Zwyczaje wielkanocne na Kociewiu Dominika Lis Publiczne Gimnazjum im. ks. Pawła Szynwelskiego
Symbole Wielkanocy na Kociewiu Najbardziej znanymi elementami Wielkanocy na Kociewiu są: Śmigus – dyngus Pisanki Palmy wielkanocne Święconka Wielkanocne śniadanie W tej prezentacji przyjrzymy się bliżej święconce.
Święconka i symboliczne znaczenie zawartości
Krótko o historii święconki Początki tego obrzędu sięgają VIII wieku, a do Polski przywędrował w XIV wieku. Zwyczaj święconki nie był znany na naszym Pomorzu. Przywędrował on do nas po 1920 roku. Przedtem bowiem przed śniadaniem najstarszy mężczyzna kropił stół święconą wodą
Koszyczek Koszyczek do święconki musiał być wiklinowy oraz wyściełany białą serwetką, a dopiero potem wkładało się tam 7 wielkanocnych potraw.
Chleb Chleb to pokarm niezbędny do życia, według wierzeń gwarantował pomyślność oraz dobrobyt. Symbolizował również Chrystusa.
Jajko i ser Jajko jest symbolem życia i zwycięstwa nad śmiercią. Ser to symbol dobrego rozwoju zwierząt hodowlanych, symbol przyjaźni między człowiekiem i przyrodą.
Sól Sól jest ochroną przed zepsuciem oraz odstrasza wszelkie zło.
Wędlina Wędlina to zapewnienie zdrowia, płodności i dostatku.
Ciasto Ciasto stało się symbolem umiejętności i doskonałości.
Chrzan Chrzan symbolizował krzepę i zdrowie fizyczne.
Dziękuje za obejrzenie mojej prezentacji Zakończenie Źródło: kociewiacy.pl/main/index.php?option=com_content&task=view&id=559&Itemid=78 i obrazki z programu Clipart