SZKOŁA W PROGRAMIE LEONARDO DA VINCI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRE TRADYCJE MALTAŃSKICH HOTELARZY I RESTAURATORÓW NASZYM WZOREM DZIAŁANIA.
Advertisements

w programie „Uczenie się przez całe życie”
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Projekty realizowane w ZSP nr 2 w Siedlcach współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Departament Strategii i Rozwoju Regionalnego
Projekt zrealizowany przez: ASM Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o Kutno ul. Grunwaldzka 5 tel. 024/ fax. 024/ Instytut.
Program Leonardo da Vinci
Budowanie wspólnoty uczących się MODUŁ VIII Sesja 8.1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAM.
EUROPEJSKA WSPÓŁPRACA SZKÓŁ WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
Mój staż z Leonardo da Vinci
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej ul
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
DIAGNOZA DOSTOSOWANIA UMIEJĘTNOŚCI I KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH DO WYMOGÓW LUBUSKIEGO RYNKU PRACY ZAŁOŻENIA PROJEKTU Projekt jest współfinansowany przez Unię
Program Leonardo da Vinci Mobilność VETPRO - Wymiana doświadczeń Rozwój kwalifikacji zawodowych pracowników publicznych służb zatrudnienia – wymiana doświadczeń
PODRÓŻE KULINARNE Z LEONARDO DA VINCI WYNIKI KONKURSU Finansowanie współpracy polskich zakładów gastronomicznych z partnerami z krajów Unii Europejskiej.
EDUKACJA ZAWODOWA W PRAKTYCE
UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Program Leonardo da Vinci Nr PL/08/LLP-LdV/IVT/ Wzrost mobilności oraz kwalifikacji zawodowych uczniów.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
ZESPÓŁ SZKÓŁ BUDOWLANYCH
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
FRSE Prezentacja na temat współpracy europejskiej ZS nr 1 w Tychach.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Projekty transferu innowacji Leonardo da Vinci realizowane przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów Marcin Słowikowski.
Edukacja i Kultura Leonardo da Vinci
Nasza szkoła od 2005r. zajmuje się realizacją projektów unijnych w ramach programu Leonardo da Vinci Dzięki programowi Leonardo da Vinci uczniowie odbyli.
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Zagraniczny staż szansą na europejskie kwalifikacje.
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Projekt nr PL1-LEO realizowany ze środków Wspólnot Europejskich w ramach programu Leonardo da Vinci Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych.
Praktyka w Niemczech w ramach programu: Leonardo da Vinci
„Praktyki zagraniczne szansą dla uczniów Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Środków Europejskiego.
Wizyta studyjna w Elektronikschule Tettnang  Ocena bazy dydaktycznej szkoły  Ustalenie kalendarium współpracy.
„Droga ucznia do mistrza – staże zawodowe w Niemczech”
Praktyczna nauka zawodu Zajęcia praktyczne Pion budowlany Pion gastronomiczny Praktyka zawodowa Firmy zewnętrzne.
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie Dodatkowe środki dla regionu w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Szczecin, dnia r.
Projekt Leonardo da Vinci
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Finansowanie kształcenia zawodowego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Technicznych w Mikołowie Podsumowanie realizacji projektów w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” Projekty zrealizowane przy wsparciu.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
Doradztwo zawodowe jako ważny element planowania kariery zawodowej uczniów w obliczu wyzwań rynku pracy. Przykłady dobrych praktyk na podstawie projektów.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
PROJEKT: NAUKA, PRAKTYKA, PRACA
PROJEKTY UNIJNE W ZESPOLE SZKÓŁ W GÓRZE
Dobre praktyki w realizacji projektów w ramach programu Erasmus +
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
„Zagraniczne praktyki impulsem do rozwoju kwalifikacji”
Projekty edukacyjne na terenie subregionu ciechanowskiego
„Podnosimy bezpieczeństwo pracy w rolnictwie poprzez wymianę naszych doświadczeń szkoleniowych” Projekt nr PL01-KA
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
Projekt Mobilność kadry edukacji szkolnej
Zapis prezentacji:

SZKOŁA W PROGRAMIE LEONARDO DA VINCI 1999 - 2006

SZKOŁA W PROGRAMIE LEONARDO DA VINCI

W latach 1999 – 2006 zrealizowano następujące projekty: Leonardo da Vinci W latach 1999 – 2006 zrealizowano następujące projekty: Nauczycielskie: „Szkolenie zawodowe nauczycieli” „Szkolenie zawodowe, a rynek pracy w branży spożywczej” Uczniowskie: „Praktyka zawodowa uczniów w branży mleczarskiej” „Doskonalenie umiejętności technik kulinarnych” „Innowacje w produkcji piekarsko – ciastkarskiej w krajach Unii Europejskiej”. „Kształtowanie postaw przedsiębiorczych w agrobiznesie”

Cele projektów wymian i staży Leonardo da Vinci Cele projektów wymian i staży doskonalenie jakości, dostępności i innowacyjności kształcenia i szkolenia zawodowego podwyższenie kwalifikacji zawodowych nabywanie nowych umiejętności i kompetencji wyrównanie szans młodzieży polskiej na europejskim rynku pracy wyrównanie szans młodzieży z terenów wiejskich i zagrożonych bezrobociem

Cele projektów wymian i staży Leonardo da Vinci Cele projektów wymian i staży przygotowanie młodzieży do dorosłego, zawodowego życia dostosowanie kształcenia i szkolenia zawodowego do aktualnych potrzeb rynku zwiększenie mobilności absolwentów na rynku pracy kształtowanie postaw przedsiębiorczych wśród uczniów motywowanie do nauki języków obcych

Leonardo da Vinci Krefeld: Komisja Badań Sensorycznych - E. Madejska, I. Lewicka K. Jacek oraz pracownicy Instytutu MLUA.

„Szkolenie zawodowe nauczycieli” Leonardo da Vinci „Szkolenie zawodowe nauczycieli” Szkolenie zawodowe nauczycieli odbyło się w Instytucie Szkoleniowo-Badawczym Przemysłu Mleczarskiego MLUA w Krefeldzie /Niemcy/ w dniach od 15 marca do 26 marca 1999r. Beneficjentami było pięciu nauczycieli przedmiotów zawodowych

Leonardo da Vinci Krefeld: Komisja Badań Sensorycznych - P. Ostrowski, I. Lewicka, K. Jacek, A. Wanic oraz pracownicy Instytutu MLUA.

Rezultaty projektu W trakcie wymiany beneficjenci poznali: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie wymiany beneficjenci poznali: nowe rozwiązania technologiczne i techniczne w branży mleczarskiej procesy produkcji i metody badań artykułów mleczarskich system zarządzania jakością ISO – 9000 kulturę, tradycje i obyczaje Niemiec dualny system kształcenia i szkolenia zawodowego w niemieckich szkołach

„Szkolenie zawodowe, a rynek pracy w branży spożywczej” Leonardo da Vinci „Szkolenie zawodowe, a rynek pracy w branży spożywczej” Projekt został zrealizowany w dniach od 03 września do 16 września 2003r. w Lipsku przez pięciu nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Zakłady Mięsne Silberthaler Fleischwaren GmbH w Delitzsch. Leonardo da Vinci Zakłady Mięsne Silberthaler Fleischwaren GmbH w Delitzsch.

Zwiedzane zakłady spożywcze. Leonardo da Vinci Zwiedzane zakłady spożywcze. 1. Firma Stockheim Air Catering w Schkeuditz. 2. Zakłady Mięsne Silberthaler Fleischwaren GmbH w Delitzsch. 3. Zakłady Produkcji Soków i sprzedaży owoców Kelterei Sachsenobst GmbH & Obstland Durrweitzschen AG w Eberbach. 4. Lipski Browar - Reudnitz.

Leonardo da Vinci Lipsk: Centrum Kształcenia w Rote Jahne – E. Madejska, A. Wanic, K. Jacek, I. Lewicka

Zwiedzane szkoły zawodowe Leonardo da Vinci Zwiedzane szkoły zawodowe 1. Techniczna Placówka Kształcąca Gewerbliche Budungsstatte GTB w Schkeuditz. 2. Centrum Kształcenia w Rote Jahne. 3. Zawodowe Centrum Szkoleniowe „Berufliche Schutzentrum 10” w Lipsku.

Rezultaty projektu W trakcie wymiany nauczyciele poznali: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie wymiany nauczyciele poznali: system kształcenia i szkolenia zawodowego w szkołach w landzie Saksonia problematykę bezrobocia w Niemczech funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw branży spożywczej kulturę, tradycje i obyczaje Saksonii.

„Praktyka zawodowa uczniów branży mleczarskiej” Leonardo da Vinci „Praktyka zawodowa uczniów branży mleczarskiej” to pierwszy uczniowski staż, który miał miejsce w Instytucie Szkoleniowo-Badawczym w Krefeldzie w dniach 19. 01. - 10. 02. 1999r. Beneficjentami byli uczniowie kl. III-V kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności o specjalności: przetwórstwo mleczarskie.

Leonardo da Vinci Krefeld: beneficjenci wraz z opiekunką I. Lewicką podczas zajęć w Instytucie Szkoleniowo- Badawczym Przemysłu Mleczarskiego MLUA

Rezultaty projektu W trakcie stażu uczniowie poznali: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie stażu uczniowie poznali: procesy technologiczne i metody oceny artykułów mleczarskich system zarządzania jakością ISO – 9000 bazę surowcową, park maszynowy oraz dokumentację produkcyjną zasady zbytu i dystrybucji kulturę, tradycje i obyczaje

„Doskonalenie umiejętności technik kulinarnych” Leonardo da Vinci „Doskonalenie umiejętności technik kulinarnych” to tytuł drugiego projektu uczniowskiego. Zagraniczny staż przeprowadzony był w trzech grupach po 10-ciu uczniów w terminach: a) 01.03. - 21.03.2001r. b) 01.10. - 21.10.2001r. c) 06.03. - 28.03.2002r. Młodzież odbywała szkolenie praktyczne w hotelach i restauracjach w Bochum.

Leonardo da Vinci Stołówka Hotelu „Bogata” – beneficjenci I grupy w czasie wspólnego posiłku

Leonardo da Vinci Kolonia „Muzeum czekolady” – beneficjenci II grupy wraz z opiekunką I. Lewicką.

Leonardo da Vinci Bochum: Hotel „Bogata” – III grupa beneficjentów z opiekunką I. Lewicką.

Rezultaty projektu W trakcie stażu beneficjenci poznali: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie stażu beneficjenci poznali: organizację pracy i kierowanie zakładami gastronomicznymi w Zagłębiu Ruhry różne formy obsługi konsumenta tradycyjne potrawy i zasady żywieniowe kuchni niemieckiej wyposażenie techniczne w zakładach gastronomicznych kulturę, tradycje i obyczaje

Bochum: Beneficjent w trakcie pracy. Leonardo da Vinci Bochum: Beneficjent w trakcie pracy.

Leonardo da Vinci „Innowacje w produkcji piekarsko-ciastkarskiej w krajach Unii Europejskiej” zrealizowane zostały w piekarniach i cukierniach w Lipsku przez uczniów w dwóch grupach po 10 beneficjentów w terminach: a) 22.09. - 11.10.2003r. b) 02.03. - 22.03.2004r.

Schkeuditz: beneficjenci wraz z pracownikiem firmy „Vitalis”- panią Nadine. Leonardo da Vinci

Drezno: beneficjenci z opiekunem H. Chruścińskim. Leonardo da Vinci Drezno: beneficjenci z opiekunem H. Chruścińskim.

Rezultaty projektu W trakcie stażu młodzież poznała: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie stażu młodzież poznała: procesy technologiczne w przemyśle piekarsko – ciastkarskim aparaturę i urządzenia produkcyjne zintegrowany system zarządzania jakością bazę surowcową, wymagania jakościowe, dokumentację produkcyjną i warunki magazynowania i dystrybucji wyrobów gotowych kulturę, tradycje i obyczaje

Leonardo da Vinci Lipsk: piekarnia „Löwenbäcker GmbH“ – uczennica przy produkcji drożdżówek.

„Kształtowanie postaw przedsiębiorczych w agrobiznesie” Leonardo da Vinci „Kształtowanie postaw przedsiębiorczych w agrobiznesie” To tytuł czwartego projektu uczniowskiego, który opracowano w 2005 roku. Staż realizowany był w dwóch grupach po 10 osób w terminie: a) 26.09 – 21.10. 2005 b) 06.02 – 03.03. 2006 Partnerem była Academia Cordoba i gospodarstwo agroturystyczne w Martos (Hiszpania)

Martos – beneficjenci I grupy z opiekunką T. Bugajską Leonardo da Vinci Martos – beneficjenci I grupy z opiekunką T. Bugajską

Leonardo da Vinci Plantacja drzewek pomarańczy - beneficjenci II grupy z opiekunką T. Bugajską

Rezultaty projektu W trakcie stażu uczniowie poznali: Leonardo da Vinci Rezultaty projektu W trakcie stażu uczniowie poznali: zasady organizowania i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej produkcję żywności ekologicznej kulturę, tradycje i obyczaje regionu Andaluzji firmy i instytucje oraz stowarzyszenia pomagające założyć własną firmę

Beneficjenci w wytwórni ekologicznej oliwy z oliwek Leonardo da Vinci Beneficjenci w wytwórni ekologicznej oliwy z oliwek

Rezultaty projektów wymian/staży dla szkoły Leonardo da Vinci Rezultaty projektów wymian/staży dla szkoły wzmocnienie europejskiego wymiaru treści szkoleniowych umocnienie pozycji szkoły w regionie promocja szkoły za granicą zwiększenie atrakcyjności zawodów: technik technologii żywności, technik kucharz nawiązanie współpracy z zagranicznymi placówkami szkolenia zawodowego

Rezultaty projektów wymian/staży dla beneficjentów Leonardo da Vinci Rezultaty projektów wymian/staży dla beneficjentów podwyższenie kwalifikacji zawodowych nabywanie nowych umiejętności i kompetencji poznanie procesów technologicznych w różnych branżach przemysłu spożywczego porównanie szkolenia i kształcenia zawodowego w Polsce, Niemczech i Hiszpanii.

Leonardo da Vinci Wykaz beneficjentów realizujących Program Leonardo da Vinci w poszczególnych latach

Mapa miejsc odwiedzanych przez beneficjentów w ramach programu Leonardo da Vinci CORDOBA MARTOS RZESZÓW Niemcy Polska Bochum Krefeld Lipsk Hiszpania

Podsumowanie od 1999 do 2006 roku w zagranicznych wymianach Leonardo da Vinci Podsumowanie od 1999 do 2006 roku w zagranicznych wymianach i stażach wzięło udział 90 beneficjentów, z czego: w wymianach uczestniczyło 10 nauczycieli przedmiotów zawodowych, natomiast w stażach 80 uczniów na zagraniczne praktyki uczniowskie wyjechało: 45 dziewcząt i 35 chłopców.

Prezentację wykonali nauczyciele: Leonardo da Vinci Prezentację wykonali nauczyciele: Edyta Kraska Kazimierz Latocha Małgorzata Pabjańska Konsultacja: Aleksandra Wanic