Przechowywanie warzyw

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kompatybilność grzejników niskotemperaturowych z pompami ciepła
Advertisements

VARIO KM Duplex Michał Groblicki.
Wentylacja i Klimatyzacja Wentylacja budynków mieszkalnych
INFORMACJE PODSTAWOWE
Świat Kominków Szkoła Główna Służby Pożarniczej Zakład Rozpoznawania Zagrożeń Obiektów Kominki – właściwości grzewcze i zagrożenia związane z rozkładem.
Techniczne środki zabezpieczenia
TECHNICZNE ŚRODKI ZABEZPIECZENIA
Instalacja wentylacyjna i klimatyzacyjna
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
Sposoby cieplnego przepływu energii
Dane potrzebne do przykładu 2 Budynek wielorodzinny z częścią usługową na parterze.
Automatyka i sterowanie klimatyzacją i wentylacją
SPRAWNOŚĆ CIEPLNA URZADZEŃ GRZEWCZYCH
Ocieplanie ścian z zastosowaniem styropianu
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Radiatory Wentylatory Obudowy Żarówki Oprawy
Metale.
ZASTOSOWANIE NISKICH TEMPERATUR
U.W.S.P. "TURBACZ" KRAKÓW 26 marzec 2012.
Przechowywanie warzyw
EKONOMIA, EKOLOGIA, ENERGOOSZCZĘDNOŚĆ
1 1.
Sieciowa centrala sterowania urządzeniami przeciwpożarowymi CX-1201
Systemy odwadniająco – nawadniające cz.II – tereny zurbanizowane
Część 2 – weryfikacja pomiarowa
Jak racjonalnie gospodarować energią w szkole ?
DOMY PASYWNE.
Opracował: Ireneusz Pietruszka, sierpien 2011
AECHITEKTURA OBIEKTÓW TECHNICZNYCH
Działanie 9.2 Efektywna dystrybucja energii
Kolektory słoneczne.
Kominy ceramiczne.
TERMICZNA LISTWA PANELOWA
Transport produktów spożywczych
T52 Automatyzacja transportu wewnętrznego
Infrastruktura bezpieczeństwa obiektu
INSTALACJA ELEKTRYCZNA
ZUŻYCIE ENERGII DO OGRZEWANIA LOKALU W BUDYNKU WIELORODZINNYM
Uzbrojenie sieci wodociągowej
Największe źródło energii na świecie
Osuszacze sprężonego powietrza.
Zawory rozdzielające sterowane bezpośrednio i pośrednio.
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
Chłodnictwo - projektowanie sieci przewodów
SPIRAfreeze Mroźnie spiralne
Projektowanie obiektowe. Przykład: Punktem wyjścia w obiektowym tworzeniu systemu informacyjnego jest zawsze pewien model biznesowy. Przykład: Diagram.
Właściwości ciał stałych, cieczy i gazów
Ta Tr va Pa.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
airRoxy Sp. z o.o. to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w branży wentylacyjnej. Skupia zespół doświadczonych, ambitnych i kreatywnych pracowników,
Nowe narzędzia dla badania jakości węgla i koksu
Instalacje elektryczne w obiektach rolniczych i ogrodniczych
Nieruchomość składa się z działki o powierzchni ok. 2 arów (segmenty środkowe) lub ok. 4 arów (segmenty zewnętrzne), na której znajduje się dwukondygnacyjny.
Budowa komputera.
POJEMNIKI TRANSPORTOWO - MAGAZYNOWE
Forum OZE energiawgminie.pl © Viessmann Sp. z o.o. III Forum OZE energiawgminie.pl 2012 Zamek Królewski, Niepołomice 17/05/2012.
Kolejowe środki transportowe
LABORATORIUM BUDOWLANE Oferowane badania : » Badania kruszyw » Badania cementów » Badania betonów » Badania prefabrykatów » Obsługa budowy » Badania geotechniczne.
zasada działania opracował E. Kania
MIKROINSTALACJE OZE W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH
Kominy ceramiczne.
Bomba atomowa, energetyka jądrowa.
REAGENTY STOSOWANE PRZY UZDATNIANIU WODY
TECHNOLOGIA PREFABRYKOWANA - KERAMZYTOBETONOWA
Opis techniczny do ćwiczenia projektowego z wentylacji
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
EKSPLOATACJA NIERUCHOMOŚCI
„Budowa Gminnego Przedszkola w Rogowie”
Zapis prezentacji:

Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta - warzywa nietrwałe (1-28 dni): dojrzałe owoce pomidorów, ogórek, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, szpinak, natki warzyw

Sposoby przechowywania warzyw piwnice ziemianki kopcowanie warzyw przechowywanie warzyw w kopcach technicznych dołowanie warzyw strychy przechowalnie chłodnie

ziemianki

Kopcowanie warzyw

Kopiec napowierzchniowy (dla buraków)

Kopiec zagłębiony dla kapusty

Przechowywanie warzyw w kopcach technicznych

Dołowanie warzyw

Przechowalnie i chłodnie Przechowalnie warzyw- są to obiekty przeznaczone do przechowywania warzyw za pomocą chłodzenia pomieszczeń chłodnym powietrzem zewnętrznym.

Przechowalnia Przechowalnie warzyw Wyróżniamy: Przechowalnie zwykłe Z wentylacją grawitacyjną Przechowalnie zmodyfikowane Z wentylacją wymuszona Z wentylacją aktywną Schematyczny przekrój przechowalni z wentylacja aktywną

Funkcja obiektu, lokalizacja, sposób budowy. Poza sezonem lub alternatywne wykorzystanie do dosuszania zbóż oraz składowanie towarów przemysłowych W pobliżu zabudowań gospodarczych Budynek jednokondygnacyjny,wolnostojący, na osi północ-południe Adaptacja budynków jako przejściowy etap rozwoju gospodarstwa. Materiały budowlane „tradycyjne”: cegły, pustaki, płyty betonowe itd. Nowoczesne systemy budowy: konstrukcja stalowa (ocynkowana lub malowana) pokryta płytami warstwowymi

Izolacja termiczna i przeciwwilgociowa Materiały izolacyjne: Izolacja termiczna: pianka poliuretanowa, styropian, wełna mineralna, szkło piankowe, korek Izolacja przeciwwilgociowa: papa, folia polietylenowa lub aluminiowa Wymagania: odpowiednia wytrzymałość mechaniczna, nie palność, odporność na czynniki chemiczne i biologiczne.

Płyty poliuretanowe Obecnie najczęściej stosowane do pokrycia konstrukcji wspierającej (ścian i stropów). Warstwa zewnętrzna PVC lub płyt z blachy obustronnie ocynkowanej. Warstwa wewnętrzna - rdzeń XPS. Polistyren ekstrudowany - twarda pianka, bez freonów. Warstwa dekoracyjna

Schemat przechowalni Przykład typowej przechowalni do warzyw o konstrukcji murowanej Specjalistyczna komora przechowalnicza

Chłodnia Chłodnia warzyw -jest to pomieszczenie, w którym optymalne warunki do przechowywania uzyskuje się dzięki zastosowaniu urządzeń chłodniczych. Wyróżniamy: chłodnie zwykłe chłodnie z komorami kontrolowanej atmosfery

Przeznaczenie W Polsce są one przeznaczone głównie dla cebuli kapusty i niektórych warzyw korzeniowych. Wykorzystanie komór chłodniczych tyczy się nietrwałych warzyw, zbieranych latem, które w ciągu 4 godz. po zbiorze są schładzane do 2o-4oC, w celu zapewnienia wysokiej jakości i wartości handlowej podczas dalszego transportu i obrotu.

Wielkość komór Komory w chłodni zwykłej Pojemność wynosi 100-200 ton Komory w chłodni KA: Pojemność wynosi 60-120 ton Komory gazoszczelne dla cennych gatunków (papryka, pomidor, brokuł) 20-50 ton

Sposób składowania Luzem Luzem w paletach skrzyniowych W jednostkach paletowych (skrzynki ustawione na palecie)

System wentylacyjny Ma za zadanie szybkie chłodzenie warzyw jesienią, utrzymanie wymaganej temperatury i wilgotności powietrza. System składa się z: Wentylatorów osiowych o wyd. 10-25 tys. m3/godz. Otwór wlotowy powietrza zewętrznego Głównych kanałów wentylacyjnych z wentylatorami i klapami recyrkulacyjnymi Kanały rozprowadzające na, lub pod podłogą komory Otwór wylotowy w suficie lub ścianie bocznej

1. Regulacja klimatu poprzez wentylację, z wykorzystaniem zewnętrznego, wewnętrznego lub mieszanego powietrza. 2. Regulacja poprzez wentylację w połączeniu z aktywnym agregatem chłodniczym - w wypadku, kiedy temperatura powietrza zewnętrznego jest zbyt wysoka 3. Regulacja klimatu samym agregatem chłodniczym Zintegrowana komora mieszania powietrza

Urządzenia chłodnicze Składają się z: sprężarki skraplacza zbiornika czynnika chłodniczego zaworu rozprężnego parownika (chłodnic powietrza) Bilans cieplny: ciepło przenikania przez ściany budynku + ciepło wydawane przez warzywa + ciepło napływające do komór podczas otwierania drzwi + itp..

Schemat krążenia powietrza w komorze chłodniczej

Rozmieszczenie elementów układu chłodniczego Skraplacz freonu powinien być umieszczony w otwartej przestrzeni, w miejscu ocienionym. Sprężarkę, zbiornik ciekłego czynnika i automatykę sterującą należy zainstalować wewnątrz budynku chłodni. Umieszczenie agregatu chłodniczego (sprężarka, skraplacz, zbiornik) na zewnątrz budynku może prowadzić do uszkodzeń. Elektroniczne układy sterujące pracą chłodni powinny być montowane w temperaturze zbliżonej do pokojowej.

Sprężarki i chłodnice powietrza W obiektach średniej wielkości stosuje się kilka sprężarek zblokowanych w jednym układzie pracującym ze wspólnym kolektorem W obiektach dużych najczęściej stosowanym systemem jest układ pośredniego chłodzenia z glikolem jako czynnikiem pośredniczącym

Lepiej sprawdzają się w praktyce chłodnice wyposażone w dużą liczbę mniejszych wentylatorów niż małą liczbę dużych. Chłodnice najczęściej umieszcza się nad drzwiami komory.

Zawór kompensacyjny Zawór kompensacyjny jest urządzeniem zapobiegającym powstawaniu nadmiernych różnic ciśnień.

Adsorber – płuczka CO2 Płuczka dwutlenku węgla służy do usuwania tego gazu z gazoszczelnych komór przechowalniczych. Proponowane urządzenia umożliwiają utrzymanie CO2 i O2 na zadanym poziomie. W skład płuczki wchodzi pojemnik wypełniony węglem aktywnym, który ma właściwości selektywnego zatrzymania CO2 obecnego w powietrzu zasysanym z komory KA przez specjalny wentylator.

Generatory azotu Urządzenie oddziela azot z powietrza poprzez ciągłą separację cząsteczek w membranie separacyjnej

Panele nawilżania powietrza Służą do nawilżania powietrza na zasadzie odparowywania, bez powstawania kropel wody.

Systemy regulujące i pomiarowe Magazynowanie nie może być efektywne bez stosowania odpowiedniego systemu regulacyjnego, który w sposób ciągły dokonuje pomiaru wszystkich parametrów środowiska i w zależności od trybu przechowywania przeprowadza regulację. Czujniki wilgotności i temperatury Klimapresor IPJ-NET programy do chłodni typu AgroelView

Autor: Drewniak Michał DZIĘKUJE Autor: Drewniak Michał