Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Walk ę matematyczn ą prowadzi ł a z nami pani mgr El ż bieta Maciejewska.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ryby i owoce morza.
Dziedzictwo kulturowe
Kuchnia tajska.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Mateusz Siuda klasa IVa
Dnia roku 9 wybranych uczniów klasy 3AB TZ pod opieką Pani Sylwii Samson wyjechało na praktykę do Niemiec, aby reprezentować szkołę oraz ojczyznę.
 Prezentacja dla uczniów klas 1 realizuj ą cych zaj ę cia artystyczne wg programu „Kraina muzyki”.  Zeszyt ć wicze ń „ Ś wiat d ź wi ę ków”: - Modu.
Pytania warte uwagi:. Powszechnie uwa ż a si ę, ż e jeden nie ma jakiej ś wielkiej wagi, jednak sugeruj ą c si ę znanym przys ł owiem - grosz do grosza.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Wycieczka W Góry Świętokrzyskie.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
Ś limaki otrzyma ł y miano szkodników, poniewa ż „podjadaj ą ” troch ę z naszych ogródków. To prawda, ale jedz ą te ż ro ś liny, które bardzo szybko si.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Pomiar przyspieszenia ziemskiego za pomocą piłeczki tenisowej.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Kultura i sztuka Japonii
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych miast. Kuchnia koreańska ma wyraźną specyfikę (np. wiele potraw ostrych i o mocnym, zdecydowanym zapachu) i bywa niekiedy trudna do zaakceptowania, zwłaszcza przez dzieci. Należy o tym szczególnie pamiętać, decydując się na wyjazd z opłaconymi świadczeniami na miejscu.

Kim-Chi z nadziewanych ogórków. cebula - 1 szt cebula dymka - 2 szt chili w proszku - 6 ł y ż ek cukier - 1 ł y ż ka czosnek - 2 z ą bki ogórki - 3 szt sól - 5 ł y ż ek sól - 1 ł y ż eczka woda - 1/2 szklanki Oczy ś ci ć ogórki nacieraj ą c je sol ą. Poci ąć w 6 cm kawa ł ki, zrobi ć g łę bokie naci ę cie na wzd ł u ż ka ż dego kawa ł ka tak ż eby ko ń cówka kawa ł ka by ł a nie przeci ę ta. Posypa ć ogórki sol ą, odstawi ć na kilka godzin. Wymiesza ć sk ł adniki na past ę chili plus woda. Doda ć posiekane dymki, czosnek, cebul ę, cukier i ł y ż eczk ę soli. Dok ł adnie wymiesza ć. Przy pomocy ł y ż eczki lub pa ł eczek w ł o ż y ć troch ę nadzienia do naci ęć. Po ł o ż y ć ogórki w misce przykry ć ka ż dy pozosta ł ym nadzieniem. Odstawi ć do ch ł odnego zacienionego miejsca na 1 dzie ń. Gotowe kim-chi z ogórków powinno zosta ć zjedzone w przeci ą gu 1 tygodnia kiedy jest jeszcze chrupkie.

Bibimbap. Bibimbap to popularne danie korea ń skie. Samo s ł owo oznacza "mieszany ry ż " lub "mieszane danie". Bibimbap to ry ż z warzywami, wo ł owin ą i jajkiem, przyprawione past ą z papryczek chili. Jedna z wariacji tej potrawy, "dolsot bibimbap" ( ) podawana jest w gor ą cej kamiennej misie, do której dodawane jest surowe jajko.

Hoe Hoe Hoe to koreańskie danie przyrządzane z cienko pokrojonej, surowej ryby, podawane razem z wieloma dodatkami lub innymi surowymi owocami morza. Zazwyczaj je się tę rybę maczając ją w pikantnym sosie gochujang i zawijając w liście sałaty lub sezamu. Hoe uważane jest za odpowiednik japońskiego sashimi.

Kimchi Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z marynowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili. Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska ),rzodkiew japońska,czosnek, papryczka chili, cebula, marynowane krewetki lub inne owoce morza, imbir, sól oraz cukier. Najpopularniejsze kimchi (baechu kimchi) składa się z kiszonej kapusty chińskiej, jest mocno posolone i zawiera chili, imbir oraz czosnek. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, często o zasięgu lokalnym oraz sezonowym, włączając w to np. kaktugi bazujące na rzodkwi, bez dodatku kapusty. Można także przyrządzać tę potrawę z innymi rodzajami kapusty, otrzymuje się wtedy danie bardziej "lekkie" i mniej pikantne. Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (poprzez Japonię) na początku XVII w. a dopiero 200 lat później zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX w. wcześniej stosowano miejscowe warzywa. Dawniej przechowywano kimchi w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopane w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się specjalnych lodówek. W Korei, kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjihae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).

Pulgogi cebula dymka - 2 szt. cukier - 3 ł y ż ki czosnek - 2 z ą bki glutaminian sodu - 1/2 ł y ż eczki olej sezamowy - 6 ł y ż ek pieprz czarny - 1 szczypta pol ę dwica wo ł owa - 50 dag sos sojowy - 6 ł y ż ek wino ry ż owe - 2 ł y ż ki Wo ł owin ę poci ąć w cienkie plasterki w poprzek w ł ókien (naj ł atwiej jest to zrobi ć gdy jest lekko zamro ż ona). Nast ę pnie zmi ę kczy ć mi ę so nacinaj ą c plasterki lekko czubkiem no ż a lub tasaka Poci ąć plasterki w kawa ł ki wielko ś ci k ę sa. Zala ć marynat ą zrobion ą z cukru i wina ry ż owego i odstawi ć na 20 minut. Wymiesza ć mi ę so z posiekan ą dymk ą, zmia ż d ż onym czosnkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym, glutaminem sodu i pieprzem. Grilowa ć mi ę so kilka minut na grilu lub na patelni. Serwowa ć z ry ż em kleistym i kim-chi.

A teraz…. Coś od nas !

Podsumowanie. Wi ę c to ju ż koniec naszej pracy na temat kuchni korea ń skiej. I mamy nadziej ę, ż e cho ć jedno zdanie wam si ę spodoba ł o, poniewa ż liczymy na 5+. Co do da ń, które wyst ą pi ł y w naszej prezentacji to musz ę powiedzie ć, ż e Korea ń czycy naprawd ę to jedz ą ! Dla nas to mo ż e wydawa ć si ę wstr ę tne, ale dla nich to przysmak. Kilkoro z was (tych bardziej uwa ż nych) zauwa ż y ł o, ż e w kuchni Korea ń skiej nie oszcz ę dza si ę pieprzu ani innych ostrych przypraw ! Oraz bardzo cz ę sto wyst ę puj ą dania rybne, tak ż e odpowiednio doprawione. Wi ę c teraz ju ż wiecie, ż e kuchnie azjatyckie (do których nale ż y korea ń ska) nie sk ł adaj ą si ę tylko z RY Ż U !

I to nie prawda, że wszystko ściągaliśmy z Wikipedii ! Pracę wykonali Piotr i Oskar... Dziękujemy !