Katarzyna Pytkowska1, Jacek Arct1, Ludwik Synoradzki2,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SIŁA NATURY W WALCE ZE ZMARSZCZKAMI.
Advertisements

Kryteria wyodrębniania kierunków/szkół w ekonomii
Minimalizacja odpadÓw
KOLAGENOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
zarządzanie produkcją
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
Ministerstwo Polityki Społecznej DEPARTAMENT POŻYTKU PUBLICZNEGO październik – listopad 2005 r.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
DYSTRYBUCJA Przygotowali: .....
RYZYKO OPERACYJNE Jak przeciwdziałać mu w praktyce?
Krajowy plan gospodarki odpadami 2014 – zadania dla resortów
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
NIZP, Dr n. farm. BEATA M.GRUBER WARSZAWA, 18 PAŹDZIERNIKA 2005
Akwakultura oczami konsumenta
dr inż. Janusz Ryk Polskie Towarzystwo Elektrociepłowni Zawodowych
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Nawilżanie skóry.
Program Operacyjny Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska Możliwości realizacji projektu w ramach dziedziny wsparcia.
Mieszanina a związki chemiczne
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Wspieranie rodziny w systemach ubezpieczeń społecznych
Zastosowanie surowców roślinnych w kosmetyce
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
NOWA LINIA KOSMETYCZNA
Transport materiałów chemicznych
WIDOCZNE OZNAKI STARZENIA
dr n. med. inż. Katarzyna Pytkowska1 prof. nzw dr inż. Jacek Arct1
Zespół Szkół Chemicznych
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
TECHME Innovation, Conseil R & D Groupe IRAM AMORFIZACJA
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Koło Naukowe FENIKS Wydział Energetyki i Paliw.
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
MS Excel - wspomaganie decyzji
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
Polski konsument a nowości
Wydział Biologii i Biotechnologii
Definicja konkurencji, jej formy i narzędzia.
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
Fenole.
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
BADANIA APARATUROWE – OBIEKTYWNA METODA POTWIERDZANIA DEKLARACJI MARKETINGOWYCH Rzeszów,
Dobre praktyki deklaracji marketingowych w świetle raportu Komisji Europejskiej Katarzyna Łubińska Polskie Stowarzyszenie Producentów Kosmetyków i Środków.
PROGRAM EU ETV- REALNE WSPARCIE DLA INNOWACYJNYCH TECHNOLOGII BRANŻY OZE Agnieszka Wawrzyniak Jednostka Weryfikująca Technologie Środowiskowe(JWTS) Instytut.
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
ANALIZA SWOT POLSKIEGO SEKTORA GARBARSKIEGO I OBUWNICZEGO Łódź, 7 kwietnia 2004 Polska Izba Przemysłu Skórzanego.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Ekologia wokół nas..
STRATEGIA EUROCENY I JEJ ELEMENTY PLAN 1.Determinanty ceny na rynkach europejskich. 2.Dyferencjacja euroceny. 3. Standaryzacja euroceny.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Wpływ obróbki termicznej osadów nadmiernych na udział azotu w hydrolizatach Sylwia Myszograj Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Inżynierii Środowiska,
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Nowoursynowska 159C, Warszawa.
Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja
Żywność ekologiczna.
Tytuł pracy dyplomowej
Dzień bez Papierosa.
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
EKONOMIA NA CO DZIEŃ czyli decyduj o sobie
UWAGA! Ustawa o produktach kosmetycznych – nowe obowiązki i kary!
~ Nasza domowa mydlarnia ~
Katedra i Zakład Chemii Organicznej
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
wyzwania i perspektywy rozwoju
Atelowoda Komórkowa.
REWOLUCYJNA REGENERACJA SKÓRY
Zapis prezentacji:

Zastosowanie nowych surowców otrzymywanych  z bursztynu w recepturach kosmetyków Katarzyna Pytkowska1, Jacek Arct1, Ludwik Synoradzki2, Sławomir Safarzyński3, Halina Hajmowicz2, Agnieszka Sobiecka2 1 Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia 2 Wydział Chemiczny Politechniki Warszawskiej 3 Galvano Aurum

Współczesny rynek kosmetyków Ograniczona liczba podstawowych form fizykochemicznych Modyfikacja składów w kierunku różnicowania sensorycznego Ograniczona liczba substancji czynnych o bezpośrednim działaniu biologicznym Ale: złożone, wieloparametrowe mechanizmy fizykochemiczne i biochemiczne, warunkujące ostateczny efekt działania kosmetyku Zróżnicowanie efektów działania „na oko”, dla konsumenta, jest niemożliwe Opis mechanizmu działania niezrozumiały dla większości konsumentów Producenci i dystrybutorzy potrzebują jakiegoś „konsumenckiego” systemu różnicowania kosmetyków

Bursztyn jako składnik „marketingowy”

Bursztyn jako składnik „marketingowy”

Ocena działania kosmetyków Obowiązek prawny potwierdzania deklaracji marketingowych Ocena instrumentalna, obiektywna Ocena sensoryczna jakościowa, obiektywna Ocena konsumencka (sensoryczna hedonistyczna), subiektywna Potwierdzane są deklaracje dotyczące kosmetyku jako końcowego wyrobu rynkowego, a nie jego składników

Jak działa kosmetyk pielęgnacyjny? skóra Penetracja składników aktywnych skóra Powstawanie warstwy okluzyjnej Odparowanie wody skóra

Efekt widoczny dla konsumenta

Ocena działania kosmetyków Badanie krótkoterminowe Efekty doraźne, związane przede wszystkim z warstwą okluzyjną, obecnością emolientów i hydrofilowych składników nawilżających Brak możliwości oceny działania substancji czynnych o działaniu biologicznym Konieczne porównanie ze skórą nietraktowaną Badanie długoterminowe Możliwość zbadania efektów biologicznych Jeśli szukamy efektów działania składników kosmetyku, konieczne porównanie z placebo

Nasze badania Zbadano nowe surowce otrzymane z bursztynu bałtyckiego w LPT Wydziału Chemicznego PW Ocena po wprowadzeniu do typowych receptur kosmetycznych Porównanie ze skórą nietraktowaną kosmetykiem Porównanie z placebo (z uwzględnieniem rozpuszczalników wykorzystanych do sporządzenia ekstraktów) Ocena różnych receptur kosmetycznych, zawartość surowca otrzymanego z bursztynu, szacunkowo wyższa niż w przypadku produktów rynkowych

Wpływ na nawilżenie skóry A. Sobiecka, Technologia wytwarzania ekstraktów bursztynu bałtyckiego i możliwości ich wykorzystania w kosmetykach, Praca dyplomowa, Wydział Chemiczny PW

Wpływ na nawilżenie skóry A. Jurek-Iwińska, Możliwości wykorzystania przetworzonych odpadów bursztynu bałtyckiego do wytwarzania surowców kosmetycznych. Praca dyplomowa, Wydział Chemiczny PW

Wpływ na TEWL A. Sobiecka, Technologia wytwarzania ekstraktów bursztynu bałtyckiego i możliwości ich wykorzystania w kosmetykach, Praca dyplomowa, Wydział Chemiczny PW

Wpływ na TEWL A. Jurek-Iwińska, Możliwości wykorzystania przetworzonych odpadów bursztynu bałtyckiego do wytwarzania surowców kosmetycznych. Praca dyplomowa, Wydział Chemiczny PW

Wnioski Wzrost nawilżenia vs. placebo TEWL bez zmian Wnioski Zwiększenie możliwości wiązania wody przez warstwę rogową naskórka Prawdopodobnie efekt pośredni, związany z działaniem biologicznym! Brak zwiększenia przepuszczalności bariery

Potencjalne działania niepożądane Kosmetyk musi być bezpieczny! Safety assessment w oparciu o szczegółowe badania toksykologiczne surowców Badanie kompatybilności produktu gotowego ze skórą (przedrynkowe) Monitoring działań niepożądanych po wprowadzeniu na rynek Problemy: wykrycie ryzyka podrażnień chronicznych Markery wczesnego wykrywania: zmiana TEWL ↑, zmiana aktywności gruczołów łojowych ↑, zmiana kolorytu

Potencjalne działania niepożądane W badaniach długoterminowych badane kosmetyki, zawierające nowe surowce otrzymywane z bursztynu Nie powodują wzrostu TEWL (ocena instrumentalna) Nie powodują zwiększenia aktywności gruczołów łojowych (ocena instrumentalna) Nie powodują zmiany kolorytu skóry (brak wzrostu zaczerwienienia i zażółcenia, brak zmiany jasności skóry) (ocena instrumentalna)

Dalsze kroki Ocena instrumentalna parametrów skóry mającej kontakt z kosmetykami zawierającymi stałe surowce bursztynowe Ocena potencjału przeciwrodnikowego kosmetyków zawierających nowe surowce Ocena kolejnych kosmetyków i surowców otrzymywanych z bursztynu

Podziękowania Dziękuję studentom Wydziału Chemicznego PW i WSZKiPZ zaangażowanym w projekt badawczy Agata Jurek-Iwińska Ewa Dankowska Marta Kazanecka Paweł Tumilowicz Izabela Wołos Klaudia Zalewska Agnieszka Wiśniewska Magdalena Nowak

Dziękuję za uwagę