Analiza kosztów i przychodów Gospodarowanie w firmie Analiza kosztów i przychodów
1. Wydajność Informuje nas jak efektywnie wykorzystujemy zasoby Jest relacją między wielkością produkcji, a wykorzystanymi zasobami. Gospodarowanie w firmie nastawione jest na jak najefektywniejsze wykorzystanie zasobów, a więc na wzrost wydajności.
2. Analiza kosztów produkcji Analiza kosztów produkcji służy do oceny efektywności gospodarowania Im większa produkcja, tym niższy koszt wytworzenia jednej sztuki towaru.
3. Rodzaje kosztów Koszty stałe – niezależne od wielkości produkcji np. czynsz, podatki od nieruchomości, pensje niektórych pracowników, obsługa kredytów. Koszty zmienne – zakup surowców, energia, płace pracowników produkcyjnych jeśli pracują na akord. Całkowite koszty produkcji to suma kosztów stałych i kosztów zmiennych.
4. Koszt krańcowy Koszt krańcowy (koszt marginalny) – koszt jaki ponosi producent w związku ze zwiększeniem wielkości produkcji danego dobra o jedną jednostkę. Stanowi przyrost kosztów całkowitych związany z produkowaniem dodatkowej jednostki dobra. Jest to inaczej koszt wyprodukowania dodatkowej jednostki dobra.
Przykład Producent wydobywa obecnie 60 ton miedzi dziennie, ponosząc koszty całkowite w wysokości 150.000 zł. Gdyby chciał wydobywać 61 ton dziennie, kosztowałoby go to 152.000 zł. Przyrost wielkości wydobycia o 1 tonę spowodował wzrost kosztów całkowitych o 2.000 zł, co stanowi koszt krańcowy wydobycia miedzi.
5. Prawo malejących przychodów W miarę zwiększania nakładów zmiennego czynnika produkcji od pewnego momentu wielkość produkcji rośnie coraz wolniej. Prawo malejących przychodów działa wtedy, kiedy wszystkie, z wyjątkiem jednego czynnika produkcji są stałe. Ciągłe zwiększanie liczby pracowników przy stałej liczbie maszyn przynosi od pewnego momentu coraz mniejsze korzyści. Pracownicy zaczynają sobie przeszkadzać i nie mają na czym pracować. Kolejni pracownicy w coraz mniejszym stopniu przyczyniają się do wzrostu produkcji.
6.