Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Sałatka... warzywna.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
Książka kucharska klasy 0
ŚNIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011r. w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kostomłotach uczniowie klasy II a przystąpili do akcji,,Śniadanie daje.
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Ryby i owoce morza.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Jedz smacznie i zdrowo.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
KUCHNIA HAWAJSKA.
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
WIEM,CO JEM !.
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Ryby jem więcej wiem. Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba-
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŚNIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011r. w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kostomłotach uczniowie klasy II a przystąpili do akcji ,,Śniadanie.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do stolików w czasie obiadu i obiadokolacji z reguły są dodatkowo płatne. Wybór potraw podyktowany jest standardem hotelu oraz porą roku. Wpływ na rodzaje potraw ma też kuchnia regionalna. Jedzenie nie może być wynoszone z restauracji w celu późniejszej konsumpcji poza nią. W sezonie letnim /kwiecień - październik/ bary na plaży oraz restauracje na zewnątrz hotelu otwierane są w zależności od warunków pogodowych oraz ilości gości hotelowych przebywających w danym czasie..

Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami ( śniadaniem, obiadem, kolacją ). śniadaniemobiademkolacją Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu i z resztek z większych posiłków. Wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych, przekąski są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można chipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp. supermarketów chipsypopcorn Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie je owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami z świeżymi składnikami [ [

Składniki szynka 7 plastrów żółty ser 7 plastrów czerwona papryka 1/2 szt. ogórek zielony mały 1/2 szt. jajko 1 szt. zielenina kilka gałązek Przygotowanie Rozłożyć plastry szynki każdy osobno. Może też być inna wędlina byleby były duże plastry. Na każdy plaster położyć plaster sera i zwinąć w roladkę. Ułożyć jeden obok drugiego zawinięciem do dołu. Lekko docisnąć.Z papryki odciąć 6 małych kawałków papryki i tyleż samo plasterków ogórka i dekoracyjnie położyć między roladki. Z jajka wyciąć kwiatek,dołożyć zieleninę, pozostałą paprykę i udekorować półmisek. Można też udekorować dowolnie.

Składniki: Pomidory Majonez Czosnek granulowany lub w ząbku Ser żółty Przygotowanie: Pomidory pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Majonez zmieszać z czosnkiem granulowanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Następnie nałożyć majonez z czosnkiem na pomidory i posypać drobno startym żółtym serem.

Składniki: -duże plastry salami, - czerwona papryka (świeża lub konserwowa), - ogórek konserwowy, - serek philadelphia, - wykałaczki. Sposób przygotowania: 1. Paprykę i ogórki pokrój w cienki paseczki. 2. Każdy plasterek salami posmaruj serkiem, połóż paseczki papryki i ogórka (nie za dużo). 3. Zawiń salami, formując z niego stożek i przekłuj wykałaczką. 4. Zamiast przebijać salami wykałaczką, możesz również obwiązać je np. szczypiorkiem.

Składniki: Wędzony filet z łososia Ser camembert 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Szczypiorek Cytryna Przygotowywanie: Do rondelka wkładamy śmietanę oraz dodajemy do niej drobno pokrojony ser camembert. Całość gotujemy, aby oba składniki utworzyły jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Filet z łososia kroimy na drobne kawałki, które następnie wkładamy do ostudzonego sosu. Całość delikatnie mieszamy, aby mięso ryby nie rozdrobniło się na mniejsze kawałki. Danie podajemy na zimno, dodając do ozdoby pokrojony szczypiorek, a także ćwiartki cytryny.