Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
EDUKACJA KLUCZEM DO SUKCESU Projekt współfinansowany z budżetu Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
ZSZ Technikum Liceum Profilowane Liceum Profilowane Liceum Ogólnokształcące Liceum Ogólnokształcące.
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
BZSZ Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy
Technik turystyki wiejskiej
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 10 oraz SZKOŁA POLICEALNA przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im.
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych
Technik Obsługi Turystycznej
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Technik ekonomista.
PREZENTACJA KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA
Struktura egzaminu zawodowego
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
ZESPÓŁ SZKÓŁ MORSKICH W DARŁOWIE
Technik Hotelarstwa Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową.
Technikum i Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Technik organizacji usług gastronomicznych
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ ul. Gołdapska Olecko Tel.
usług gastronomicznych
lecz dla życia się uczymy”
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
Technik Organizacji Reklamy
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół w Zabrodziu
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
TECHNIK HOTELARSTWA.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO w Sosnowcu ul
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Twoja przyszłość jest w twoich rękach !
www. zsp1kluczbork.wodip.opole.pl
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH Gdy samochód „zachoruje”, Mechanik go uratuje ;)
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
MÓJ ZAWÓD.
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Oferta edukacyjna dla dorosłych
1.
Reforma szkolnictwa zawodowego (szkoły dla młodzieży)
Zapis prezentacji:

Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza Wita Was Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza

Oferta kształcenia Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku rok szkolny 2013/2014

Technikum Hotelarsko - Gastronomiczne Proponujemy kształcenie w zawodach: Technik hotelarstwa Technik organizacji żywienia iusług gastronomicznych Kelner Technik obsługi turystycznej

Technik hotelarstwa

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym podstawy hotelarstwa podstawy działalności gospodarczej w hotelarstwie marketing usług hotelarskich język obcy zawodowy podstawy turystyki organizacja pracy w recepcji obsługa gościa w obiekcie hotelarskim Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym pracownia obsługi hotelarstwa i turystyki pracownia obsługi konsumenta pracownia obsługi informatycznej praktyki zawodowe

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, jest: przygotowanie absolwenta do organizacji działalności hotelarskiej, polegającej na planowaniu, oferowaniu, koordynowaniu oraz bezpośrednim wykonywaniu usług hotelarskich, absolwent tego kierunku może zajmować się obsługą wszelkiego rodzaju imprez takich jak kongresy, zjazdy, targi, bankiety, oferując odpowiednie dla gości zestawy usług, jest przygotowany do prowadzenia dokumentacji zakładu hotelowego,

Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w: hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, schroniskach i innych zarówno stałych jak i ruchomych (żegluga morska, lotnicza, koleje..) podmiotach, posiadających bazę noclegową; organach administracji, zajmujących się usługami hotelarskimi; prowadzić własną działalność w zakresie usług hotelarskich.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii działalność gospodarcza w gastronomii technologia gastronomiczna z towaroznawstwem język obcy zawodowy zasady żywienia organizacja produkcji gastronomicznej usługi gastronomiczne Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym pracownia gastronomiczna pracownia planowania żywienia produkcji gastronomicznej pracownia obsługi klienta

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest : przygotowanie absolwenta do organizacji i prowadzenia produkcji w zakładach gastronomicznych, absolwent potrafi sporządzić plan produkcji, kalkulację oraz produkcję wszystkich potraw i posiłków, dokonuje oceny jakości produktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi, organizuje i nadzoruje obsługę gości, pracę magazynu oraz prac w dziale produkcyjnym sporządza jadłospisy i diety dla różnych grup ludności

Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik usług gastronomicznych, może być zatrudniony w: zakładach i placówkach prowadzących działalność gastronomiczną ( hotele, restauracje, bary), a także na stanowiskach administracyjnych. może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Technik obsługi turystycznej

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym postawy turystyki podstawy działalności gospodarczej w turystyce marketing usług turystycznych geografia turystyczna organizacja imprez i usług turystycznych język obcy zawodowy Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym pracownia turystyki, pracownia informacji turystycznej pracownia obsługi informatycznej praktyki zawodowe

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik obsługi turystycznej jest: przygotowanie absolwenta do organizacji, koordynacji i nadzoru obsługi turystycznej, absolwent potrafi badać rynek usług turystycznych w zakresie popytu i podaży usług turystycznych analizuje rynek turystyczny, systemy obsługi klientów, zawiera umowy, organizuje imprezy turystyczne, akcje promocyjno- reklamowe oraz cały zakres prac związanych ze sprzedażą i rozliczaniem imprez turystycznych,

Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik obsługi turystycznej, może być zatrudniony w: biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji zajmujących się organizacją i promocją turystyki, domach wczasowych, prowadzić własne biuro podróży.

Kelner

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym technika i bezpieczeństwo w gastronomii, zasady żywienia człowieka, technologia sporządzania potraw i napojów, usługi gastronomiczne, obsługa menadżerska gastronomii, prowadzenie działalności gastronomicznej język obcy zawodowy Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym pracownia usług gastronomicznych, pracownia gastronomiczna, pracownia menadżerska gastronomii, praktyki zawodowe

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik kelner jest: przygotowanie do pracy w zesp0le, właściwe i szybkie nawiązywanie kontaktu z klientem, przygotowanie do godnego reprezentowania zakładu i dbania o jego renomę, udzielania informacji o ofercie lokalu, doradzania w wyborze, właściwe nakrycie stołu

Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik kelner, może być zatrudniony w: restauracjach, hotelach innych zakładach gastronomicznych

Zasadnicza Szkoła Zawodowa - klasa kucharz - klasa wielozawodowa

Nauka w zawodzie kucharz trwa trzy lata. Zajęcia praktyczne prowadzone są w zmodernizowanych i bogato wyposażonych pracowniach na terenie szkoły Klasa wielozawodowa nauka w wybranym zawodzie trwa trzy lata, Uczeń sam wybiera miejsce praktyki zawodowej Może kształcić się różnych zawodach np. mechanik, elektryk, fryzjer, cukiernik, sprzedawca i wielu innych

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych na podbudowie gimnazjum, zasadniczej szkoły zawodowej oraz ośmioklasowej szkoły podstawowej. Nauka trwa trzy lata i odbywa się w systemie zaocznym (zajęcia w piątki i w soboty). Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego. Uczy pracy w grupie i rozwija kreatywność słuchacza

Technik żywienia i usług gastronomicznych: Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: T.6. Sporządzanie potraw i napojów T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i oceny żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych. Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie, obiektach zbiorowego żywienia), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Kwalifikacyjny kurs zawodowy w zawodzie: technik hotelarstwa Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: T.11: Planowanie i realizacja usług w recepcji T.12: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie  Absolwent kursu jest przygotowany do: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich; rezerwowania usług hotelarskich; wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji; przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości; przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe. Zapoznaje się z zasadami funkcjonowania hoteli, pensjonatów, agencji turystycznych oraz firm cateringowych w Polsce i za granicą. Praca: Technik hotelarstwa może podjąć pracę w hotelach, hostelach, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach, pensjonatach, agencjach turystycznych, biurach podróży, centrach informacji turystycznej i firmach cateringowych. Po ukończeniu tego kierunku można także pracować na stanowisku konsjerża lub otworzyć własną działalność.  Uzyskany tytuł: W celu uzyskania kwalifikacji zawodowych wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową. W celu uzyskania tytułu technika należy mieć ukończoną  szkołę średnią. Matura nie jest wymagana.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: Kucharz Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: T.6. Sporządzanie potraw i napojów Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności; sporządzania potraw i napojów; wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Ukończenie tego kursu daje kwalifikacje w zawodzie kucharz.

ZAPRASZAMY DO NAS !!!