Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Zakupy.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Laboratorium szkolne – sposób na wolny czas
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
„Mamo, tato mówię po angielsku”
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
NAUCZYCIELKA BADACZKA, jest pomysł na więcej pracy
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
SZK – Szkolne Zespoły Kompetencyjne
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Niepubliczne Gimnazjum nr 1 Fundacji Familijny Poznań
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2
Opracowała Agnieszka Balcerak
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Rok szkolny 2011/2012.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zespół Szkół w Trepczy Klasa: II SP Wychowawca: mgr Jadwiga Kozak.
Jedz Smacznie i zdrowo.
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Kółko chemiczne Szkolne wsparcie kapitału kulturowego.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
8 LISTOPADA 2012 r. W RACIBORZU W DWUJĘZYCZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 IM. JANA BRZECHWY DLA MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ ODBYŁO SIĘ PODSUMOWANIE PROJEKTU „ŚNIADANIE.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ŚNIADANIE DAJE MOC Dnia klasa Ic wzięła udział w akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Uczniowie przynieśli różne produkty. Natalia przyniosła ciemne pieczywo,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
ŚNIADANIE DAJE MOC KLUBY ŚNIADANIOWE KL. I, KL.II, KL.III SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Program Śniadanie Daje Moc jest realizowany w naszej szkole po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. W tym roku szkolnym do projektu przystąpiły klasy.
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Świadome planowanie – świadomy wybór, czyli zajęcia z doradztwa zawodowego w gimnazjum Dorota Cebulak, Jolanta Wydmuch – doradca zawodowy w Gimnazjum nr.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Śniadanie daje moc.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
EKONOMIA NA CO DZIEŃ czyli decyduj o sobie
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” TEMAT LEKCJI: Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie!

Cele lekcji Uczeń na miarę swoich możliwości: zdobędzie wiedzę teoretyczną na temat problemu i przyczyn marnowania żywności, związku pomiędzy marnowaniem żywności a ochroną środowiska naturalnego, wpływu marnowania żywności na środowisko, pozna rolę i znaczenia Federacji Polskich Banków Żywności w ograniczaniu marnowania żywności i niedożywienia, nauczy się przygotowywać posiłki, ograniczając zużycie wody i energii, nabędzie umiejętności komponowania odpowiedniego posiłku, jedzenia w ciągu dnia odpowiedniej ilości produktów z każdej grupy, nabędzie umiejętności planowania posiłku i listy zakupów, wykształci w sobie postawę prospołeczną i zainteresuje się promocją idei dzielenia się jedzeniem z osobami w potrzebie.

Wykorzystując plakat i plansze, przedstawiono uczniom informacje na temat marnowania żywności oraz jego skutków dla środowiska naturalnego.

Uczniowie kolejno przyswajali nowe informacje o tym, że: 1/3 pełnowartościowego jedzenia ląduje w śmietniku powstała lista 10 produktów, które najczęściej marnujemy skutki marnowania żywności mają wpływ na zanieczyszczenie środowiska naturalnego

Praca w grupach na temat: „Co według Was jest główną przyczyną marnowania żywności?”

PLANUJ POSEGREGUJ PRZETWARZAJ PODZIEL SIĘ Uczniowie dowiedzieli się , że realizując zasadę 4xP, można ograniczyć straty żywności w domu i szkole oraz przyczynić się do ochrony środowiska.

Liderzy grup zaprezentowali pracę swojej grupy.

TEMAT LEKCJI: Racjonalne żywienie, czyli o 5 posiłkach dziennie.

Cele lekcji Uczeń na miarę swoich możliwości: wymieni korzyści wynikają ze spożywania pięciu posiłków dziennie, rozplanuje dzienną rację pokarmową na wszystkie posiłki, wymieni pory spożywania posiłków, potrafi wymienić dobre strony dotyczące spożywania posiłków, potrafi komponować codzienne posiłki, potrafi zaplanować posiłki.

Uczniowie ustalali dla siebie własny, najwygodniejszy plan spożywania posiłków.

Planowanie nie jest prostym zadaniem, uczniowie poświęcili na tę umiejętność najwięcej czasu.

Omówiliśmy korzyści wynikające ze spożywania 5 posiłków dziennie.

Wszystkie pomoce dydaktyczne zostały umieszczone na tablicy w sali szkolnej, aby utrwalać poznane wiadomości.