Biosphera Sp. z o.o. - Profesjonalne Generatory Ozonu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Advertisements

Zanieczyszczenia powietrza.
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
INSTRUKCJA ALARMOWANIA
KONKURS WIEDZY O SZKODLIWOŚCI PALENIA PAPIEROSÓW
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
„Bielenie ozonem dżinsowych wyrobów”
Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
Opracowane przez: mgr Dorotę Knap
Przygotował Wiktor Staszewski
TEMAT: PODSTAWOWE ŹRÓDŁA I SKUTKI ZANIECZYSZCZEŃ ATMOSFERY
Propozycja zajęć z edukacji ekologicznej z wykorzystaniem komputera
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
PREZENTACJA „DZIURA OZONOWA”.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zanieczyszczenia biologiczne
ZASTOSOWANIE NISKICH TEMPERATUR
POWIETRZA ATMOSFERYCZNEGO
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Perspektywy wykorzystania ozonu w zabiegach dezynfekcji … i nie tylko
Czy oddychamy tym samym powietrzem co Maria Skłodowska-Curie..?
ZIEMIA Przyczyny Zanieczyszczenia powietrza.
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
Zagrożenia Planety Ziemi
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Ziemia – planeta ludzi.
Pracę wykonała: Karolina Greniuk.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Dziura ozonowa Dziura ozonowa – zjawisko spadku stężenia ozonu (O3) w stratosferze atmosfery ziemskiej. Występuje głównie w obszarach podbiegunowych. Tworzenie.
Dziura Ozonowa Piotr Kubiak - IVa.
Palenie papierosów jako zagrożenie dla kobiet w ciąży
Fenole.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Autorzy: Adrianna Przybylska
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
Zanieczyszczenie powietrza
1. Definicja szkodników żywności
Dziura ozonowa.
Biotechnologia w ochronie środowiska
Alkohole.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Weronika Piecuch, kl. 1cG.  Ditlen - postać cząsteczek dwuatomowych (0 2 );  Tritlen (ozon) – postać cząsteczek trzyatomowych (0 3 );  Tetratlen (czerwony.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Technologia utylizacji freonów w skali 1000t/rok. Projekt procesowy.
Dziura Ozonowa.
Dziura ozonowa Milena Kubiczek 1aG.
ZESPÓŁ DS. PRZECIWDZIAŁANIA PALENIU PAPIEROSÓW
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Kampania społeczna 2016/
Skutki palenia TYTONIU.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
PRĄD ELEKTRYCZNY Bartosz Darowski.
ARKADIUSZ ŚPIEWLA, 1 BT. Smog – zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Smog, efekt cieplarniany i dziura ozonowa
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Biosphera Sp. z o.o. - Profesjonalne Generatory Ozonu Nasza firma jest producentem generatorów ozonu najwyższej jakości. Oferowane przez nas generatory wytwarzają od 7 g do 21 g ozonu na godzinę. Ze względu na fakt, że do uzyskania ozonu w naszych generatorach zastosowano metodę wyładowań koronowych możliwe jest uzyskanie wysokiego stężenia ozonu w relatywnie krótkim czasie. Zastosowanie jedynie najwyższej jakości podzespołów sprawia, że nasze generatory są przystosowane do pracy w trybie ciągłym (24 h / dobę )

Co to jest ozon Gaz złożony z trzech atomów tlenu. Jest niepalny, dobrze rozpuszcza się w wodzie. Powstaje naturalnie w atmosferze, może być również produkowany przez specjalistyczne urządzenia – generatory ozonu. Wytworzony ozon wchodzi w reakcję z związkami organicznymi ( pleśnie, grzyby, wirusy, bakterie, alergeny ) i całkowicie je niszczy.

Zasada Ozonowania Proces ozonowania polega na tym, iż ozon O3 rozkładając się uwalnia cząsteczkę tlenu w trwałej formie O2 i O w formie niesparowanej, bardzo aktywnej chemicznie. „O” neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi a proces ten określa się mianem ozonowania. W efekcie otrzymujemy powietrze czyste i świeże a zarazem wolne od wirusów, bakterii i innych szkodliwych związków.

Ciekawe liczby Udowodniono, że działanie bakteriobójcze ozonu jest prawie 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. Działanie ozonu już w kilka minut zabija wszystkie bakterie, wirusy, grzyby itp. Zapach ozonu wyczuwalny jest już przy stężeniu 0,02 -0,05 ppm, ale dopiero przy stężeniu powyżej 0,08 ppm w wdychanym powietrzu przez 8 godzin ozon staje się niebezpieczny. Cząsteczka ozonu jest bardzo nietrwała. Okres połowicznego rozpadu wynosi tylko 20-50 minut w powietrzu oraz 1-10 minut w wodzie. Szybko rozpada się wówczas na tlen ( O2) i jednoatomowy ( O ), który jest bardzo silnym utleniaczem, silniejszym niż tlen dwuatomowy. Przyłącza się do podwójnego wiązania w cząsteczkach nienasyconych związków organicznych, drastycznie zmieniając ich właściwości.

Skuteczność Ozonu Cechy Ozon Toksyczność dla bakterii, wirusów, grzybów duża Toksyczność dla owadów średnia Wpływ na jakość produktów bez wpływu Wpływ na kiełkowanie nasion Palność nie palny Rakotwórczość nie rakotwórczy Zagrożenie dla środowiska brak Sorpcja przez produkty niska

Zastosowanie ozonu 1.Usuwanie pleśni i grzybów 2.Destrukcja bakterii i wirusów 3. Neutralizacja alergenów ( np. roztocze, pyłki kwiatowe ) 4. Neutralizacja nieprzyjemnych zapachów ( odór papierosowy ) 5. Dezynsekcja – tępienie szkodliwych owadów 6. Deratyzacja - działa odstraszająco na myszy i szczury 7. Destrukcja związków wielopierścieniowych

Zastosowanie ozonu – usuwanie pleśni i grzybów Brak wentylacji i wysoka wilgotność sprzyja powstawaniu pleśni ( Aspergillus versicolor, Stachybotrys chartarum ) i grzybów Dawkowanie ozonem skutecznie neutralizuje grzyby i pleśnie oraz ich mykotoksyny Ozon oczyszcza ściany z pleśni i usuwa nieprzyjemny zapach stęchlizny Bez problemu niszczy formy przetrwalnikowe

Zastosowanie ozonu – destrukcja bakterii i wirusów Giną już w śladowych ilościach ozonu Stosowanie ozonu niszczy endospory Bacillus anthracis ( wąglik ) Ozon zapobiega przedwczesnemu psuciu się żywności ( gnicie )

Zastosowanie ozonu – neutralizacja alergenów ( roztocze, pyłki kwiatowe ) Stężenie ozonu powyżej 0,05 ppm skutecznie neutralizuje roztocze będące przyczyną licznych astm, alergii Tlen uwalniany podczas rozkładu ozonu neutralizuje uciążliwe dla zdrowia właściwości pyłków kwiatowych, zapobiegając alergiom, podrażnieniom gardła, nosa i oczu

Zastosowanie ozonu – neutralizacja zapachów Ozon neutralizuje odór papierosowy z pomieszczeń ścian, mebli, tapicerek samochodowych Usuwa zapach spalenizny Neutralizacja zapachów zachodzi na wskutek reakcji utleniania przez ozon szkodliwych związków ( np. nikotyna )

Zastosowanie ozonu – dezynsekcja i deratyzacja Ozon działa zabójczo na owady, które wywołują wielkie szkody w przemyśle zbożowo-młynarskim, spożywczym i owocowo-warzywnym Użycie ozonu działa również odstraszająco na gryzonie ( np. myszy, szczury )

Zastosowanie ozonu – destrukcja związków pierścieniowych Po użyciu farb lub lakierów podczas schnięcia silnie śmierdzą. Ozon usuwa nieprzyjemny zapach Wdychanie farb i lakierów działa rakotwórczo. Ozon niszczy te substancje w powietrzu. Ozonowanie powoduje rozpad pierścienia węglowego i utlenianie powstałych związków prostych do dwutlenku węgla, wody oraz tlenków pierwiastków wchodzących w skład pochodnych

Zastosowanie ozonu - przykłady 1.Służba zdrowia 2. Hotelarstwo i Spa 3.Przemysł zbożowo-młynarski, nasiennictwo oraz przemysł owocowo- - warzywny 4.Restauracje i Gastronomia 5.Zakłady mechaniki pojazdowej 6. Sprzątanie i dezynfekcja 8. Wentylacja i chłodnictwo 9. Magazynowanie półproduktów spożywczych ( np. mąki, semoliny ) 10. Zakłady przemysłu spożywczego ( przetwórstwo mięsne, rybne itp. )

Służba zdrowia Regularne ozonowanie pomieszczeń zapobiega infekcjom i zakażeniom ( np. korytarze i bloki operacyjne w szpitalach, przychodnie, gabinety stomatologiczne ) Ozon ma również zastosowanie lecznicze ( np. wykorzystywany jest na szeroką skalę w gojeniu oparzeń i ran pooperacyjnych)

Hotelarstwo i Spa Dzięki zastosowaniu generatora ozonu z pokoi hotelowych w sposób szybki i bezproblemowy usuwane są nieprzyjemne zapachy ( np. odór papierosowy ) Ozon zapobiega wystąpieniu bakterii, wirusów Degraduje alergeny co ma duży wpływ na komfort wypoczynku alergików ( pyłki, roztocza ) Ozonowanie kanałów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych w pokojach hotelowych zapobiega licznym infekcjom górnych dróg oddechowych ( np.. Legionelloza )

Nasiennictwo W młynach i zakładach produkujących żywność ozonowanie zapobiega zanieczyszczaniu mąki i innych surowców przez organizmy żywe ( np. owady, gryzonie ). Udowodniono, że ozon praktycznie nie ma negatywnego wpływu na zdolność kiełkowania nasion co potwierdza wykorzystanie generatorów ozonów jako czynnika ochronnego w zakładach wytwarzających materiał siewny.

Przemysł zbożowo-młynarski nasiennictwo oraz przemysł owocowo warzywny - wnioski Nasiona czterech gatunków zbóż ( żyto, pszenżyto, pszenica zwyczajna, pszenica durum ) poddane długotrwałemu ozonowaniu nie straciły na zdolności kiełkowania Wykorzystując toksyczne działanie ozonu można go użyć do niszczenia owadzich szkodników ziarna w nasiennictwie Nasiona mocniej porażone grzybami pod wpływem ozonu uzyskują nieznacznie większą zdolność kiełkowania

Restauracje i gastronomia Ozon skutecznie usuwa nieprzyjemne zapachy powstające podczas przyrządzania potraw ( np. smażenie ) Dezynfekcja żywności Chroni przed zakażeniem wirusowym i bakteryjnym Działa zabójczo na owady

Zakłady Mechaniki Pojazdowej Eliminacja zapachu z pomieszczeń ( malowanie, lakierowanie ) Usuwanie dymu papierosowego z tapicerek samochodowych Dezynfekcja układu wentylacji Odkażanie klimatyzacji samochodowej ozonem

Sprzątanie i dezynfekcja Ozonowanie pomieszczeń (likwidacja zapachów, sterylizacja ) Usuwanie szkód po spaleniach i zalaniach Czyszczenie wentylacji Usuwanie bakterii i wirusów z powietrza i wody

Wentylacja i chłodnictwo Czyszczenie wentylacji ozonem Czyszczenie klimatyzacji ozonem Usuwanie pleśni, bakterii, wirusów Odgrzybianie ukłądu chłodniczego

Magazynowanie półproduktów przemysłu spożywczego Proces ozonowania w znaczy sposób podnosi warunki w przechowalnictwie produktów i półproduktów spożywczych ( np. mąka , semolina ) Przedłuża trwałość oraz przydatność do spożycia półproduktów spożywczych Chroni produkty przed szkodnikami ( np. owady, gryzonie )

Zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego Poprawa jakości i zapachu powietrza ( komory chłodnicze, mroźnie ) Chroni mięso i ryby przed zakażeniem bakteryjnym i wirusowym co przekłada się na jakość surowca i okres przydatności do spożycia Periodyczna dezynfekcja ozonem ładunkowej części samochodów dostawczych sprzyja zachowaniu warunków aseptycznych