Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

OPOLSKIE CENTRUM ROZWOJU GOSPODARKI ,,Możliwości wsparcia działalności klastrów w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Opolskiego”
dr Krzysztof B. Matusiak
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg Naturalna Przedsiębiorczość w Leśnym Kręgu.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Jedyna taka sieć w Europie Sieć Regionalnych Ośrodków EFS Mirella Szeremeta Krajowy Ośrodek EFS Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości 4 grudnia 2007r.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Działania optymalizujące finansowanie, realizację i organizację gminnych zadań - praktyczne rozwiązania XIV Kongres Gmin Wiejskich RP Serock, 15 października.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Finansowanie działań inwestycyjnych w OIiP
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Monika Bochenek Dyrektor Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich
Witamy w Inkubatorze Przedsiębiorczości
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Program eCentra - propozycja Bartosz Mioduszewski.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
1 Wsparcie przedsiębiorczości z funduszy strukturalnych w latach 2007 – 2013 Tomasz Nowakowski Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
Program ramowy na rzecz Konkurencyjności i Innowacji (ang. Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP) ma na celu promowanie konkurencyjności.
ENERGIA Z ODPADÓW Ryszard Bęben, Zdzisław Iwański lutego 2014r.
Marketing a programowanie
Regionalny Inkubator Ekonomii Społecznej w Policach.
Programowanie perspektywy finansowej
Tomasz Klajbor Kierownik Realizacji Projektu IV Regionalne Forum Innowacji Gdańsk, 10 czerwca 2005 r. Proces Wdrażania Regionalnej Strategii Innowacji.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno-upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt pn.: „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania,
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Program Rozwoju Innowacji.  Nowe podejście do polityki innowacyjnej, opartej na identyfikacji inteligentnych specjalizacji regionu  Kontynuacja dotychczasowej.
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Wsparcie innowacyjności w regionalnych programach operacyjnych Konferencja „Innowacyjna gospodarka”
Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko – Pomorskiego na lata Wsparcie dla przedsiębiorstw: Działanie 5.5. Promocja i rozwój markowych.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Innowacje – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT PAWEŁ ZAWADZKI Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
INSTRUMENTY WSPIERANIA PROJEKTÓW INNOWACYJNYCH ARP S.A.
Budowa Lubuskiego Systemu Innowacji , Żary Współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Operacyjny Współpracy.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
Een.ec.europa.eu Wsparcie dla biznesu i innowacji.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.

POSIEDZENIE ŚWIĘTOKRZYSKO-PODKARPACKIEGO KLASTRA BUDOWLANEGO INNOWATOR
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
„Fundusze europejskie dla przedsiębiorców, szansa, czy mit”
Paczków dnia r..
IDEA Klaster ICT Pomorze Zachodnie to stowarzyszenie najdynamiczniej rozwijających się firm informatycznych województwa zachodniopomorskiego. Klaster powstał,
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
– wybrane instrumenty wsparcia dla przedsiębiorców
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Warsztat refleksyjny Kluczbork 22, r.
Zapis prezentacji:

Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Członkowie konsorcjum: Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego EPRD Biuro Polityki Gospodarczej i Rozwoju Regionalnego Sp. z o.o. Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw  „POLKON” Sp. z o.o. Targi Kielce S.A. SAN-EXPORT-GROUP Sp. z o.o. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Świętokrzyska Izba Rolnicza WIR Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Świętokrzyskie Centrum Innowacji i Transferu Technologii Sp. z o.o. txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Diagnoza sektora rolno-spożywczego w województwie: Duże zasoby wysokojakościowej ziemi rolniczej Niekorzystna struktura obszarowa gospodarstw – średnia 4,45 ha 2 miejsce w kraju pod względem produkcji jabłek 1 miejsce w kraju pod względem produkcji owoców pestkowych Duże rozproszenie producentów warzyw oraz indywidualne działanie Słaba promocja produktów i małe wsparcie eksportu Rosnące zapotrzebowanie na zdrową żywność txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kierunki rozwoju inteligentnej specjalizacji: Edukacja Badania Inwestycje Promocja txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Edukacja: Wdrożenie systemu szkoleń dla m. in. rolników, przetwórców osób zarządzających podmiotami gospodarczymi sektorze spożywczym Budowanie trwałych relacji współpracy pomiędzy producentami i przetwórcami Uruchomienie nowych kierunków studiów związanych z zarządzaniem w sektorze rolno-przetwórczym oraz ochroną środowiska Budowa sieci dostawców i odbiorców produktów rolnych województwa Wsparcie szkolnictwa zawodowego Wsparcie rozwoju klasteringu wertykalnego podmiotów sektora rolno-spożywczego Rozwój przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej na poziomie gospodarstwa txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Badania: Utworzenie laboratoriów chemiczno-rolniczych do badań pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz produktach kierowanych na rynki zagraniczne Utworzenie niezależnego Systemu Informatycznego symulującego zagrożenie patogenami chorobotwórczymi Stworzenie systemu informatycznego wsparcia procesów decyzyjnych w grupach producenckich w celu ujednolicenia oferty produkcyjnej i cenowej w transakcjach eksportowych Zagospodarowanie odpadów poprzemysłowych z przemysłu spożywczego Wykorzystanie bakterii do generowania energii elektrycznej z odpadów płynnych Ochrona terenów sadowniczych przed degradacją Dostosowanie oferowanych produktów rolno-spożywczych do potrzeb konsumentów txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Inwestycje: Wdrożenie nowych (innowacyjnych) technologii przetwórstwa owoców i warzyw (produkcja soków, cydrów, chipsów, rodzynków owocowych itp..) Wdrożenie technologii upraw gwarantujących obniżenie pozostałości nawozów i środków ochrony roślin w produktach ogrodniczych Obniżenie energochłonności i uciążliwości dla środowiska naturalnego procesów przetwórstwa spożywczego Rozwój inkubatora przetwórczego na potrzeby sprzedaży bezpośredniej producentów rolnych txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Promocja: Integracja podmiotów gospodarczych funkcjonujących na rynku w kierunku stworzenia wspólnych ofert eksportowych Ekspansja zagraniczna świętokrzyskich produktów ogrodniczych Budowa marki promocyjnej Udział w misjach, konferencjach, imprezach targowych w kraju i zagranicą Owocowy raj na ziemi - promowanie zdrowego stylu życia, promocja regionalnych potraw Budowa strategii dla wzrostu sprzedaży lokalnej produktów regionalnych oraz strategii eksportu produktów regionalnych Identyfikacja, urynkowienie i sieciowanie produktu regionalnego i tradycyjnego txt

LGD a inteligentne specjalizacje (IS) woj. Promocja IS wśród wnioskodawców, Rozważenie wpisania działań IS do LSR, Uwzględnienie IS w punktacji przy wyborze projektów, Inicjowanie i realizacja projektów wpisujących się w IS Województwa, w tym inkubatory przetwórcze i krótkie łańcuchy dostaw.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Rodzaj instytucji otoczenia biznesu, która ma pomagać w inkubowaniu/ wylęganiu się nowych produktów oraz nowych działalności, To miejsce z pomieszczeniami przystosowanymi do przetwórstwa rolno-spożywczego oraz personelem zapewniającym wsparcie doradcze, Może być wynajmowany krótko i długoterminowo dla celów produkcyjnych rolnikom bądź firmom, Może sam produkować i wprowadzać produkty na rynek.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Popularne w innych krajach Europy Zach. oraz w USA, W Polsce dopiero kilka inicjatyw (K-PODR Minikowo, CDR Radom, LGD Gościniec 4 Żywiołów – Małopolska, Dwikozy i Bieliny – Świętokrzyskie), Możliwość tworzenia w nowym PROW.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Cele Zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania produktów lokalnych przez rolników, Umożliwienie sprzedaży produktów lokalnych, wytwarzanych przez rolników i przetwórców na bazie lokalnego surowca i lokalnej tradycji, Wprowadzenie oferty lokalnych produktów w punktach sprzedaży, w tym oferowanie turystom i mieszkańcom lokalnych przetworów, Rozwój rynku produktów lokalnych, dobrej, zdrowej i tradycyjnej żywności.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Możliwy zakres usług Wynajęcie pomieszczeń i wyposażenia, Produkcja przetworów w imieniu własnym i na zlecenie („gadżety”), Pomoc w sprzedaży produktów klientów inkubatora; promocja, marka, certyfikacja, jakość Tworzenie sieci dystrybucji produktów lokalnych, Doradztwo w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii, Szkolenia i kursy kwalifikacyjne.

Zapraszam do współpracy! Dziękuję za uwagę Halina Siemaszko fundacja@opiwpr.org.pl Zapraszam do współpracy!