Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
Swoje doświadczenie rozpoczęłam roku. Trwało ono tydzień. Tak wyglądał chleb zwykły po pierwszym dniu :
A tak chleb na zakwasie : Chleb na zakwasie trochę stwardniał, a chleb zwykły bez zmian.
Tak wyglądał chleb żytni w drugi dniu : Chleb dzisiaj trochę stwardniał przy skórce :
Żytni w drugim dniu : Stwardniał bardziej oraz zapach się wyostrzył:
Chleb zwykły w trzecim dniu : Chleb ztwardł a zapach nie zmienił się :
Chleb żytni za zakwasie w trzecim dniu : Zapach bez zmian, a chleb troszkę sczerstwiał:
Chleb zwykły w czwartym dniu : Robi się coraz bardziej czerstwy, a zapach się nie zmienił :
Wygląd chleba na zakwasie w czwartym dniu : Chleb bez zmian.W dalszym ciągu jest niesmaczny i ma ostry zapach :
Dzień piąty : chleb zwykły Zrobił się twardszy, zapach cały czas nie zmienił się:
Chleb żytni: Chleb bez zmian :
Chleb zwykły w szóstym dniu : Bez zmian :
Chleb żytni : Bez zmian :
Dzień siódmy : Chleb zwykły Bez zmian:
Chleb na zakwasie: Bez zmian:
Wnioski: Obydwa chleby przechowywałam w chlebaku. Pierwszy stał się nieświeży chleb domowy na zakwasie. Chleb zwykły ze sklepu dłużej nadawał się do jedzenia. Myślę, że te różnice wynikają z tego, że do wypieku chleba handlowego użyto środków konserwujących, których nie było w chlebie żytnim domowego wypieku. Chleb kupiony utrzymał dłużej świeżość, ponieważ dodano do niego więcej wody.
Oba chleby siódmym dniu :
Doświadczenie przeprowadziła Kamila Kulska