1. Odtworzenie Filmu Startowego. 2. Oficjalne Otwarcie Debaty przez Marszałków. 3. Powitanie zaproszonych gości. 4.Wystąpienie Wójta Gminy Grębów. 5.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Zakupy.
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
„Czy jestem Eko?” Dąbrowa Górnicza 2013.
KONKURS WIEDZY O SZTUCE
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
podsumowanie etapu powiatowego konkursu plastycznego Olkusz, 2008 r.
Analiza wyników ankiety
WYNIKI ANKIETY W ankiecie przeprowadzonej przez Nową Przyszłość wzięło udział 106 uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum z Zespołu Szkół im. Ks. Jerzego.
ZIEMIA – NASZ DOM. DBAJMY O NIĄ.
1 I spotkanie Lokalnego Forum Planowania Strategicznego 6 listopada 2007 rok.
Ośrodek Działań Ekologicznych Źródła
DEBATA Co możemy zrobić dla naszej Matki Ziemi? – ocena dotychczasowych działań
Projekt tranSPORTing emotions wrzesień 2009 – czerwiec 2011.
Państwo, prawo, społeczeństwo, obywatel ….
Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
Sejm Dzieci i Młodzieży
FOTORELACJE Z DEBATY O lokalnym EKOROZWOJU. Początki naszej pracy… Malujemy plakaty : ))
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Gimnazjum nr 9 im. św. Królowej Jadwigi w Rzeszowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Młodzi ludzie mają prawo do pełnego dostępu do informacji publicznych. Młodzież ma wpływ na opinię publiczną np. poprzez artykuły prasowe, Internet. Politycy.
Jak społeczność lokalna może wykorzystywać możliwości, które daje nam członkostwo w Unii Europejskiej?
W Publicznym Gimnazjum nr 1 w Starogardzie Gdańskim dnia 29 marca br. odbyła się debata na temat: Samorząd Uczniowski – szkolny organ władzy. Rozmowa.
Rok szkolny 2011/2012.
 Młodzi ludzie mają prawo do pełnego dostępu do informacji publicznych.  Młodzież ma wpływ na opinię publiczną np. poprzez artykuły prasowe, Internet.
Ograniczenie sprzedaży w szkołach tzw. żywności śmieciowej W lipcu 2012 roku Klub Parlamentarny PSL informuje opinię publiczną, że pracuje nad projektem.
W Zespole Szkół w Pałecznicy
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU EKOLOGICZNEGO „CZYSTA MAŁOPOLSKA”
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
 Młodzi ludzie mają prawo do pełnego dostępu do informacji publicznych.  Młodzież ma wpływ na opinię publiczną np. poprzez artykuły prasowe, Internet.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Promowanie zdrowego trybu życia. Publiczne Przedszkole im bł. Jana Pawła II w Szczepanowie.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Debata „ Samorządność” 03 kwietnia 2012 r.. Od lewej: Kinga Graczyk i Anita Psonak.
Sekcja Pro-Zdrowotna SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO. Co robimy? Naszym celem jest propagowanie zdrowych nawyków jedzenia w naszej szkole. Staramy się promować.
Gimnazjum w Starym Kurowie, r.. Projekt organizowany przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i Kancelarię Sejmu, Odbywa się po raz dwudziesty,
„ Szkolna demokracja ”,, SZKOLNA DEMOKRACJA” Czy wiek członków samorządu ma wpływ na zajmowaną przez nich pozycję?
II Sprawozdawcze, Walne Zebranie Delegatów ZZ HUTNIK.
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Wykonały: Karolina Filipczak Aleksandra Cieślak. miała na celu określenie oczekiwań uczestników spaceru odnośnie wyglądu naszego parku. Wyrazili swoje.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Wyniki badań "Idea samorządności a rzeczywistość".
Olga Sikorska i Marek Wilczek – uczniowie II LO w Zespole Szkół Nr 1 w Piszu zgłosili się do udziału w XVIII Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży. W ramach tego.
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
PRZYGOTOWANIA D0 DEBATY „ JAK WYKORZYSTYWAĆ MOŻLIWOŚCI KTÓRE DAJE NAM UNIA EUROPEJSKA” Uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 2 w Łomży im. Jana Pawła II.
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
Gimnazjum nr 1 im Ojca Świętego Jana Pawła II w Rabie Wyżnej.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA im. T. KOŚCIUSZKI w POŁAŃCU
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Współpraca Nadleśnictwa Lesko ze Szkołą Podstawową w Łukowem.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Debata Oksfordzka Szkolnego Klubu Europejskiego 30 maja 2018 r.
Zapis prezentacji:

1. Odtworzenie Filmu Startowego. 2. Oficjalne Otwarcie Debaty przez Marszałków. 3. Powitanie zaproszonych gości. 4.Wystąpienie Wójta Gminy Grębów. 5. Otwarcie dyskusji. 6. Odczytanie Zasad Ogólnych debatowania. 7. Wystąpienia Zespołów Ekspertów – za i przeciw. (TAK, NIE) 8. Odczytanie wniosków z debaty. 9. Oficjalne zamknięcie części, w której dysputę podjęli uczniowie Liceum. 10. Rozpoczęcie Dyskusji na temat lokalnego przemysłu, żywienia, gminnego ekorozwoju. 11. Wystąpienie Zastępcy Wójta Gminy Grębów – Roberta Pędziwiatra. 12. Poruszenie tematu lokalnych produktów. 13. Wystąpienie Stanisława Kawalerskiego – specjalisty ds. pszczelarstwa. 14. Odczytanie informacji nt. klasowości lokalnych gleb. 15. Dyskusja nt. wyrobów piekarni GS SCH Grębów 16. Wystąpienie wiceprezesa Gs GSCh Grębów – Małgorzaty Nowak 17. Dyskusja na temat rozwoju rolnictwa oraz zakupów. 18. Dyskusja nt. grębowskiego targu. 19. Odczytanie wyników ankiety, dotyczącej preferencji żywieniowych uczniów ZSO Grębów. 20. Dyskusja nt. Stołówki Szkolnej 21. Wystąpienie Przedstawiciela Służby Zdrowia – Szkolnej Higienistki – Aleksandry Kobyłeckiej. 22.Dyskusja nt. walorów turystycznych Gminy Grębów. 23.Zakończenie Dyskusji. 24. Zaproszenie na degustacje lokalnych ekologicznych produktów.

w debacie zabronione jest obrażanie bądź wyśmiewanie mówców strony przeciwnej w debacie wypowiadają się dwie strony-zwolennicy i przeciwnicy eksperci wypowiadają się po kolei, gdy mija wyznaczony czas sekretarz daje sygnał, ale mówca jest objęty tzw. Parasolem ochronnym, może oczywiście dokończyć rozpoczętą przez siebie myśl debatę rozpoczyna głosowanie publiczności

Przeprowadzona pośród uczniów ZSO Grębów

młodzież dokonuje niewłaściwych wyborów zakupów, gdyż nie ma odpowiedniej świadomości. należy kształtować odpowiednie postawy pro-ekorozowjowe i ekologiczne od najmłodszych lat. niska wiedza na temat konsekwencji spożywania niezdrowych produktów wśród młodzieży. młodzi ludzie nie mają dostępu do lokalnych produktów, czego konsekwencją są zakupy żywności przetworzonej potrzeba interwencji do władz i przełożonych oraz ich pomoc w zmianie nawyków żywieniowych młodzieży oraz mieszkańców gminy potrzeba promować lokalne produkty oraz lokalne walory przyrodnicze gmina Grębów posiada tereny cenne dla przyrody, które niesą w pełni wykorzystane

1. Apel do władz gminy o wykorzystywanie lokalnych produktów żywnościowych podczas imprez organizowanych na terenie gminy. 2. Zorganizujemy akcję SLOW FOOD w Dniu Ziemi, 22 kwietnia na terenie szkoły. 3. Apel do właściciela sklepiku szkolnego o zakup pieczywa na zakwasie do sporządzania kanapek. 4. Konkurs na temat: Walory naszej gminy a żywność ekologiczna. 5. Wprowadzenie do sklepiku jabłek od lokalnych sadowników ( ewentualnie innych owoców i warzyw). Plan działania: Apel do władz o promocje lokalnych produktów podczas imprez gminnych, Akcje: SLOW FOODD, sadzenie drzew, współpraca z MRG, konkurs plastyczny i praktyczny dla SP.