Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
MENEDŻER JAKOŚCI.
Advertisements

ZKP Sposób na znakowanie wyrobów budowlanych znakiem CE
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Zarządzanie finansami w NGO
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Hotel Courtyard – Warszawa
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Zamówienia publiczne a małe i średnie przedsiębiorstwa
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
ZASADY AUDITOWANIA ZARZĄDZANIE PROGRAMEM AUDITÓW
Jakość pracy laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC Jacek WĘGLARCZYK
Węgiel jako wyrób Jacek Węglarczyk.
Unia Europejska po 1990 roku Michał Jasiulewicz
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Quiz o Uni Europejskiej
MERCOSUR-Wspólny Rynek Ameryki Południowej
Edukacja ekologiczna w polskich dokumentach prawnych
Edyta Malinowska - kierownik Sekcji ds. Współpracy Międzynarodowej
II Krakowska Konferencja Młodych Uczonych
CENTRUM TECHNOLOGII PRÓŻNI
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
IV posiedzenie Grupy roboczej ds. energetyki
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Zakłady Chemiczne Organika – Sarzyna S.A. Zakłady Chemiczne Organika-Sarzyna S.A. PL Nowa Sarzyna ul. Chemików 1 Tel.+48(17) ;
1 Prawo energetyczne Założenia zmian do systemu kwalifikacji osób oraz ich spójność z przepisami UE i systemami kwalifikacji w krajach UE Ministerstwo.
Tworzenie i organizacja banków
System zarządzania jakością PN-EN ISO 9001:2001 w Urzędzie Miasta Bielsk Podlaski.
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Audity i certyfikacja systemu zarządzania jakością
Jest to jedna z najważniejszych dyrektyw tzw
CZY WSPÓLNY RYNEK JEST NAPRAWDĘ WSPÓLNY?
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Kompetencje techniczne laboratoriów badawczych
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
SYSTEM JAKOŚCI Audit wewnętrzny
WYNIKU POMIARU (ANALIZY)
NIEPEWNOŚĆ POMIARU Politechnika Łódzka
STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM
SYSTEMU POWSZECHNEGO UBEZPIECZENIA
Unia Europejska.
Funkcje Państwowej Agencji Atomistyki w Programie Polskiej Energetyki Jądrowej 22 stycznia 2014, Warszawa.
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Perspektywy specjalizacji sądów w sprawach patentowych w Polsce i w Unii Europejskiej Michał du Vall.
Historia integracji Polski z Unią Europejską:
DRUKI INFORMACYJNE W PROCESIE HARMONIZACJI Mgr farm., mgr inż. Marta Koziarska Wydział Druków Informacyjnych WARSZAWA 26 kwietnia 2006 r.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Historia Integracji Europejskiej
Cel wykładu Podstawy zarządzania jakością (Elektronika) (prowadzący: prof.nadzw.dr hab.Zofia Zymonik) Zdobycie przez studenta podstawowych umiejętności.
Jak wykorzystywać możliwości, które daje nam członkostwo w Unii Europejskiej ?
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
INNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA
GŁÓWNY URZĄD MIAR ul. Elektoralna 2, Warszawa, tel , fax ,
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Czy uczyć normalizacji w szkole zawodowej? Warszawa, 12 marca 2014 r. Piotr Pniewski.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
Procesy decyzyjne i instytucje UE
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Nasza misja . Misją naszej firmy jest zapewnienie satysfakcji klientom, oferując wyroby najwyższej jakości przy rozsądnej cenie.
Rudpol-OPA Sp. z o.o. BADANIA SPRZĘTU OCHRONNEGO DO PRAC POD NAPIĘCIEM W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW
Zapis prezentacji:

Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zapewnienie jakości wyników badań Akredytacja laboratoriów wykład dla studentów V roku specjalizacji Analiza i Ocena Żywności dr inż. Maciej Wojtczak

PLAN WYKŁADÓW Znaczenie problemu zapewnienia jakości w badaniach laboratoryjnych Akredytacja środkiem budowania zaufania w Europie System akredytacji w Polsce Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące systemu jakości w laboratorium (cz. I) Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące systemu jakości w laboratorium (cz. II)

PLAN WYKŁADÓW Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące systemu jakości w laboratorium (cz. III) Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące kompetencji technicznych laboratorium (cz. I) Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące kompetencji technicznych laboratorium (cz. II) Wymagania normy PN-EN 17025 dotyczące kompetencji technicznych laboratorium (cz. III) Walidacja metody badawczej (cz. I)

PLAN WYKŁADÓW Walidacja metody badawczej (cz. II) Wyrażanie niepewności pomiaru Kontrola jakości i metody zapewnienia jakości wyników TEST zaliczeniowy

Akredytacja laboratoriów środkiem budowania zaufania w Europie Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności Akredytacja laboratoriów środkiem budowania zaufania w Europie dr inż. Maciej Wojtczak

Kroki milowe jednoczenia Europy 1949 Utworzenie Rady Europy 1952 Utworzenie Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali 1957 Utworzenie Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej (EWG) oraz Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej (EURATOM) 1960 Europejska Strefa Wolnego Handlu (EFTA) 1979 Europejski System Walutowy 1979 Pierwsze bezpośrednie wybory do Parlamentu Europejskiego

Kroki milowe jednoczenia Europy 1985 Nowa koncepcja WE (7.05.1985r.) Harmonizacja przepisów prawnych Opracowanie norm przez CEN/CENELEC – spec. tech. Nieobligatoryjny charakter norm Wyrób jest zgodny jeśli odpowiada normom zharmonizowanym 1992 Traktat w Porto o powołaniu Europejskiej Przestrzeni Gospodarczej 2002 Wprowadzenie wspólnej waluty 2004 Przyjęcie POLSKI do UE

Cele rynku wewnętrznego UE Swobodny przepływ osób Swobodny przepływ usług Swobodny przepływ kapitału Swobodny przepływ towarów

Swobodny przepływ towaru Likwidacja technicznych barier handlowych Wzajemne uznawanie wyników badań i certyfikatów zgodności

KONCEPT GLOBALNY „Decyzja Rady WE o globalnym ujęciu certyfikacji i badań” z 21 grudnia 1989 r. Procedura oceny zgodności w oparciu o moduły Stosowanie serii norm dla systemów jakości Stosowanie serii norm dla jednostek badawczych, akredytacyjnych i certyfikujących Stworzenie narodowych systemów akredytacji Utworzenie EOTC (Europejskiej Org. Ds. Oceny Zgodności)

Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP) jest to system zapewnienia jakości obejmujący działania organizacyjne i warunki, w których badania środowiskowe i zdrowotne (nie kliniczne) są planowane, dokonywane, monitorowane, rejestrowane, archiwizowane i opracowywane w postaci raportu

Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP) zasady dobrej praktyki laboratoryjnej znajdują zastosowanie w nieklinicznych badaniach bezpieczeństwa przedmiotów badania, zawartych w lekarstwach, środkach ochrony roślin i biocydach, artykułach kosmetycznych, weterynaryjnych, dodatkach do żywności i pasz oraz w chemikaliach przemysłowych. podstawę oceny i stosowania GLP stanowią wytyczne OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju)

CERTYFIKACJA SYSTEMU JAKOŚCI certyfikacja jest formalnym potwierdzeniem spełnienia konkretnych wymagań Podstawę certyfikacji systemów jakości stanowi seria norm EN ISO 9000

AKREDYTACJA LABORATORIÓW AKREDYTACJA jest to "procedura, w wyniku której upoważniona jednostka organizacyjna oficjalnie uznaje, że pewna jednostka organizacyjna lub osoba jest kompetentna do wykonywania określonych zadań" JEDNOSTKA AKREDYTUJĄCA jest to "jednostka prowadząca system akredytacji i zarządzająca nim oraz udzielająca akredytacji" (definicje z PN EN 45020:2000)

GPL Akredytacja Certyfikacja Podstawa prawna Wytyczne OECD, dyrektywy UE EN ISO 17025 EN ISO 9000 Zastosowanie Plany badawcze, leki, nowe produkty Metody badawcze, kontrola Produkcja usługi Cel Odtwarzalność poprzez dokumentacje Porównywalność i dokładność wyników Zaufanie do produkcji Charakter systemu Dokumenty Kompetencje Organizacja Przeznaczenie Jednostki badawcze Laboratoria Przemysł Jednostka orzekająca Inspektorzy Jed. Akredytująca Jed. certyfikująca

Podstawy prawne akredytacji Dyrektywa 93/99/EWG Obowiązek dla laboratoriów urzędowej kontroli żywności Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001 r. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności z dnia 23 grudnia 2002 r.

kompetencji technicznych; Proces akredytacji Podczas procesu akredytacji wnioskująca o akredytację organizacja poddaje się ocenie: kompetencji technicznych; organizacji i systemu zarządzania gwarantujących bezstronność i niezależność oraz zapewniających jakość świadczonych usług w zakresie badań, wzorcowań, kontroli i certyfikacji.

Aby zdobyć zaufanie obywateli, urzędów, sądów i innych państw UE Już nie wystarczy fakt, że sami znamy własne kompetencje w to wierzymy trzeba dostarczyć OBIEKTYWNYCH dowodów kompetencji i wiarygodności