku plastra mięsa.

Corn dog (rzadziej parówka w cieście) – amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez patyka. W niektórych lokalach corn dogi przygotowywane i smażone są przed podaniem klientowi. W innych lokalach po przygotowaniu są zamrażane na dłuższy czas. Podawane są z ketchupem, musztardą, sosem lub majonezem.

Jambalaya Potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach. Jambalaya jest to raczej rodzaj przygotowywania ryżu z dodatkami, niż konkretny przepis, gdyż tradycyjne składniki różnią się w zależności od tego co było aktualnie dostępne na targu, w gospodarstwie, zostało wyłowione z wody lub też upolowane. Podstawą potrawy są powoli podsmażane na oleju lub lepiej smalcu wieprzowym, pokrojone w kostkę: cebula, słodka papryka i seler naciowy[1]. Następnie dodawane są komponenty mięsno-rybne, takie jak skorupiaki (kraby, krewetki, raki), kurczak, kiełbasa wieprzowa andouille lub inne wędzone mięsa, oraz niekiedy tak egzotyczne składniki jak mięso aligatora, żółwia lub nutrii. Na końcu dodawany jest ryż i całość zalana zostaje wodą lub rosołem i odstawiona na wolny ogień. Ostry sos typu tabasco jest zwykle nieodłączną przyprawą.

Frytki Rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu . Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne.[potrzebne źródło] Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.

Pumpkin pie Potrawa przyrządzana na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.

American muffins to dla odmiany babeczki tylko i wyłącznie na słodko American muffins to dla odmiany babeczki tylko i wyłącznie na słodko. W przeciwieństwie do angielskich babeczek, które do dziś pozostają przebojem głównie kuchni narodowej, amerykańskie muffiny stały się smakołykiem o skali globalnej, robiąc z biegiem lat oszałamiającą karierę. American muffins znane są najbardziej w wersji maślanej, jagodowej, czekoladowej i podwójnie czekoladowej (upieczoną z grubymi kawałkami gorzkiej czekolady). Ten rodzaj muffinów piecze się z dodatkiem proszku do pieczenia i czasami odrobiną sody oczyszczonej.

Coś Więcej … Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników. Amerykanie swój dzień opierają na trzech posiłkach - jest to śniadanie, lunch oraz obiad, jadany w porze europejskiej kolacji. Wbrew powszechnej opinii poza fast foodami, jadają oni również specyficzne dania zależne od pory dnia. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i dość kaloryczne i dlatego też kuchnia tego obszaru zyskała sobie miano mało urozmaiconej, tłustej i niezdrowej. Taka opinia ma swoje korzenie w historii, ze względu na to, że jedzenie „prawdziwych” pionierów i kolonizatorów musiało być nie tyle zdrowe, co bardzo kaloryczne, by dawać im siłę do ciężkiej pracy na długi dzień. Kiedyś typowe dania amerykańskie miały charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać kukurydzę i fasolę.   Śniadanie jest dla nich bardzo ważnym posiłkiem, dlatego jest bardzo obfite i urozmaicone - składa się ze szklanki zimnego soku owocowego, płatków mącznych lub zbożowe lub naleśników z pszennej lub kukurydzianej mąki, polanych syropem klonowym. To także jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser i wędlina. Posiłkiem jadanym w południe jest lunch, który często jest jadany w restauracji, w przerwie w pracy. Najpopularniejsze są sandwicze, przy czym jest to dość szerokie pojęcie, ponieważ może to być zarówno hamburger, jak i plaster szynki, piersi indyka lub duży befsztyk na chlebie. Do tego je się ciasto i popija filiżanką kawy. Obiad składa się z co najmniej trzech gorących dań. W święta jada się specjalne dania, np. szynkę po wirginijsku, pieczony indyk lub homary. Główne przyprawy to sól czosnkowa, papryka mielona, musztarda gruboziarnista, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony.

Źródła : http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Http://www.mojeprzepisy.pl/ http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=54

Prezentację przygotowali: Przemysław Frączek Bartosz Sikora