Święta Bożego Narodzenia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Adwentowe zwyczaje.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Święta Bożego Narodzenia
Groch z kapustą i grzybami
Zwyczaje Adwentowe Twórcy Prezentacji:
Temat: Święty Jan Chrzciciel - prorok adwentu.
I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
TRADYCJE BOŻONARODZENIOWE.
Autor: Adrianna Szalonka
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Oferta specjalna Wigilia 2013
WIENIEC ADWENTOWY.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Święta Bożego Narodzenia
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Adwent i jego zwyczaje.
w różnych regionach Polski”
Zdrowa dieta Europejczyka
Ülo na polskiej wigilii
Autor: Weronika Migacz
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Święta Bożego Narodzenia!
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Wigilijne spotkania firmowe
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
WIENIEC ADWENTOWY.
Symbolika ADWENTU.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
A D W E N T.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
PREZENTACJA DLA KLASY 1 SP DO LEKCJI 22
Zapis prezentacji:

Święta Bożego Narodzenia Autor : Julia Dadacz Klasa V B.

Tradycyjne przepisy Bożo Narodzeniowe

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki : Mąka pszenna 250 g, Mleko 150 ml , Masło 50 g , Ugotowane suszone grzyby 150 g , Świeża biała kapusta 150 g , Cebula 1 sztuka, Czosnek 1 ząbek , Sól do smaku , Pieprz do smaku , Bulion z grzybami leśnymi 1 kostka.

Kompot z owoców suszonych Składniki : Cukier waniliowy do smaku, Kwasek cytrynowy do smaku, Morele 100 g, Jabłko suszone 100 g , Śliwka suszona 100g, Cukier 0 ,5 szklanki.

Ryba po grecku Składniki : Filet rybny 500 g , Koncentrat pomidorowy 1 puszka , Cebula 2 sztuki, Marchew 4 sztuki , Pietruszka 2 sztuki , Seler 1 sztuka , Olej 3 łyżki, Cytryna 0,25 sztuki, Sól , pieprz do smaku, Rosół drobiowy dwie sztuki.

Barszcz czerwony Składniki : Grzyby suszone 20 g , Cebula 1 sztuka, Czosnek 4 ząbki, Liść laurowy 4 sztuki, Ziele angielski 3 ziarnka , Pieprz, majeranek do smaku.

Stroik na stół Wieniec wykonuje się z gałązek drzew iglastych. Na wieńcu są umieszczone cztery świece symbolizujące cztery niedziele adwentowe. Świece zapala się w kolejne niedziele Adwentu (najpierw jedną, potem dwie itd). Zapalanie świec oznacza czuwanie i gotowość na świętowanie Bożego Narodzenia W

Wieniec na stół

Coś od autora Życzę tobie czytelniku wesołych , udanych Świąt Bożego Narodzenia Julia.