ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny dr Janusz Słodziński Dyrektor Szkoły Mirosław Wójcik Lubelski Kurator Oświaty Krzysztof Babisz ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA PROMOCJA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOŁACH WOJEWÓDZTWA LUBELSKIEGO LUBLIN, 11 PAŹDZIERNIKA 2011 r.
Akcje promujące zdrowie w naszej szkole: Akcja „Żyj zdrowo i kolorowo” „Szklanka mleka” dla ucznia „Owoce w szkole” Zajęcia edukacyjne o zdrowej żywności w klasach 1-3 oraz świetlicy szkolnej „Odżywiamy się zdrowo” - zajęcia Szkolnego Koła PCK Zdrowy asortyment w sklepiku szkolnym Ponadto: Udział szkoły w Ogólnopolskiej Kampanii „Zachowaj Trzeźwy Umysł” Uczestnictwo w Festiwalu „Ruch Radością Dzieci”
Akcja „Żyj zdrowo i kolorowo” W roku szkolnym 2009/2010 nauczycielki Irena Furtak i Grażyna Młodzikowska – Suryś rozpoczęły realizację dwuletniego programu własnego „Żyj zdrowo i kolorowo”. Celem programu było kształtowanie umiejętności zdrowego stylu życia oraz podejmowanie działań na rzecz zdrowia własnego i innych. Tematyka zajęć zawierała następujące zagadnienia: Dbam o zdrowie i otoczenie Higiena psychiczna Aktywność fizyczna Aktywność twórcza. Przygotowano i zorganizowano spotkania ze specjalistami w dziedzinie zdrowia – lekarzem, stomatologiem, farmaceutą, nauczycielem gimnastyki korekcyjnej i ratownikiem medycznym.
Przeprowadzono cykl zajęć propagujących zdrowy styl życia – zdrowe odżywianie, aktywność ruchową, troskę o zdrowie psychiczne, dostosowanie ubioru do pory roku, higienę na co dzień oraz ostrzegających przed substancjami niebezpiecznymi i grzybami trującymi. W październiku 2009 r. w ramach akcji zorganizowano konkurs pt. „Jedz owoce i warzywa” dla uczniów klas I – III, uczęszczających do naszej szkoły. Zadaniem dzieci było ułożenie wiersza promującego zdrowe odżywianie.
W roku 2010/2011 zorganizowane zostały konkursy plastyczne W roku 2010/2011 zorganizowane zostały konkursy plastyczne. Nawiązano współpracę z Oddziałem Terenowym Agencji Rynku Rolnego, koordynatorem programu unijnego „Owoce w szkole” oraz sponsorem nagród w konkursie. Konkursy te tematycznie powiązane były z zajęciami lekcyjnymi. Ich celem było podniesienie poziomu wiedzy najmłodszych uczniów na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania, a stanem zdrowia.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się na szkolnej imprezie pt Uroczyste wręczenie nagród odbyło się na szkolnej imprezie pt. „ Żyj zdrowo i kolorowo”, związanej ze Światowym Dniem Zdrowia 8 kwietnia 2011 r.
... podczas której uczniowie obejrzeli przedstawienie artystyczne na temat zdrowego żywienia.
W ramach edukacji zdrowotnej zorganizowano spotkanie edukacyjne dla rodziców z klas I-III na temat: „Problemy zdrowotne u dzieci w młodszym wieku szkolnym”. Spotkanie z rodzicami dotyczyło wpływu śniadania na pracę dziecka w szkole, znaczenia odpowiedniego sposobu odżywiania dla funkcjonowania naszego organizmu, roli aktywności fizycznej, jak również troski o zęby mleczne dzieci. Poruszane zagadnienia, poparte konkretnymi argumentami, zwróciły uwagę rodziców na wagę problemu i wzbudziły duże zainteresowanie.
„Szklanka mleka” Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
„Owoce w szkole” Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania w działaniach towarzyszących o charakterze edukacyjnym, realizowanych w szkołach podstawowych. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się: - świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), - świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki), - soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Uczniowie kl. IIIa na lekcji o zdrowej żywności Nauczyciele realizują tematykę zdrowego odżywiania podczas zajęć lekcyjnych Uczniowie kl. IIIa na lekcji o zdrowej żywności
Uczniowie kl. IIc podczas nauki przygotowywania zdrowych surówek
Uczniowie kl. Ib poznają w czasie lekcji znaczenie witamin w warzywach i owocach
Wychowawcy świetlicy organizują zajęcia edukacyjne o zdrowej żywności
Zajęcia Szkolnego Koła PCK „Odżywiamy się zdrowo” to cykl 5 lekcji według kategorii żywieniowych: WITAMINY PRODUKTY ZBOŻOWE PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO PRZETWORY MLECZNE ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W sklepiku szkolnym polecamy zdrowy asortyment
Nasza Szkoła bierze także czynny udział w przedsięwzięciach profilaktycznych Ogólnopolska kampania „Zachowaj Trzeźwy Umysł” w ramach której organizowane są zajęcia profilaktyczne z pedagogiem szkolnym oraz z zaproszonymi gośćmi. Uczniowie klas V-VI uczestniczyli w zajęciach dotyczących skutków palenia papierosów i szkodliwego wpływu alkoholu na organizm.
Podsumowaniem kampanii „Zachowaj Trzeźwy Umysł” jest udział uczniów w corocznej miniOlimpiadzie, organizowanej w Szkole Podstawowej nr 30 w Lublinie.
Uczniowie klas IV-VI brali udział w warsztatach dotyczących bezpiecznego korzystania z Internetu oraz cyberprzemocy prowadzonych przez dr Marka Dysia specjalistę w zakresie edukacji medialnej z Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej nr 3.
Gościliśmy uczniów Gimnazjum nr 7, którzy przedstawili spektakl profilaktyczny dla klas V-VI pt. „Stop dla kukurydzy”, na temat profilaktyki antyalkoholowej.
Uczniowie przygotowali przedstawienie na festyn w ramach „Programu Miast Goszczących” z okazji pobytu w Lublinie sportowej ekipy Niemiec, uczestników V Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych.
„Ruch Radością Dzieci” Włączyliśmy się w projekt Szkoły Podstawowej nr 39 promujący aktywny tryb życia u uczniów klas I-III.
Nasza Szkoła otrzymała tytuł: „Szkoła przyjazna dziecku z cukrzycą” 14 listopada 2008 roku byliśmy współorganizatorami z Polskim Stowarzyszeniem Diabetyków /Oddział Wojewódzki w Lublinie/ „Światowego dnia walki z cukrzycą”
Uczniowie chętnie sprawdzali poziom cukru we krwi. Podczas „Światowego dnia walki z cukrzycą” można było wysłuchać konferencji naukowej na temat cukrzycy u dzieci. Uczniowie chętnie sprawdzali poziom cukru we krwi.
Dziękujemy za uwagę