Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
Koncentraty mleczne.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Groch z kapustą i grzybami
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Jakość produktów ekologicznych
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Potrawy Irlandzkie.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Kulinarne smaki Francji
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapraszam na prezentację
WIEM,CO JEM !.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Nasze praktyki odbywały się Nasze praktyki odbywały się : W zakładzie mięsnym : Macelleria Walter e Angelo w Rimini Macelleria Walter e Angelo w Rimini.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Krytyczne punkty kontroli - CCP
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.

Prezentacje wykonali: Oliwia Bajor z kl. IVa Mateusz Wiesner z kl. IVb

Nasze praktyki odbywały się w zakładach mięsnych: Oliwia Bajor – „Tom Durcan THE MARKET„ Mateusz Wiesner – „Cahill’s Butcher”

Specjalność zakładu: Nasze zakłady słynęły przede wszystkim z przetwarzania na elementy kulinarne mięsa baraniego.

Produkcja steków baranich:

Gotowy stek barani:

Elementy kulinarne mięsa wołowego

Burgery przygotowuje się z mięsa mielonego wołowego Produkcja burgerów Burgery przygotowuje się z mięsa mielonego wołowego Etapy przygotowania burgerów: Mielimy dwukrotnie mięśnie wołowe z bardzo cienką warstwą tłuszczu. Formujemy z mięsa kulki o masie ok. 0,112kg. Robimy burgery, w urządzeniu ręcznym (co widać na dołączonym zdjęciu) W taki sposób otrzymujemy gotowe burgery

Special beef Ulubiona irlandzka wołowina produkowana z ligawy wołowej. Krokami produkcji są: Nastrzykiwanie mięsa solanką peklującą Odczekanie około 4-5 dni, aby mięso nabrało dobrych właściwości Obtaczanie zapeklowanej ligawy w specjalnej przyprawie Pakowanie próżniowe Magazynowane Ligawę gotuje się około 30 minut, a następnie kroi się w grube plastry. W takiej postaci jest ona podawana na wigilijny stół.

Produkcja gulaszu wołowego Gulasz uzyskuje się z mięśni wołowych, które muszą być uprzednio odtłuszczone. Następnie elementy wołowe krojone są w kostkę.

W zakładzie „Tom Durcan THE MARKET’’ popularna była produkcja kiełbasy białej surowej

Breakfast Sausages Produkuje się ją z: Mięsa wieprzowego Lodu łuskanego Dodatków do żywności, takich jak: Pieprz czarny mielony Czosnek Sól Składniki zawarte w recepturze łączy się ze sobą, a następnie mieli w wilku. Farszem napełniamy osłonki i odkręcamy batony. W ten oto sposób otrzymujemy kiełbasę białą śniadaniową surową.

Systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

W zakładzie „ Cahill’s Butcher ” nie stosowano systemu HACCP ze względu na nie duże rozmiary zakładu. Natomiast stosowano system GHP/GMP. W zakładzie „Tom Durcan THE MARKET„ stosowane były systemy GHP/GMP oraz HACCP( 2 punkty krytyczne).

Oto jeden z punktów krytycznych systemu HACCP który znajdował się na drzwiach chłodni:

Dziękujemy za uwagę.