"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Sosnowcu
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
OBCHODY ROKU JANUSZA KORCZAKA W ZESPOLE SZKÓŁ PUBLICZNYCH W BAŁTOWIE W ROKU SZKOLNYM 2011/2012.
Publiczne Gimnazjum im. św. Jadwigi Królowej w Annopolu
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim.
PROJEKT EDUKACYJNY realizowany w ramach Kampanii społecznej
Współpraca z innymi szkołami Gimnazjum nr 12 w Tychach.
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Promocja zdrowia w szkole (propozycja zajęć pozalekcyjnych)
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Dzień Zdrowego Śniadania
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE. Promocja zdrowia jest procesem społecznym, w którym wszyscy powinniśmy brać udział, procesem daleko wykraczającym poza zadania.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem, dyrekcją szkoły i pedagogiem podczas „burzy mózgów” wspólnie opracowali harmonogram zadań, które były realizowane.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
ABC – zdrowego odżywiania
Szkoła Promująca Zdrowie
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach „Racjonalne żywienie drogą do zdrowia”.

2011/12 – „Racjonalne żywienie drogą do zdrowia” W Zespole Szkół nr1 w Puławach od wielu lat do chwili obecnej uczniowie klas gastronomicznych pod opieką nauczycieli realizują projekty dotyczące profilaktyki zdrowotnej : Rok szkolny 2008/2009 – „Poznajemy kuchnie innych krajów europejskich i ich wpływ na kuchnię polską”   Rok szkolny 2009/10 – „Zdrowo jemy - nie tyjemy” Rok Szkolny 2010/11 – „Racjonalne żywienie profilaktyką chorób” 2011/12 – „Racjonalne żywienie drogą do zdrowia”

W bieżącym roku uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Nr 1 w Puławach przystąpili do realizacji projektu związanego z profilaktyką chorób cywilizacyjnych, którego hasło wiodące brzmi: „Racjonalne żywienie drogą do zdrowia”. ?

Harmonogram działań : Zakres działań Termin wykonania Opracowanie ankiety żywieniowej. 09-2011r. Przeprowadzenie ankiety żywieniowej wśród uczniów klas pierwszych. 10-2011r. Analiza i zestawienie wyników ankiet. 11-2011r. Zebranie informacji na temat produktów kupowanych przez młodzież w sklepiku szkolnym. Wnioski z przeprowadzonych ankiet żywieniowych, podjęcie działań naprawczych i profilaktycznych dotyczących sposobu odżywiania się młodzieży. Zorganizowanie akcji związanej ze Światowym Dniem Walki z Cukrzycą: Zorganizowanie akcji promującej NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) w żywieniu. 12-2011r. Zorganizowanie akcji – „Węglowodany dobre i złe”. 03-2012r. Napoje wysokoenergetyczne i ich wpływ na zdrowie Zorganizowanie akcji informacyjnej na temat źródeł i roli białka zwierzęcego i roślinnego w żywieniu 04-2012r. Ogłoszenie konkursu na plakat promujący aktywny styl życia i zdrowe odżywianie. Podsumowanie akcji „Racjonalne żywienie drogą do zdrowia”.. 05-2012r. Wręczenie nagród zwycięzcom konkursu. 06-2012r.

Celem projektu jest: propagowanie zdrowego stylu odżywiania profilaktyka chorób cywilizacyjnych integracja nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych pogłębienie posiadanej już wiedzy i podzielenie się nią z całą społecznością szkolną rozwijanie umiejętności prezentacji

W ramach projektu w październiku 2011 wśród 50 uczniów z czterech klas pierwszych przeprowadzono ankietę, której celem było uzyskanie informacji na temat sposobu odżywiania się młodzieży.

W wyniku analizy uzyskanych danych stwierdzono, że: śniadanie przed wyjściem do szkoły jada tylko ok. 36% uczniów, surowe warzywa i owoce 5 razy dzienne spożywa 8% badanych, większość ankietowanych bo aż 52% nie jada ryb, przetwory mleczne codziennie jada tylko ok. 30% młodzieży, niewielka grupa uczniów spożywa codziennie razowe pieczywo, ulubionym produktem żywnościowym dla ok.20% są słodycze, pięć posiłków dziennie spożywa tylko 10 % badanych tylko 14% uczniów spożywa posiłki regularnie, przez cały czas odchudza się ponad 14% ankietowanych, a wiedza dotycząca następstw odchudzania, bulimii i anoreksji jest u wielu uczniów niepełna. Wyniki analizy wyników ankiet zaprezentowano nauczycielom i uczniom przez radiowęzeł szkolny.   

14 listopada w naszej szkole zorganizowano obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Uczniowie przygotowali plakaty, rozdawali ulotki informacyjne oraz ankiety do oceny stopnia zagrożenia tą chorobą. Przez radiowęzeł szkolny został odczytany referat na temat profilaktyki cukrzycy.

„Rola NNKT w żywieniu”: - prezentacja przez radiowęzeł audycji na temat NNKT - przygotowanie plakatów i gazetek promujących spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega – 6

„Węglowodany dobre i złe” „Węglowodany dobre i złe”. -przygotowanie informacji żywieniowej na temat węglowodanów prostych, roli błonnika pokarmowego w żywieniu, zamienników węglowodanowych itp. -prezentacja produktów węglowodanowych zalecanych i niewskazanych w żywieniu -przygotowanie gazetek i plakatów promujących zdrowe węglowodany. -przeprowadzenie lekcji o tematyce węglowodanowej na przedmiotach np. podstawy żywienia, technologia gastronomiczna, chemia.

"Napoje wysokoenergetyczne i ich wpływ na zdrowie" - W ramach podjętych działań wykonano plakaty które rozwieszono na terenie szkoły. - Wygłoszono referat przez radiowęzeł na temat: "Uczeń pije złą energię - szkodliwe działanie napojów energetycznych". - Wykonano prezentację multimedialną na temat składników zawartych w napojach energetyzujących i ich wpływie na organizm - Każdy z nauczycieli otrzymał drogą mailową prezentacje do przedstawienia na lekcjach wychowawczych

„Źródła i rola białka w żywieniu” - Wykonano prezentację multimedialną na temat budowy i roli białek - Oplakatowano szkołę tematycznymi gazetkami - Wygłoszono przez radiowęzeł referat na temat roli białek w żywieniu

Ogłoszenie konkursu na plakat promujący aktywny styl życia i zdrowe odżywianie. Zdjęcia do realizowanych działań znajdują się na stronie internetowej szkoły. Wciąż czekamy na prace konkursowe !!!!!!!! ??????? Nagrody czekają !!!! !!!!!!!

PODSUMOWANIE PROJEKTU – ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU PLAKATOWEGO