No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Funkcje składników pokarmowych
[Aleksander Dziedzic]
Indeks glikemiczny.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Patrycja Kaczmarek KL.IB
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Światowy dzień żywności
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Małgorzata Łyszkowska Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP-CZD.
Zdrowy styl życia.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
RUNDA I Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie hormonów zwanych endorfinami. Są to związki odpowiedzialne za: Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Poznaję cukrzycę Prawidłowe żywienie Dr n. med. Agnieszka Szypowska
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Najważniejszy posiłek dnia
Wyk. Przemysław Dubiński
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

No to Zaczynamy…

Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.

Przykladowe odczytywanie Indeku Indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów.

Wyznaczanie indeksu Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią.

Indeks Glikemiczny najczęściej spożywanych produktów Frytki 95 Grejpfrut 25 Groszek zielony 45 Jabłka 38 Jogurt 0% tłuszczu 27 Jogurt naturalny 36 Lody z pełnego mleka 61 Makaron 65 Marchewka świeża 30 Mleko pełne 3% tłuszczu Nutella 33 Pomarańcza 44 Popcorn 72 Ryba Ryż biały gotowany 70 Soja 14 Truskawki 40 Winogrona 46 Ziarno kukurydzy 69 Ziemniaki gotowane Produkt Indeks Glikemiczny Banan 59 Baton Mars 65 Biszkopt 46 Brzoskwinie 29 Buraki Cebula 15 Chipsy 90 Chleb - Pieczywo francuskie 95 Chleb biały Chleb pszenny 85 Chleb żytni na zakwasie 55 Coca Cola 63 Czekolada mleczna 49 Daktyle suszone 103 Fanta 68 Fasola biała 40 Fasola biała, ugotowana 33

Pamiętaj że… Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi.

Arek Bartczak Jedrzej Piskorz Maciej Zawacki Rafał Klemens Przygotowali: Arek Bartczak Jedrzej Piskorz Maciej Zawacki Rafał Klemens

Chiałbym serdecznie podziękować za uwagę podczas minionej preznentacji Chiałbym serdecznie podziękować za uwagę podczas minionej preznentacji. Mam nadzieje że nasza prezentacja nieco zapoznała państwa z deficnicją indeksu glikemicznego.