NADWAGA Anna Dziedzic.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Leczenie otyłości Magdalena Hurkacz
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka.
Skutki głodu i niedożywienia
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, anoreksja i bulimia
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G
Złe nawyki żywieniowe.
O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Zdrowy styl życia.
Skutki niezdrowego odżywiania
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Choroby cywilizacyjne spowodowane niedostatkiem ruchu
Młodzieży zdrowie się należy!
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Choroby cywilizacyjne a społeczne
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

NADWAGA Anna Dziedzic

Co to jest nadwaga? Nadwaga/Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmiernym wytwarzaniem energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.

BMI BMI (Body Mass Index) czyli Wskaźnik Masy Ciała charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Wskaźnik Masy Ciała obliczamy wg poniższego wzoru:

WHR WHR (Waist to Hip Ratio) - czyli Stosunek Obwodu Talii Do Obwodu Bioder jest stosowany do określenia rodzaju otyłości i rozmieszczenia tkanki tłuszczowej.

Otyłość ogólnie dzielimy na dwa główne typy: typu jabłkowego (otyłość brzuszna) – spotykana częściej u mężczyzn i kobiet po menopauzie. Znacznie groźniejsza dla zdrowia, gdyż zwiększa się ryzyko wielu chorób. typu gruszkowego (otyłość pośladkowo-udowa) – spotykana częściej u kobiet, z nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicy bioder i ud, mniej ryzykowna jeśli chodzi o ryzyko chorób.

Różnice częstości występowania powyższych typów otyłości, w zależności od płci, wynikają z różnego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej uwarunkowanego czynnikami hormonalnymi i genetycznymi.

Interpretacja wyników: Dla kobiet WHR > 0,8 – świadczy o otyłości typu "jabłko" WHR < 0,8 – świadczy o otyłości typu "gruszka„ Dla mężczyzn WHR > 1 – świadczy o otyłości typu "jabłko" WHR < 1 – świadczy o otyłości typu "gruszka"

Skutki Otyłość w krajach wysokorozwiniętych stanowi problem społeczny, a w przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii i uważana jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw.

Choroby i objawy zwiazane z otyloscia: nadciśnienie tętnicze zawał serca i mózgu wylew zwyrodnienia kręgosłupa choroby nerek miażdżyca większe tendencje do nowotworów rozstępy

Przyczyny otylosci Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu). Czynniki genetyczne – mogą odgrywać rolę w powstaniu otyłości lub zwiększać podatność na jej rozwój. Czynniki biologiczne – również odgrywają rolę w powstaniu otyłości. Uszkodzenie niektórych narządów może powodować rozwój otyłości. Dochodzi wtedy do nadmiernego przyjmowania pokarmów. Czynniki farmakologiczne – do leków, których przyjmowanie może prowadzić do zwiększenia masy ciała należą leki przeciwdepresyjne, leki przeciwlękowe, leki psychotropowe, przeciwpadaczkowe i insulina. Czynniki psychologiczne – takie jak zaburzenia nastroju mogą być przyczyną powstawania nadwagi. Osoby chore na depresję uczą się, że jedząc mogą częściowo zmniejszać jej objawy, poprzez dostarczenie krótkotrwałej przyjemności.

Jak z nia walczyc? Żaden preparat odchudzający nie pomaga wszystkim, a przynajmniej nie w takim samym stopniu. Mieszanki ziołowe zawierają zazwyczaj substancje przeczyszczające i moczopędne. Czyszczą jelita z zalegających resztek, a organizm pozbawiają wody. Przyspieszają przechodzenie pokarmu przez jelita. Dietetycy przestrzegają, że preparaty odchudzające nie są w stanie szybko i trwale pozbawić nas tkanki tłuszczowej, mogą być stosowane jako wspomaganie odchudzania. Lekarze z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają, aby preparatami w proszku zastępować najwyżej jeden posiłek.

Zwykłe ćwiczenia gimnastyczne czy aerobik dla osób otyłych są często niewykonalne. Dlatego najlepiej, by rodzaj wysiłku fizycznego wspomagającego dietę dopasował lekarz. Często poleca się aquaaerobik - w wodzie łatwiej wykonywać ćwiczenia, gimnastyka jest też mniejszym obciążeniem dla stawów.

Najlepszym sposobem na zwalczenie nadwagi jest zminimalizowanie niezdrowych tłuszczów w diecie i dużo ruchu.

Quizz Jakie typy otyłości wyróżniamy? Jaki jest wzór na obliczanie BMI? Jakie są najlepsze sposoby na zwalczenie nadwagi?

Odpowiedzi Typ gruszkowy i jabłkowy. Waga / wzrost2 Ograniczenie niezdrowych tłuszczów i ruch.