Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
PRZEPISY DOTYCZĄCE SZKOLEŃ Z ZAKRESU BHP.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
Identyfikacja i zdrowie zwierząt
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
PRG Państwowy Rejestr Granic
System nawigacji satelitarnej
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
NIEZGODNOŚCI – bydło OCENA WAGI WEDŁUG KRYTERIUM DOTKLIWOŚCI
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
elektronicznego fakturowania
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
PRAWNE I ETYCZNE ASPEKTY PSYCHOLOGII TRANSPORTU
Nadzór weterynaryjny nad zdrowiem zwierząt akwakultury
Przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Podatki Vat.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Podstawowe akty prawne dotyczące zadań realizowanych dla cudzoziemców
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
w aspekcie nadzoru sanitarnego
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
SIO źródło danych o kształceniu zawodowym i planowane zmiany.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
„Budowa lub modernizacja dróg lokalnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji związanych z tworzeniem, ulepszaniem lub rozbudową wszystkich rodzajów.
Akty prawne Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r.
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Reglamentacja procesu budowy
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
LESZEK ZALEŚNY Zmiany w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty opublikowane po dniu 1 września 2015 r. Leszek.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Prowadzenie dokumentacji obrotu detalicznego w zakładach leczniczych dla zwierząt. Adrianna Müller-Zawistowska Łódź, dnia 29 października 2015 r.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Rolniczy Handel Detaliczny
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 sierpnia 2017 r
CENTRUM KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO PIELĘGNIAREK I POŁOŹNYCH
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
DZIAŁANIA GRUPY ROBOCZEJ ART.29
Zmiany związane z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) stosowane od dnia r.
systemów zabezpieczenia społecznego
Rozliczanie i kontrola operacji w ramach PO RYBY
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych Nowe przepisy i wymagania weterynaryjne w świetle Dyrektywy Unijnej 2006/88/WE Jastrzębia Góra 2008 Ziemowit Pirtań Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych

DYREKTYWA RADY 2006/88/WE „w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych zwalczania tych chorób” z 24 października 2006 roku Dyrektywa ta zastępuje dotychczasowe regulacje dotyczące akwakultury – dyrektywy : 91/67/EWG, 93/53/EWG oraz 95/70/WE. Zadaniem tej regulacji jest zaktualizowanie i skonsolidowanie podstawowych przepisów dotyczących prowadzenia działalności m.in. w zakresie chowu i hodowli zwierząt akwakultury, prowadzenia łowisk typu „wpuść i złów”, obrotu zwierzętami akwakultury oraz niektórych aspektów działalności przetwórczej.

Implementacja przepisów Dyrektywy 88/2006 w Polsce W dniu 10 lipca 2008 r. weszła w życie ustawa „o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw” - Dziennik Ustaw z 2008 r. Nr 145 poz. 916 zmieniająca ustawę z dnia 11 marca 2004 r. „o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt” (Dz. U. Nr 69, poz. 625).

Zmianie ulegną także m. in Zmianie ulegną także m.in. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi : 1. w sprawie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt akwakultury; 2. w spawie wymagań dla prowadzenia działalności w sektorze akwakultury; zmieniającego rozporządzenie w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną; 3. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania; 4. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania; zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia stacji kwarantanny, miejsc odpoczynku lub przeładunku zwierząt oraz miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury; 5. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.

Konstrukcja dyrektywy 88/2006 konsolidacja przepisów obszerny 5-stronicowy wstęp (preambuła) zawierająca wyraźny opis intencji regulacji przepis nadrzędny wobec praw krajowych

Preambuła W preambule punkt po punkcie wymienione są podstawowe uwarunkowania dotyczące sektora oraz wyraźnie określone intencje regulacji. Wspomina się w niej o wyraźnej potrzebie rozwoju sektora akwakultury w Europie co koresponduje ze „Wspólną Polityką Rybacką” oraz potrzebie przeciwdziałania zagrożeniom. Jako główne zagrożenie zdefiniowano problem występowania i rozprzestrzeniania się chorób, stanowiących zagrożenie dla ekonomicznego funkcjonowania branży. Regulacje te mają więc sprzyjać podmiotom prowadzącym taką działalność a nie działać przeciwko nim !

Praktyczne skutki regulacji dla hodowców - przepisy dotyczące wymogów, jakie spełniać muszą podmioty zajmujące się chowem i hodowlą zwierząt akwakultury; - przepisy dotyczące wymogów jakie spełniać muszą inne podmioty, w tym podmioty zajmujące się: transportem zarobkowym żywych zwierząt akwakultury, zajmujące się przechowywaniem tychże w celu wprowadzania ich na rynek, zajmujące się prowadzeniem łowisk typu „wpuść i złów”, zajmujące się przetwarzaniem ryb pochodzących z obiektów na których występują jednostki chorobowe podlegające zwalczaniu lub rejestracji, innych; - przepisy dotyczące procedur postępowania w przypadku podejrzenia/wykrycia chorób podlegających zwalczaniu lub rejestracji oraz metod i zasad prowadzenia monitoringu zdrowotnego na terenach krajów członkowskich przez odpowiednie organy państwa.

Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla prowadzenia działalności w zakresie sektora akwakultury : - zwierzęta akwakultury wprowadza się na teren obiektów celem ich dalszego chowu lub hodowli w pojemnikach bądź urządzeniach jednorazowych, lub każdorazowo mytych i odkażanych - produkty biobójcze oraz środki myjące i dezynfekujące powinny być przechowywane w miejscach uniemożliwiających kontakt z nimi zwierzętom oraz osobom niepowołanym ponadto powinny być dopuszczone do użytku zgodnie z odpowiednimi przepisami - jeżeli obiekty chowu lub hodowli ryb posiadają budynki wyposażone w urządzenia do rozrodu ryb, budynki te powinny : - być wyposażone w matę ze środkiem dezynfekcyjnym w wejściach, - ściany i podłoga takich budynków powinny być wykonane z materiałów trwałych, łatwych do mycia i odkażania,

Szczegółowe wymagania weterynaryjne CD : - Podmiot prowadzący chów i hodowlę zapewnia wydzielone miejsca do : zmiany odzieży ochronnej, mycia rąk, wykonywania czynności weterynaryjnych - Konstrukcja urządzeń służących do chowu i hodowli ryb uniemożliwiają dostęp do nich ryb dziko żyjących - Urządzenia do inkubacji ikry myje się i odkaża po każdym użyciu - Narzędzia i sprzęt używane do pracy z ikrą i nasieniem oznacza się w sposób widoczny i używa tylko z jednym urządzeniem. Każdorazowo po użyciu myje się go i odkaża. - W gospodarstwach w których prowadzony jest chów i hodowla ryb łososiowatych każdy staw wyposażony jest w oddzielny komplet narzędzi i sprzętu do usuwania ryb śniętych i chorych. Narzędzia te i sprzęt nie mogą być używane w innych stawach, chyba że każdorazowo zostaną one umyte i zdezynfekowane. Mycie i dezynfekowanie sprzętu przeprowadza się w sposób uniemożliwiający skażenie wody używanej do hodowli.

Szczegółowe wymagania weterynaryjne CD : - Podmioty prowadzące chów i hodowlę powinny prowadzić dokumentację związaną z wprowadzaniem ryb do gospodarstwa, oraz wyprowadzania ich na zewnątrz zawierającą dane dotyczące ilości, daty i adresu pochodzenia lub przeznaczenia. - Podmioty prowadzące chów i hodowlę powinny prowadzić dokumentację dotyczącą przeprowadzonych badań w tym także badań wynikających z programów monitoringowych. Dokumentację dotyczącą leczenia ryb oraz ewidencję śniętych ryb. - Podmiot prowadzący chów i hodowlę zwierząt prowadzi na własny koszt program nadzoru stanu zdrowia zwierząt w sposób odpowiedni dla danego typu produkcji. Program ten jest niezależny od programów realizowanych przez państwo.

Pozostałe regulacje Wśród pozostałych regulacji zawartych w nowych przepisach podkreślić należy fakt uregulowania zasad funkcjonowania łowisk typu „wpuść i złów”, oraz podmiotów przechowujących żywe ryby i zajmujących się ich dalszą sprzedażą. W obu przypadkach podmioty te zobowiązane są w ciągu trzech miesięcy od wejścia w życie ustawy z dnia 10 lipca 2008 r. zgłosić prowadzenie takich przedsięwzięć u powiatowego lekarza weterynarii. Podmioty takie posiadały będą numery weterynaryjne i podlegały będą monitoringowi w zakresie występowania chorób. Fakt nie wystąpienia o takie zatwierdzenie oznacza zakaz prowadzenia takiej działalności po tym okresie pod groźbą sankcji prawnych. (?) Zgodnie z interpretacją jaką uzyskałem w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w przypadku obiektu, który posiada aktualny numer nie ma obowiązku jego weryfikacji do czasu wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych. Po ich uprawomocnieniu inspektorzy przeprowadzą kontrole weryfikacyjne na istniejących obiektach w celu potwierdzenia spełniania wymogów bądź wydania zaleceń. Zapis dotyczący obowiązku złożenia wniosku o wydanie numeru dotyczy wyłącznie podmiotów dotychczas nie zobowiązanych do jego posiadania.

Kontrowersje dot. WET ID Art. 5. 1. Podmioty prowadzące w dniu wejścia w życie ustawy działalność nadzorowaną określoną w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy wymienionej w art. 1, której prowadzenie zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie wymagało zgłoszenia zamiaru jej podjęcia powiatowemu lekarzowi weterynarii, tracą prawo do prowadzenia tej działalności, jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy nie dokonają zgłoszenia zgodnie z jej przepisami. Przywołany art.1 pkt 1 lit p : "p) prowadzenia: - miejsc innych niż przedsiębiorstwa produkcyjne sektora akwakultury, w których zwierzęta wodne są utrzymywane bez zamiaru umieszczenia na rynku, - łowisk typu "wpuść i złów", - przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury, które umieszczają na rynku zwierzęta akwakultury wyłącznie w celu spożycia przez ludzi, w zakresie określonym w art. 1 ust. 3 lit. c rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 853/2004"";

(art. 5.) 2. Podmioty prowadzące w dniu wejścia w życie ustawy działalność w zakresie: 1) chowu lub hodowli zwierząt akwakultury oraz rozrodu ryb, której prowadzenie zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie wymagało stwierdzenia spełnienia warunków weterynaryjnych, a zgodnie z przepisami ustawy wymaga takiego stwierdzenia, w tym stwierdzenia spełniania wymagań weterynaryjnych dla obiektów budowlanych lub miejsc prowadzenia tej działalności albo dla osób wykonujących określone czynności w ramach tej działalności, tracą prawo do prowadzenia tej działalności, jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy nie złożą, zgodnie z jej przepisami, wniosku o dokonanie takiego stwierdzenia, na podstawie którego zostaną zatwierdzone jako podmioty prowadzące działalność w zakresie prowadzenia przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury; 2) prowadzenia zakładu przetwórczego przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych tych zwierząt, której prowadzenie zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie wymagało stwierdzenia spełnienia warunków weterynaryjnych, a zgodnie z przepisami ustawy wymaga takiego stwierdzenia, w tym stwierdzenia spełniania wymagań weterynaryjnych dla obiektów budowlanych lub miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej albo dla osób wykonujących określone czynności w ramach tej działalności, tracą prawo do prowadzenia tej działalności, jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy nie złożą, zgodnie z jej przepisami, wniosku o dokonanie takiego stwierdzenia, na podstawie którego zostaną zatwierdzone jako podmioty prowadzące działalność w zakresie prowadzenia zakładu przetwórczego.

Pobożne życzenia ... To w jakim stopniu przepisy te będą uciążliwe dla hodowców, w dużej mierze zależało będzie od ostatecznego kształtu przepisów wykonawczych oraz od podejścia organów wykonawczych. Nie może to jednak oznaczać wypaczenia idei, o której wspomniałem na wstępie, według której regulacje te mają sprzyjać rozwojowi akwakultury, a nie być jej hamulcem.

Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych Dziękuje za uwagę ! wszystkie przywołane akty prawne oraz projekty rozporządzeń znajdziecie państwo na stronach SPRŁ : www.sprl.pl Jastrzębia Góra 2008 Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych