Miejsce żywienia w procesie treningowym
INDEKS GLIKEMICZNY
Zwiększenie masy tkanki mięśniowej w celu zwiększenia produkcji energii - żywieniowe środki wspomagające: aminokwasy, - farmakologiczne środki wspomagające: steroidy anaboliczne, - fizjologiczne środki wspomagające: ludzki hormon wzrostu. Zwiększenie tempa procesów metabolicznych wytwarzających energię - żywieniowe środki wspomagające: witaminy, - farmakologiczne środki wspomagające: środki pobudzające. - fizjologiczne środki wspomagające: kreatyna. Zwiększenie ilości energii dostarczanej do mięśnia w celu przedłużenia wysiłku - żywieniowe środki wspomagające: węglowodany, - fizjologiczne środki wspomagające: kreatyna, - farmakologiczne środki wspomagające: alkohol. Usprawnienie dostarczania materiałów energetycznych do mięśnia - żywieniowe środki wspomagające: żelazo, - farmakologiczne środki wspomagające: kofeina, - fizjologiczne środki wspomagające: doping krwią. Przeciwdziałanie gromadzeniu się produktów przemiany materii w organizmie, które hamują wytwarzanie energii na optymalnym poziomie - żywieniowe środki wspomagające: witaminy o działaniu antyutleniającym, - fizjologiczne środki wspomagające: dwuwęglan sodu.
Chcesz zostać olimpijczykiem – dobrze wybierz swoich rodziców- Per Olaf Astrand, światowej sławy fizjolog. Nie można zostać mistrzem w ciągu tygodnia lub roku. Musisz pogodzić się z cierpieniem przez dłuższy czas – Hassiba Boulmerka, mistrzyni olimpijska na 1500 m. Nawet najbardziej sławny sportowiec ma wątpliwości – Terry Orlick, psycholog sportowy. W Australijskim Związku Wioślarskim trenerzy współpracowali z naukowcami nad skutecznymi metodami rozwoju tych cech zawodniczek, które umożliwiają im stanie się wioślarzami światowej klasy – Jay Kearney, starszy fizjolog sportu, AKOL