JESIEŃ
JESIEŃ Przynosi deszcze, szarugi, dzień krótki, a wieczór długi. Perkoza wysyła za morze, a jeża usypia w norze.
23 JESIEŃ WRZESIEŃ Słońce nie grzeje już tak mocno, ale dni są jeszcze ciepłe. Nazywamy je „złotą jesienią”. Z owoców i warzyw robimy różne przetwory na zimę. Z drzew spadają kolorowe liście. Ogrody, pola, łąki i lasy stopniowo pustoszeją i cichną. Jesienne miesiące to: Wrzesień, Październik i Listopad. PIERWSZY DZIEŃ JESIENI
JESIENIĄ: W ogrodach trwa zbiór warzyw Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców, z których robione są rozmaite przetwory Lasy pełne są grzybów W parkach owocują drzewa, z których spadają różnokolorowe liście Zwierzęta gromadzą zapasy na zimę, a ptaki przygotowują się do odlotu do ciepłych krajów
Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń. WARZYWA KORZENIOWE Kończy się lato i na grządkach wyrosły piękne warzywa, które należy zebrać zanim przyjdą przymrozki. marchew burak pietruszka Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń.
Częścią jadalną tych warzyw są owoce. WARZYWA OWOCOWE Światło, powietrze, woda oraz odpowiednia temperatura są roślinie niezbędne, aby mogła rosnąć i owocować. papryka fasola dynia Częścią jadalną tych warzyw są owoce.
Częścią jadalną tych warzyw są liście. WARZYWA LIŚCIOWE Roślina składa się z części nadziemnej i podziemnej. Część nadziemna to pęd, a podziemna - korzeń. Łodyga utrzymuje liście, pąki, kwiaty i owoce. cebula kapusta por Częścią jadalną tych warzyw są liście.
OWOCE Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców. Najzdrowsze są owoce zerwane prosto z drzewa, jednak przed jedzeniem trzeba je zawsze umyć. gruszki jabłka śliwki winogrona
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE Warzywa i owoce są smaczne i zdrowe. Jesienią robi się z nich różne przetwory – soki, kompoty, dżemy, przeciery i mrożonki.
GRZYBY JADALNE Borowik szlachetny Koźlarz czerwony Maślak zwyczajny Mleczaj rydz
Muchomor sromotnikowy GRZYBY TRUJĄCE Muchomor czerwony Muchomor sromotnikowy Nie niszczmy tych grzybów. Grzyby trujące dla człowieka - są pożyteczne dla lasu! Maślanka wiązkowa
JESIENNE DRZEWA W słoneczne dni można brodzić po kolorowych liściach. Pod drzewami znajdziemy różne owoce i nasiona. Kasztany pod kasztanowcem „Noski” pod klonem
Korale jarzębiny pod jarzębiną Żołędzie pod dębem
ZAPASY NA ZIMĘ Jesienią wiewiórka gromadzi zapasy nie tylko w dziupli, ale i w gnieździe. Ma zwyczaj zagrzebywania owoców i nasion w różnych miejscach. Na pożywienie kreta składają się głównie dżdżownice, zgromadzone wcześniej w jego kopcu.
PTAKI ODLATUJĄCE DO CIEPŁYCH KRAJÓW bocian dzikie gęsi jaskółka dudek
KONIEC Opracowanie: Dorota Kapela