KONKURS "VAŘENÍ BEZ HRANIC JIRKOV 2011 My tam byliśmy !
Reprezentacja SOSW nr 1 : Joanna Chwastek Renata Dulewicz Konrad Wrzodek Rafał Wyrostek Konkurs odbył się w miejscowości Chomutov-Jirkov. W czasie pobytu mieliśmy wiele niezapomnianych atrakcji.
Po wspólnym śniadaniu gospodarze oprowadzają nas po swoich obiektach. Szkoła liczy 1000 uczniów, którzy kształcą się w różnych kierunkach…
Odwiedziliśmy zajęcia technologii informatycznej. Młodzież bardzo chętnie surfuje po internecie.
Chwila przerwy. W szklarniach wiele się dzieje. Widzieliśmy rozsady pomidorów, papryki, bazylii. Oprócz szklarni ogrodnicy mają olbrzymie sady którymi się troskliwie zajmują.
Obróbka metali to praca precyzyjna.
Słodkie rarytaski. Podczas naszej wizyty dziewczyny piekły strucel z jabłkiem i tort czekoladowy.
Pracują w stołówce, gdzie przygotowują obiady dla swoich kolegów oraz potrawy na zamówienie.
Podczas wyjazdu spotkaliśmy się z burmistrzem miasta w pięknym Czerwonym Zamku. Mieliśmy możliwość zwiedzić obiekt. Jak każda historyczna siedziba miał on swojego prywatnego ducha. Bardzo chcieliśmy go spotkać.
Zwiedzamy, słuchamy opowieści o dawnych mieszkańcach.
Pamiątkowe zdjęcie po zwiedzeniu zamku.
Nasi czescy przyjaciele, zorganizowali całodniową wycieczkę do Pragi. Pogoda dopisała a nas zauroczyła stolica Czech. Zobaczyliśmy wiele ciekawych i malowniczych miejsc.
Czekamy na honorową zmianę wart, pod Pałacem Prezydenckim.
Jest miejscem koronacyjnym i grobowcem czeskich władców. Najważniejszą postacią czeskiej historii jest św. Wacław – symbol czeskiej państwowości i wiary.
Podziwiając zabytki idziemy na rynek praski.
Jeszcze przed konkursem a już pierwsze zwycięstwo. Górą nasi !
Prezentacja zespołów konkursowych.
Rywalizacja trwa. Teraz tylko zdecydowane, przemyślane działanie zaprowadzi nas do sukcesu.
Rzut oka na zegar. Trzeba się zmieścić w przewidzianym czasie.
Na konkursie zdobyliśmy czwarte miejsce, za przygotowanie sałatki z indyka, selera naciowego i ananasa oraz nadziewianych kieszonek z indyka oscypkiem i żurawiną, panierowanych w sezamie. Potrawy zrobiły furorę.
Za rok odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego GOTOWANIE BEZ GRANIC
KONIEC !