1. Odtworzenie Filmu Startowego. 2. Oficjalne Otwarcie Debaty przez Marszałków. 3. Powitanie zaproszonych gości. 4.Wystąpienie Wójta Gminy Grębów. 5. Otwarcie dyskusji. 6. Odczytanie Zasad Ogólnych debatowania. 7. Wystąpienia Zespołów Ekspertów – za i przeciw. (TAK, NIE) 8. Odczytanie wniosków z debaty. 9. Oficjalne zamknięcie części, w której dysputę podjęli uczniowie Liceum. 10. Rozpoczęcie Dyskusji na temat lokalnego przemysłu, żywienia, gminnego ekorozwoju. 11. Wystąpienie Zastępcy Wójta Gminy Grębów – Roberta Pędziwiatra. 12. Poruszenie tematu lokalnych produktów. 13. Wystąpienie Stanisława Kawalerskiego – specjalisty ds. pszczelarstwa. 14. Odczytanie informacji nt. klasowości lokalnych gleb. 15. Dyskusja nt. wyrobów piekarni GS SCH Grębów 16. Wystąpienie wiceprezesa Gs GSCh Grębów – Małgorzaty Nowak 17. Dyskusja na temat rozwoju rolnictwa oraz zakupów. 18. Dyskusja nt. grębowskiego targu. 19. Odczytanie wyników ankiety, dotyczącej preferencji żywieniowych uczniów ZSO Grębów. 20. Dyskusja nt. Stołówki Szkolnej 21. Wystąpienie Przedstawiciela Służby Zdrowia – Szkolnej Higienistki – Aleksandry Kobyłeckiej. 22.Dyskusja nt. walorów turystycznych Gminy Grębów. 23.Zakończenie Dyskusji. 24. Zaproszenie na degustacje lokalnych ekologicznych produktów.
w debacie zabronione jest obrażanie bądź wyśmiewanie mówców strony przeciwnej w debacie wypowiadają się dwie strony-zwolennicy i przeciwnicy eksperci wypowiadają się po kolei, gdy mija wyznaczony czas sekretarz daje sygnał, ale mówca jest objęty tzw. Parasolem ochronnym, może oczywiście dokończyć rozpoczętą przez siebie myśl debatę rozpoczyna głosowanie publiczności
Przeprowadzona pośród uczniów ZSO Grębów
młodzież dokonuje niewłaściwych wyborów zakupów, gdyż nie ma odpowiedniej świadomości. należy kształtować odpowiednie postawy pro-ekorozowjowe i ekologiczne od najmłodszych lat. niska wiedza na temat konsekwencji spożywania niezdrowych produktów wśród młodzieży. młodzi ludzie nie mają dostępu do lokalnych produktów, czego konsekwencją są zakupy żywności przetworzonej potrzeba interwencji do władz i przełożonych oraz ich pomoc w zmianie nawyków żywieniowych młodzieży oraz mieszkańców gminy potrzeba promować lokalne produkty oraz lokalne walory przyrodnicze gmina Grębów posiada tereny cenne dla przyrody, które niesą w pełni wykorzystane
1. Apel do władz gminy o wykorzystywanie lokalnych produktów żywnościowych podczas imprez organizowanych na terenie gminy. 2. Zorganizujemy akcję SLOW FOOD w Dniu Ziemi, 22 kwietnia na terenie szkoły. 3. Apel do właściciela sklepiku szkolnego o zakup pieczywa na zakwasie do sporządzania kanapek. 4. Konkurs na temat: Walory naszej gminy a żywność ekologiczna. 5. Wprowadzenie do sklepiku jabłek od lokalnych sadowników ( ewentualnie innych owoców i warzyw). Plan działania: Apel do władz o promocje lokalnych produktów podczas imprez gminnych, Akcje: SLOW FOODD, sadzenie drzew, współpraca z MRG, konkurs plastyczny i praktyczny dla SP.