Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Poznaję cukrzycę Prawidłowe żywienie Dr n. med. Agnieszka Szypowska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Poznaję cukrzycę Prawidłowe żywienie Dr n. med. Agnieszka Szypowska"— Zapis prezentacji:

1 Poznaję cukrzycę Prawidłowe żywienie Dr n. med. Agnieszka Szypowska
Dr n. med. Hanna Trippenbach-Dulska Lek. med. Maria Lipka Lek. med. Anna Ramotowska 1

2

3 „Dieta”cukrzycowa, czyli posiłki zgodne z zasadami zdrowego żywienia
Nie istnieje coś takiego, jak dieta cukrzycowa. Musisz jednak poznać zasady zdrowego żywienia i stosować je w codziennym życiu. Pozwoli to uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała, powstania insulinooporności i ułatwi osiągnięcie dobrego wyrównania metabolicznego. Zdrowe odżywianie gwarantuje dobre funkcjonowanie całego organizmu i lepsze samopoczucie.

4 Piramida zdrowego żywienia*
Najważniejszym celem zdrowego żywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Ilość energii dostarczana z pożywienia powinna być ściśle dostosowana do potrzeb organizmu. Specjaliści opracowali piramidę zdrowego żywienia. Jest to zestawienie zaleceń żywieniowych. Podstawę piramidy żywieniowej stanowią produkty zbożowe, które zaleca się spożywać około 5 porcji dziennie. Są bogate w węglowodany i należą do grupy produktów energetycznych. Na drugim miejscu w piramidzie znajdują się warzywa i owoce: 4 porcje warzyw i 3 owoców. Trzeci poziom kształtują produkty mleczne i mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechów. Wierzchołek piramidy zajmują tłuszcze i słodycze, których trzeba spożywać jak najmniej. W racjonalnym żywieniu ogromną rolę odgrywa odpowiednia podaż płynów. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie  co najmniej 6 szklanek wody. Nie można też zapominać o aktywności fizycznej. Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Pomaga również utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. *

5 Energia ze składników pokarmowych*
Węglowodany: ok. 50% Białko: ok % Stosunek białko zwierzęce/roślinne: 1:1 Tłuszcze: ok. 30% Nasycone: 10% Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 10-15% Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7% Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K *„Normy żywienia człowieka” pod redakcją M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Instytut Żywności i Żywienia, PZWL 2008

6 Węglowodany Węglowodany przyswajalne:
Cukry proste (glukoza, fruktoza, laktoza, sacharoza) - obecne w owocach, mleku, sokach, miodzie Cukry złożone (skrobia) - obecne w kaszach, makaronach, pieczywie, ziemniakach, płatkach zbożowych Węglowodany nieprzyswajalne (błonnik): Nie jest trawiony, ani wchłaniany Znajduje się w ścianie komórkowej roślin

7 Wymienniki węglowodanowe
Liczymy każdą porcję węglowodanów przyswajalnych (wymienniki węglowodanowe), ponieważ węglowodany przyswajalne dostarczają „paliwa glukozowego” 1 gram węglowodanów = 4 kcal 1 wymiennik węglowodanowy (1 WW) = 10 gramów węglowodanów lub 40 kcal węglowodanowych

8 Różnice pomiędzy WW Węglowodany szybko wchłanialne (wysoki indeks glikemiczny, pozbawione błonnika): Gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi Wymagają większej ilości insuliny Węglowodany wolno wchłanialne (niski indeks glikemiczny, zawierają dużo błonnika): Wchłaniają się wolniej Nie powodują gwałtownego przecukrzenia

9 1 WW ≠ 1 WW Wymienniki węglowodanowe
małe opakowanie serka (80 g) = 1 WW 100 g = 14 g węglowodanów

10 Błonnik* Źródło: warzywa, owoce, ziarna zbóż, otręby Działanie:
Stabilizuje stężenie glukozy we krwi Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów Ogranicza przyrost masy ciała Przeciwdziała zaparciom Usuwa toksyny Zapobiega rozwojowi nowotworów okrężnicy Zalecane spożycie: g dziennie *„Normy żywienia człowieka” pod redakcją M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Instytut Żywności i Żywienia, PZWL 2008

11 Indeks glikemiczny

12 Indeks i ładunek glikemiczny*
Indeks glikemiczny (IG): Określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów Ładunek glikemiczny (ŁG): To sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu Mały ładunek glikemiczny: Spożycie bardzo małej porcji produktu o wysokim indeksie Duży ładunek glikemiczny: Spożycie dużej porcji produktu o niskim indeksie Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy. Produkty węglowodanowe, które są szybko trawione w przewodzie pokarmowym, powodują szybki i duży wzrost poziomu cukru we krwi i mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty węglowodanowe trawione wolno, stopniowo uwalniają glukozę do krwi i mają niski indeks glikemiczny. Innymi słowy - indeks glikemiczny określa szybkość podnoszenia się stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy jest i tym szybciej narasta stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Glukoza ma indeks glikemiczny 100. *„Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny” A. Leeds, J. Brand Miller i in., wyd. Amber 2002; „Indeks glikemiczny” S. Torkos, 2007; „Metoda Montignac dla dzieci” M. Montignac, 2010

13 Indeks i ładunek glikemiczny*
Indeks glikemiczny: Niski: 55 lub mniej Średni: 56-69 Wysoki: 70 lub więcej Ładunek glikemiczny: Niski: 10 lub mniej Średni: 11-19 Wysoki: 20 lub więcej Ładunek glikemiczny - opracowany został przez naukowców z Harvardu, aby łatwiej było zrozumieć, JAK konkretne porcje węglowodanów wpływają na poziom cukru we krwi. Trzeba uwzględnić zarówno indeks glikemiczny, jak i gramy węglowodanów w konkretnej porcji jedzenia. Aby obliczyć ładunek glikemiczny, należy zacząć od wartości indeksu glikemicznego. Liczbę określającą indeks glikemiczny mnożymy przez wagę węglowodanów zawartych w danej porcji jedzenia (w gramach). Wynik mnożenia dzielimy na 100. Otrzymana liczba określa ładunek glikemiczny. Owoce i warzywa spożywane w małej ilości choć mają wysoki indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny pozostaje niski. Dla danej porcji jedzenia ładunek glikemiczny nie jest stały, zależy od wielkości posiłku (we wzorze uwzględniamy wagę porcji). * „Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny” A. Leeds, J. Brand Miller i in., wyd. Amber 2002; „Indeks glikemiczny” S. Torkos, 2007; „Metoda Montignac dla dzieci” M. Montignac, 2010

14 Wysoki indeks glikemiczny > 70
Produkt Indeks glikemiczny Glukoza 100 Wafle waniliowe 77 Frytki 75 Bagietka 95 Ziemniaki gotowane/tłuczone 70 Ryż biały błyskawiczny 87 Kleik ryżowy Cukierki żelki 80 Płatki kukurydziane 84 A. Leeds: „Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny”

15 Średni indeks glikemiczny 56-69
Produkt Indeks glikemiczny Banan (dojrzały) 55 Buraki 64 Coca-cola 63 Musli nieprażone 56 Kasza manna 68 Kus-kus 65 Makaron 38-68 Brzoskwinia z puszki Ananas 59 A. Leeds: „Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny”

16 Niski indeks glikemiczny < 55
Produkt Indeks glikemiczny Chleb żytni na zakwasie 55 Kasza gryczana 54 Ryż brązowy gotowany Soczewica gotowana 30 Fasola biała ugotowana Czereśnie 22 Marchewka ugotowana (półtwarda) 49 Jabłko 38 Czekolada mleczna A. Leeds: „Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny”

17 Produkty spożywcze

18 Produkty o wysokim IG/ŁG
Spożycie produktu o wysokim IG/ŁG Gwałtowne przecukrzenie w ciągu 1 godziny po posiłku Większe zapotrzebowanie na insulinę w porównaniu z produktami o niskim IG/ŁG Wahania glikemii Niedocukrzenie po 2 godzinach po posiłku (wchłanianie produktu szybko się kończy, w organizmie pozostaje aktywna insulina) Jeśli nie możesz oprzeć się pokusie zjedzenia węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, warto tak skomponować posiłek, aby obniżyć jego średni indeks glikemiczny. Powinien to być posiłek mieszany, np. można zjeść płatki kukurydziane z mlekiem i kanapkę z grahamki z żółtym serem. Wszystkie produkty ulegną wymieszaniu i uzyskamy średni indeks glikemiczny. Warto jednak zacząć walczyć z pokusami i wykluczyć z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Mają one niewiele wartości odżywczych, a czynią wiele szkody w organizmie - często są powodem tycia. Wymagają dostarczenia większej ilości insuliny (o ok %) niż produkty o niskim indeksie glikemicznym, więc po 2 godzinach grozi nam niedocukrzenie! Wahania glikemii natomiast pogarszają samopoczucie i uruchamiają kaskadę niekorzystnych reakcji biochemicznych, zwanych stresem oksydacyjnym. Dojadanie z powodu niedocukrzenia, przyrost masy ciała

19 Co zmienia IG/ŁG Zwiększa IG: Zmniejsza IG:
Obróbka termiczna (marchewka świeża – IG 30, marchewka długo gotowana – IG 80) Forma produktu: zmielenie, przetworzenie, pozbawienie pełnych ziaren Pozbawienie błonnika Zmniejsza IG: Brak obróbki termicznej lub krótka obróbka Błonnik Dodatek tłuszczu i białka Obecność fruktozy i laktozy Dłuższy czas spożywania pokarmu

20 Ładunek glikemiczny Produkt IG Porcja [g] ŁG Jogurt naturalny 36 200 3
Bagietka 95 30 15 Kuskus 65 35 23 Tort 87 29 25 Płatki kukurydziane 84 21

21 Dobre i złe tłuszcze Tłuszcze zwierzęce:
Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe Sprzyjają rozwojowi miażdżycy Podnoszą poziom cholesterolu Obecne w mięsie, wędlinach, maśle, smalcu, mleku, serach, śmietanie (nabiał)

22 Dobre i złe tłuszcze Tłuszcze roślinne i ryby (morskie):
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Obniżają poziom cholesterolu Zapobiegają rozwojowi miażdżycy Obecne w olejach, oliwie, pestkach słonecznika, orzechach

23 Dobre i złe tłuszcze Należy spożywać tłuszcze roślinne i ryby, a ograniczać tłuszcze zwierzęce Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy i oliwa z oliwek

24 Dobre i złe tłuszcze Witamina A Witamina C Witamina E
Beta karoten: pomidory, marchew, warzywa liściaste (sałata, natka pietruszki) Witamina C Kiszona kapusta, zielone warzywa liściaste, jagody, (czarna porzeczka, truskawka), cytrusy Witamina E Kiełki pszenicy, soi, oleje roślinne, zielone warzywa liściaste

25 Białko* Białko – składnik budulcowy Zalecane źródła:
Białko zwierzęce: cielęcina, jagnięcina, wołowina, drób, królik, dziczyzna, chude wędliny, nabiał, ryby Białko roślinne: rośliny strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica) Zalecana proporcja białka roślinnego do zwierzęcego: 1:1 *„Normy żywienia człowieka” pod redakcją M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Instytut Żywności i Żywienia, PZWL 2008

26 Zapotrzebowanie energetyczne*
1-9 rok życia: Mała aktywność fizyczna 1600 kcal/dobę Duża aktywność fizyczna 2100 kcal/dobę 10-18 rok życia – chłopcy: Mała aktywność fizyczna kcal/dobę Duża aktywność fizyczna kcal/dobę 10-18 rok życia – dziewczęta: Mała aktywność fizyczna kcal Duża aktywność fizyczna kcal Zapotrzebowanie energetyczne osób dorosłych jest zależne od płci, wieku, masy ciała i stopnia aktywności fizycznej. Okres dzieciństwa i młodości jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego. Niedobór niezbędnych składników odżywczych może prowadzić do gorszego rozwoju układu kostnego, niedokrwistości i innych wad w rozwoju fizycznym i psychicznym. W ciągu dnia najlepiej jest planować 4-5 posiłków, ponieważ odstęp między posiłkami nie powinien być dłuższy niż trzy i pół godziny. *„Normy żywienia człowieka” pod redakcją M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Instytut Żywności i Żywienia, PZWL 2008

27 BMI (Body Mass Index)* BMI = masa ciała (kg) dzielona przez wzrost (m²) Prawidłowy BMI (dorośli): BMI 18,5-25 Niedowaga (dorośli): BMI <18,5 Nadwaga (dorośli): BMI >18,5-29 Otyłość (dorośli): BMI > 30 Dzieci (siatka percentylowa) Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI;) – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Aby stwierdzić czy wartość BMI u dzieci jest prawidłowa, potrzebne jest odniesienie do siatki centylowej (analogicznie do masy ciała i wzrostu). Najnowsze siatki centylowe dla wartości BMI znajdują się na stronach internetowych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). * WHO,

28 BMI u dzieci Zasady liczenia BMI są zawsze te same – jedyne, co trzeba wiedzieć, to wzrost i waga Twojego dziecka. Musisz wiedzieć, że BMI nie liczy się dla dzieci poniżej 2 roku życia, wyniki jakie się uzyskuje, są bardzo niedokładne. Pamiętaj też, że wyniki BMI uzyskane po obliczeniu nie mogą służyć do interpretacji wagi według tabel dla dorosłych! Fakt ten spowodowany jest dwoma czynnikami: Zawartość „naturalnej” tkanki tłuszczowej zmienia sie wraz z wiekiem, szczególnie zaś w latach rozwoju i dojrzewania Zawartość tłuszczu w organizmie jest inna dla dziewczynek i chłopców Dla dzieci i młodzieży w wieku 2-20 lat obowiązują różne zakresy BMI dla poszczególnych kategorii. To, co dla dziecka w wieku 2 lat może oznaczać nadwagę, dla dziecka w wieku 15 lat niekoniecznie.   Badacze określili Percentyle, które – nie wgłębiając się w ich sens matematyczny – określają poziomy różnych statusów wagi i tak: Niedowaga – poniżej 5-tego percentyla Normalna waga – od 5 do 85-tego percentyla Nadwaga – od 85 do 95-tego percentyla Otyłość – powyżej 95 percentyla

29 Zalecana dieta śródziemnomorska
Pokarmy bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy Warzywa Owoce Kasze Makarony al dente Ryby Pełnoziarniste pieczywo Oliwa z oliwek Badania rozpoczęte przed 50 laty wykazały, że ludzie żyjący w Basenie Morza Śródziemnego, w porównaniu z mieszkańcami krajów wysoko uprzemysłowionych znacznie rzadziej ulegają zawałowi serca czy udarowi mózgu. Rzadziej też zapadają na niektóre rodzaje nowotworów złośliwych, cukrzycę lub mają problemy z nadwagą. Jeśli połączy się elementy diety śródziemnomorskiej z aktywnością fizyczną i higienicznym trybem życia (unikanie palenia papierosów i picia alkoholu) - nie tylko uniknie się schorzeń układu naczyniowo - sercowego, ale i wielu innych, przede wszystkim otyłości i wynikającym z niej chorób, jak: zwyrodnienia stawów kręgosłupa, stawów biodrowych i kolanowych, kamica żółciowa, rak jelita grubego, żylaki odbytu, rak piersi u kobiet, osteoporoza, alergia. Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone.

30 Kalorie całkowite: 1267 kcal; WW=12,4, 500 kcal; WBT= 7,7, 767 kcal
Żywność typu fast-food Big Mac Kalorie – 486 kcal Węglowodany – 43 g Duże frytki 383 kcal 49 g Shake czekoladowy 272 kcal 45 g Coca-Cola 300 ml 126 kcal 30 g Kalorie całkowite: 1267 kcal; WW=12,4, 500 kcal; WBT= 7,7, 767 kcal Za smacznie i niewinnie wyglądającą żywnością McDonald’s kryje się zaawansowana do niewiarygodnego poziomu nauka, technologia, oraz marketing adresowany głównie do dzieci. Żywność podawana w barach Mc Donlada jest raczej substytutem pożywienia pozbawionego smaku, gustu a przede wszystkim walorów odżywczych. Bogata w duże ilości tłuszczu zwierzęcego, cukru i soli zawiera tylko w niewielkim stopniu, niezbędne człowiekowi witaminy, sole mineralne i błonnik. Badania wykazują, że MacDonald stosuje ogromne ilości najróżniejszych konserwantów do swoich wyrobów. W Coca-Coli, Fancie, napojach, potrawach, deserach jest kilkadziesiąt najróżniejszych konserwantów, stabilizatorów, uszlachetniaczy, szczególnie niebezpieczny to E123, zakazany w USA, ale stosowany poza tym krajem, E110, E124, E210, E330, E450, E465, które są rakotwórcze, E338, E339 i E407, niebezpieczne dla ciężarnych oraz wiele innych, powodujących zwłaszcza dolegliwości układu pokarmowego. Nazwa handlowa Coca-Cola® stanowi własność intelektualną firmy Coca-Cola® i została wykorzystana w niniejszej prezentacji jedynie w celach informacyjnych.

31 Wymienniki

32 Obliczanie wymienników węglowodanowych
Kawałek ciasta waży 30 g, ile to WW? 1 WW = 10 gram węglowodanów 100 g ciasta zawiera 70 g węglowodanów, czyli 70 : 10 = 7 WW Proporcja: 100 g ciasta - 70 g węglowodanów 30 g ciasta - x 30 x 70 x = = 21 g węglowodanów = 2,1 WW 100

33 Wymienniki białkowo-tłuszczowe
Białko i tłuszcz podnoszą poziom glikemii, dlatego liczymy porcje białka i tłuszczu jako wymienniki białkowo-tłuszczowe Nie należy ich jeść bez insuliny glikemia Do 3 najważniejszych składników naszego pokarmu należą węglowodany, białka oraz tłuszcze. Produkty węglowodanowe po rozłożeniu na cukry proste zostają wchłonięte do krwi i w szybkim okresie czasu powodują wzrost poziomu glikemii. Białka dostarczone w diecie ulegają przemianie w aminokwasy.  Wykorzystywane są one następnie do produkcji endogennych białek i peptydów, związków azotowych. Azot aminokwasów niewykorzystany do syntez ulega wydaleniu w postaci mocznika. Po uwolnieniu azotu z aminokwasów są one między innymi wykorzystywane do syntezy glukozy. Duża zawartość tłuszczu w pożywieniu wpływa na spowolnienie wchłaniania się pokarmów. Osoby z cukrzycą nie uwzględniające wpływu pokarmów białkowo-tłuszczowych na poziom glikemii często doświadczają niepowodzeń w leczeniu cukrzycy. Jednak ich efekt pod postacią podwyższonego cukru we krwi będzie ujawniał się znacznie później w porównaniu z pokarmami węglowodanowymi. Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych jest bardzo przydatne w terapii za pomocą osobistej pompy insulinowej.

34 Wymienniki białkowo-tłuszczowe
1 wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) to: 100 kcal z białka i tłuszczu 1 g białka = 4 kcal 1 g tłuszczu = 9 kcal 1 WBT (wymiennik białkowo-tłuszczowy) = 100 kcal z białek i tłuszczów w danym produkcie.

35 Obliczanie WBT Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, wędliny) nie zawierają węglowodanów Wartość energetyczna produktu (kcal) podzielona przez 100 to WBT Obliczanie WBT wymaga od nas rozbijania poszczególnych produktów uwzględniając w nich zawartość białek i tłuszów oraz obliczanie ile kalorii dostarczy nam takie pożywienia. Jest to o tyle łatwiejsze w produktach białkowo-tłuszczowych jak: mięso bez panierki, ryby, wędliny, niesłodzone sery ponieważ wystarczy znać tylko ich wartość kaloryczną. Natomiast w produktach złożonych jak: jogurty, mleko, czekolada powinno się obliczyć ile kalorii przypada na białka i tłuszcze i na tej podstawie obliczyć WBT. Dla ułatwienia większość osób posługuje się gotowymi tabelami albo programami do wyliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w diecie.

36 Obliczanie WBT 100 g kiełbasy, wartość energetyczna 300 kcal, czyli 3 WBT Ile WBT jest w 40 g kiełbasy? Proporcja: 100 g kiełbasy – 300 kcal 40 g kiełbasy – x x = 120 kcal = 1,2 WBT 300 x 40 x = 100 Pokażemy, jak w obliczyć WBT w prosty sposób.

37 Kcal z białka i tłuszczu
Obliczanie WBT w produktach mieszanych + = Kcal całkowite = kcal z węglowodanów (gramy x 4) + kcal z białka i tłuszczu Kcal z białka i tłuszczu = kcal całkowite - kcal z węglowodanów (gramy x 4)

38 Obliczanie WBT z gramów
Mnożenie: Zamieniam gramy węglowodanów na kalorie (x 4): 40 g x 4 = 160 kcal Odejmowanie: Od kalorii całkowitych (460kcal) odejmuję kalorie z węglowodanów (zabieram węglowodany) 460 kcal – 160 kcal = 300 kcal = 3 WBT Szacowanie na 70 g – tyle chcę zjeść (proporcja): 100 g – 3 WBT 70 g – x 70 x 3 x = = 2 WBT 100

39 Wartość energetyczna [kcal]
Obliczanie WBT Nazwa Ilość [g] Wartość energetyczna [kcal] Węglowodany [g] Karpatka 100 456 45,4 70 ?

40 Wartość energetyczna [kcal]
Obliczanie WBT Nazwa Ilość [g] Wartość energetyczna [kcal] Węglowodany [g] Chipsy 100 552 49,9 30 ?

41 Wartość energetyczna [kcal]
Obliczanie WBT Nazwa Ilość [g] Wartość energetyczna [kcal] Węglowodany [g] Herbatniki 100 437 76,9 80 ?

42 Obliczanie WBT z procentów
WBT można obliczyć z procentów, jeżeli podane jest, jaki procent całkowitej wartości energetycznej produktu pochodzi z białka, tłuszczu i węglowodanów 100 g pizzy ma wartość energetyczną 330 kcal, z czego = 55% pochodzi z białka i tłuszczu W 100 g pizzy jest 55% z 330 kcal = 181 kcal = 1,8 WBT

43 Wartość energetyczna [kcal]
Obliczanie WBT z procentów Nazwa Ilość [g] Wartość energetyczna [kcal] Białka [%] Tłuszcze % Węglowodany [%] Pizza 100 332 22 35 43 150

44 Wartość energetyczna [kcal]
Obliczanie WBT z procentów Nazwa Ilość [g] Wartość energetyczna [kcal] Białka [%] Tłuszcze % Węglowodany [%] Pierogi 100 205 24 43 33 150

45 Samokontrola

46 Samokontrola Kontrola masy ciała Sposób odżywiania Wysiłek fizyczny
Pomiary glikemii Pomiary ciśnienia Samokontrola to ogół decyzji i czynności, które pacjent podejmuje każdego dnia, by kontrolować swoją chorobę, a tym samym mieć wpływ na przebieg i rokowanie cukrzycy. Elementy samokontroli: Sposób odżywiania Kontrola masy ciała Dobór wysiłku fizycznego Samodzielne pomiary glikemii i acetonurii Rozpoznawanie objawów niedocukrzenia i hiperglikemii Dostosowywanie dawek insuliny Pomiary ciśnienia tętniczego

47 Posiłki a pomiary glikemii
Glukometr Istnieje zależność pomiędzy pomiarami glikemii, spożywaniem posiłków i przyjmowaniem insuliny. Pomiary poziomu cukru powinny być wykonywane często, przed posiłkiem, jak i 2 godziny po posiłku. Tego typu samokontrola jest pomocna nie tylko w korygowaniu dawki insuliny, ale i w ustalaniu, czy złe samopoczucie w danym momencie spowodowała hipo, czy hiperglikemia.

48 Test wiedzy

49 Pytania dla wszystkich
Dieta cukrzycowa to: Dieta z wykluczeniem węglowodanów Dieta niskokaloryczna Dieta zgodna z zasadami zdrowego żywienia Wszystkie odpowiedzi są poprawne

50 Pytania dla wszystkich
Dieta cukrzycowa to: Dieta z wykluczeniem węglowodanów Dieta niskokaloryczna Dieta zgodna z zasadami zdrowego żywienia Wszystkie odpowiedzi są poprawne

51 Pytania dla wszystkich
Z węglowodanów złożonych składa się: Miód Mleko Kasza jęczmienna Sok owocowy

52 Pytania dla wszystkich
Z węglowodanów złożonych składa się: Miód Mleko Kasza jęczmienna Sok owocowy

53 Pytania dla wszystkich
Tłuszcze roślinne: Zapobiegają rozwojowi miażdżycy Są polecane do spożywania Zawarte są w orzechach i oliwie z oliwek Wszystkie odpowiedzi są poprawne

54 Pytania dla wszystkich
Tłuszcze roślinne: Zapobiegają rozwojowi miażdżycy Są polecane do spożywania Zawarte są w orzechach i oliwie z oliwek Wszystkie odpowiedzi są poprawne

55 Pytania dla wszystkich
1 WW to: 10 g węglowodanów 100 kcal z węglowodanów 1 wymiennik węglowodanowy Odpowiedzi poprawne to: a) i c)

56 Pytania dla wszystkich
1 WW to: 10 g węglowodanów 100 kcal z węglowodanów 1 wymiennik węglowodanowy Odpowiedzi poprawne to: a) i c)

57 Pytania dla wszystkich
Co będzie dla Ciebie najzdrowsze na śniadanie? Płatki czekoladowe z mlekiem Kanapka z razowej bułki i chudej wędliny Serek homogenizowany o smaku truskawkowym Zestaw Happy Meal Nazwa handlowa Happy Meal® stanowi własność intelektualną firmy McDonald’s® i została wykorzystana w niniejszej prezentacji jedynie w celach informacyjnych.

58 Pytania dla wszystkich
Co będzie dla Ciebie najzdrowsze na śniadanie? Płatki czekoladowe z mlekiem Kanapka z razowej bułki i chudej wędliny Serek homogenizowany o smaku truskawkowym Zestaw Happy Meal Nazwa handlowa Happy Meal® stanowi własność intelektualną firmy McDonald’s® i została wykorzystana w niniejszej prezentacji jedynie w celach informacyjnych.

59 Pytania dla rodziców/opiekunów
Produkty o niskim IG: Korzystnie wpływają na poziom glikemii Zawierają dużo błonnika Duża porcja produktu o niskim indeksie będzie miała duży ładunek glikemiczny Wszystkie odpowiedzi są poprawne

60 Pytania dla rodziców/opiekunów
Produkty o niskim IG: Korzystnie wpływają na poziom glikemii po posiłku Zawierają dużo błonnika Wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego niż produkty o wysokim indeksie glikemicznym Wszystkie odpowiedzi są poprawne

61 Pytania dla rodziców/opiekunów
Czekolada zawiera: Węglowodany Białko Tłuszcze Węglowodany i tłuszcze

62 Pytania dla rodziców/opiekunów
Czekolada zawiera: Węglowodany Białko Tłuszcze Węglowodany i tłuszcze

63 Pytania dla rodziców/opiekunów
Produkty o niskim IG to: Płatki kukurydziane, banan, świeża marchewka Ugotowane ziemniaki, makaron, kasza gryczana Kasza manna, frytki, chleb na zakwasie Kasza gryczana, chleb na zakwasie, jogurt naturalny

64 Pytania dla rodziców/opiekunów
Produkty o niskim IG to: Płatki kukurydziane, banan, świeża marchewka Ugotowane ziemniaki, makaron, kasza gryczana Kasza manna, frytki, chleb na zakwasie Kasza gryczana, chleb na zakwasie, jogurt naturalny

65 Pytania dla rodziców/opiekunów
Co znajduje się u podstawy piramidy zdrowego żywienia? Produkty zbożowe Owoce Warzywa Wysiłek fizyczny

66 Pytania dla rodziców/opiekunów
Co znajduje się u podstawy piramidy zdrowego żywienia? Produkty zbożowe Owoce Warzywa Wysiłek fizyczny

67 Pytania dla rodziców/opiekunów
Który produkt ma największe ryzyko spowodowania niedocukrzenia w drugiej godzinie po posiłku? Płatki kukurydziane z mlekiem Kromka pełnoziarnistego chleba Parówka Czekolada mleczna

68 Pytania dla rodziców/opiekunów
Który produkt ma największe ryzyko spowodowania niedocukrzenia w drugiej godzinie po posiłku? Płatki kukurydziane z mlekiem Kromka pełnoziarnistego chleba Parówka Czekolada mleczna

69 Gratulacje

70


Pobierz ppt "Poznaję cukrzycę Prawidłowe żywienie Dr n. med. Agnieszka Szypowska"

Podobne prezentacje


Reklamy Google