„Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Advertisements

ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
w Salezjańskim Gimnazjum Niepublicznym
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Akademia zdrowego przedszkolaka –
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Ekologiczna szkoła – prawda czy mit ?
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
Dzień Zdrowego Żywienia.
Ideą koła fotograficznego jest: rozwijanie zainteresowań wychowanków SOSW w Dorohusku, utrwalanie wydarzeń związanych z życiem placówki, utrwalanie wizerunku.
OBCHODY ROKU JANUSZA KORCZAKA W ZESPOLE SZKÓŁ PUBLICZNYCH W BAŁTOWIE W ROKU SZKOLNYM 2011/2012.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Konkurs Czas na Zdrowie
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
Podsumowanie II edycji Programu edukacyjnego „ Trzymaj Formę” Działdowo, r. Jolanta Działak PSSE Działdowo.
Program edukacyjny „Trzymaj Formę” II edycja rok szkolny 2007/2008 Bogdan Wlizło Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ełku.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Jedz Smacznie i zdrowo.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
W Zespole Szkół w Pałecznicy
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Gimnazjum Publiczne w Zespole Placówek Oświatowych
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa.
SMAKI ROSJI w Szkole Podstawowej nr 100
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Piasecznie
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
8 LISTOPADA 2012 r. W RACIBORZU W DWUJĘZYCZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 IM. JANA BRZECHWY DLA MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ ODBYŁO SIĘ PODSUMOWANIE PROJEKTU „ŚNIADANIE.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Śniadanie DAJE MOC Oddział Przedszkolny przy Szkole Podstawowej w Zawadzie Opiekunowie: mgr Sylwia Gil, mgr Katarzyna Lojtek.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Realizacja projektu "Edukacja globalna
Szkoła Sportowych Talentów
Zapis prezentacji:

„Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia” Priorytet I

Zdrowe odżywianie

,,Owoce, warzywa i soki są na 5” – listopad 2010 Cele: kształtowanie świadomości o prawidłowym spożywaniu warzyw, owoców i soków. zachęcenie uczniów do spożywania regularnie 5 porcji warzyw, owoców i soków dziennie. przekazanie wiedzy o składnikach odżywczych owoców, warzyw i soków. podkreślenie znaczenia estetyki spożywanych posiłków. Inscenizacja wiersza J. Brzechwy ,,Na straganie". Rozmowa na temat warzyw, o których pisał J. Brzechwa oraz ich znaczeniu w żywieniu człowieka. Przedstawienie zalet prawidłowego odżywiania się. Wystawa owoców i warzyw, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. jadłospisie. Objaśnienie zasady ,,5 porcji dziennie". Układanie przykładowych zestawów składających się z 5 porcji owoców, warzyw i soków. Prezentacja sałatek z owoców i warzyw wykonanych z wychowawcami klas. Degustacja sałatek. Picie soków.

„Jedz owoce i warzywa 5x dziennie ” - 2012 Każda klasa przygotowała pyszną, zdrową sałatkę. Dzieci z klas autystycznych także wzięły dział w  samodzielnym przygotowaniu sałatek. Podczas przygotowań nie brakowało podjadania smakołyków. Gotowa owocowa sałatka smakowała nam i naszym kolegom. Ponadto w tym roku uczniowie wszystkich klas mieli za zadanie zaprezentować wybrany egzotyczny owoc lub warzywo. Poznaliśmy ich pochodzenie i wartości odżywcze, dowiedzieliśmy się ciekawych informacji na temat: grantu, liczi, mango, limonki, melona, pomelo i innych egzotycznych owoców, które coraz częściej goszczą na naszych stołach.

„Jak uniknąć przeziębienia i grypy - domowe sposoby” Realizacja projektu edukacyjnego w klasie II A gimnazjum W dniu 10 lutego 2011r. klasa IIgA  dokonała publicznej prezentacji opracowanego projektu edukacyjnego pt. „Jak uniknąć przeziębienia i grypy. Domowe sposoby”.   Prezentacje była przedstawiona w formie pokazu multimedialnego (prezentacja Power Point).  Przedstawiane informacje wzbogaciła dowcipnym występem pantomimicznym zgodnym z treścią pokazu multimedialnego. Przygotowała również degustację opisywanych w prezentacji potraw i napojów leczniczych dla zaproszonych kolegów i koleżanek z innych klas.                                                                                            

Kampania społeczna programu „Jedz smacznie i zdrowo” 2011/2012 Promująca zdrowe odżywianie, gotowanie, niemarnowanie pożywienia oraz wspólne spożywanie posiłków. Plakat konkursowy przygotowany przez kl. II g 2012 Plakat konkursowy przygotowany przez kl. I g 2012

Kampania społeczna programu „Jedz smacznie i zdrowo” Klasa Ig przygotowuje się do kręcenia filmu

„Żyj smacznie i zdrowo” 2012/2013 W roku 2012/13 przystąpiliśmy do Kampanii społecznej, która ma na celu propagowanie wśród młodzieży gimnazjalnej dobrych nawyków związanych z prawidłowym odżywianiem, w szczególności takich jak przeciwdziałanie marnowaniu pożywienia, świadome dokonywanie zakupów spożywczych, prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, umiejętność komponowania smacznych posiłków oraz uświadamianie korzyści wynikających ze wspólnego spożywania posiłków. W ramach kampanii kl. II g przystąpiła do konkursu w kategorii plakat społeczny

Napoje - co należy pić? - prezentacja klasy I gimnazjum Kl I g wzięła udział w kategorii - wydarzenie społeczne , które odbyło się 8.03.2012. Przygotowała prezentację multimedialną –pt.„Napoje - co należy pić?  Prezentacja zawierała następujące zagadnienia: -        „Napoje energetyzujące” -        „Izotoniki – kiedy możesz po nie sięgnąć? -        „Woda – nasz podstawowy napój”

„Jak zrobić domowy izotonik?” Podsumowaniem prezentacji był pokaz kulinarny - jak z wody mineralnej, zrobić domowy izotonik.

Klub fascynacji kulinarnych Do Klubu należą uczniowie, ZSZ o profilu kucharz pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo - ekologicznej. Pozwala na rozwinięcie u uczestników twórczego i krytycznego myślenia, wyobraźni  i  różnorakich  umiejętności praktycznych.   Celem   spotkań   jest   również   zapoznanie   uczniów z naukowymi podstawami produkcji i organizacji pracy. Opiekunem klubu jest p. Katarzyna Wrzesińska. Uczniowie ZSZ uczestniczyli w X Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2011”, który odbył się w dniach 08 – 11 XII w Poznaniu

Warsztaty carvingu Zachęcanie do atrakcyjnego podawania potraw z warzyw i owoców przez uczniów ZSZ w szkole i poza szkołą, dekorowanie owocami i warzywami stołów na święta szkolne, prezentacja kompozycji warzywnych na kiermaszach i festynach szkolnych i pozaszkolnych. Warsztaty carvingu prowadzone są przez p. Annę Jaciubek.

Zmiany na stołówce szkolnej W roku szkolnym 2010/11 została odnowiona stołówka szkolna. Wprowadzone też zostały posiłki z uwzględnieniem diety dla dzieci autystycznych i z alergią pokarmową.

Ekologiczny styl życia

Udział w akcji „Sprzątanie Świata” 2010-1013 – Udział w akcji „Sprzątanie Świata” 2010-1013 Jak co roku nasza szkoła wzięła aktywny udział w akcji "Sprzątanie świata". W ciągu godziny zebraliśmy kilkanaście worków śmieci, co świadczy o dużej potrzebie takich inicjatyw. Dziękujemy uczniom i nauczycielom, którzy włączyli się w to pożyteczne i potrzebne dzieło. Organizacja akcji. p. B. Jaczewska, wychowawcy klas

Zorganizowanie akcji plakatowej pt. „Oszczędzam energię i wodę” Na początku listopada 2012 został ogłoszony konkurs  pt. „Oszczędzam energię i wodę. Organizatorką była pani Izabela Jakubowska. Celem konkursu  było wykonanie przez  każdą klasę pracy plastycznej - PLAKATU  z wykorzystaniem surowców wtórnych (stare gazety, tektury, butelki plastikowe). 19 listopada 2012 r. nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.  Uczniowie chętnie przystąpili do wykonania swoich prac. Wykazali się bardzo dużą pomysłowością, kreatywnością i umiejętnością pracy w grupie. Plakaty można było podziwiać w holu szkoły. Jury” miało wielki problem z wyłonieniem tylko jednego Pierwszego Miejsca. Postanowiono przyznać ex aequo trzy Pierwsze Miejsca:

Konkursy plastyczne o tematyce przyrodniczej Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nasza placówka jest organizatorem Powiatowych Konkursów Plastycznych Rok 2010/2011 „Cztery pory roku” Rok 2011/2012 „Impresje i natura” Rok 2012/2013 „Świat wokół nas”