Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Owoce – projekt badawczy w grupie 4.
Edukacja środowiskowa
Ryby akwariowe Ania Grygierek kl.2b.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
 Ich rodzaje i odmiany 
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
prezentacja multimedialna grupa C
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo Project F&B4YOU
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Opracowała: Anna Rybarczyk
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
WINO.
Ananas Ananasy uprawia się
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Liście Piątnica, r..
ROŚLINNOŚĆ W KARKONOSZACH
Album kwiatów wiosennych
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Poszukiwany Grejpfrut !!!
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Niedźwiedzie.
Prezentacja Wilk Przemysław
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Južno sadje . . Ne pas cliquer pour suivre le chant.
Wiosenne kolorowe kwiaty
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
OWOCE i ich właściwości.
„KTO JEST PRZYJACIELEM LASU”
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Owoce.
Witaminy.
Owoce.
Piernikowe zapachy.
Dendrobajki Autorzy: Weronika Guss, Zuzanna Brewczyńska, Marcelina Szuster, Zuzanna Łukaszczyk Miejsce: Piła, Park Miejski Data:
Drzewa w parku miejskim
TOPOLA Topola 1.
KAWA HERBATA KAKAO.
Owoce i warzywa.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
1 18 ‘Smaków’ Owoców 2 Malezja (malajski Malaysia) – państwo w Azji Południowo-Wschodniej, na Półwyspie Malajskim i wyspie Borneo; obszar km²,
Szkolne Arboretum Gimnazjum nr 8 z Oddziałami Sportowymi im. Polskich Olimpijczyków w Częstochowie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
Dąb szypułkowy (Quercus robur L.)
Jedz warzywa i owoce ❣. Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Witamina A : -wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować infekcje,
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Rośliny zimozielone w ogrodzie szkolnym ZSO im
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
STREFY KRAJOBRAZOWE SAWANNY. PO Ł O Ż ENIE STREFY Sawanny występują na znacznych obszarach Afryki i Ameryki Południowej na północ i południe od strefy.
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Južno sadje . ..
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A

Mangostan właściwy die Mangostane Okrągłe, ciemnofioletowe jagody od 4-7 cm, pokryte suchą, grubą, ciemnofioletową skórką. Miąższ, jest biały, soczysty, a w smaku przypomina morelę, pomarańczę i ananas.

Mango Die Mango Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty. Owoce niektórych mają mocny posmak żywiczny.

Dżakfrut Die Jackfrucht Owoc drzewa występującego w Azji Południowej i Południowo-wschodniej. Miąższ jest dość soczysty, ciemno-żółty, odznacza się intensywnym, upajającym zapachem.

Pitaja Pitahaya Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej,, Kwiaty gatunków wytwarzających następnie owoc pitai są dużymi, białymi pachnącymi kwiatami, charakterystycznymi dla danego kaktusa.

Flaszowiec miękkociernisty Guanábana Pochodzi z Ameryki Środkowej i Antyli. Miąższ jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami.

Cytron Zitronatzitrone Wywodzi się z Indii i  południowej części Półwyspu Arabskiego. Żółte, jajowate jagody z grubą, woskowatą i pomarszczoną skórką. Miąższ jest żółty, podzielony na segmenty i kwaśny. Jest on niejadalny, wykorzystuje się jedynie skórkę.

Papaja Papaya Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej. Wnętrze owocu zawiera dużą ilość małych, kulistych i niejadalnych nasion. Otaczający miąższ jest jadalny, bogaty w witaminy i ubogi w kwasy.

Karambola Sternfrucht Pochodzi z Malezji, Indii i Sri Lanki.  Podłużny owoc posiada pięć żeber rozdzielonych głębokimi rowkami. Po przekrojeniu tworzy gwiazdę. Miąższ żółty, o delikatnym smaku

Flaszowiec peruwiański Peruanischen Vanillesauce Występuje w Peru , Ekwadorze, Kolumbii i Boliwii Miąższ o łagodnym słodko-kwaśnym smaku podobnym do mieszanki ananasa, mango i truskawki.

Kumkwat Kumquat Wywodzi się z Chin. Kwaskowaty miąższ podzielony na segmenty. Skórka jadalna, bardzo aromatyczna. Duża zawartość witaminy C.

Salak Die Salakpalme Występuje w Indonezji i Malezji. W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka. Smak jest słodki i kwaskowaty.

 Rambutan Rambutan Występuje w Chinach, Indochinach i Malezji. Owoce podobne do liczi. Okryte są miękką i kolczastą okrywą, w środku mają szklisty miąższ o delikatnym smaku.

Persymona Diospyros Uprawiana głównie w Chinach i Japonii. Miąższ jest lekko twardawy, ma konsystencje galaretowatą. Wykorzystywany jest głównie do wszelkich konfitur, dżemów i galaretek.

Figowiec pospolity Die Echte Feige Pochodzi z Azji Mniejszej, lecz figę uprawia się głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Jest smaczna na surowo, ale w sklepie najczęściej spotkamy figi suszone. Dojrzałą figę poznamy po miękkiej skórce.

Liczi chińskie Die Litschibaum Pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin. Podłużne, owalne pestkowce, podobne kształtem do maliny lub truskawki. Brązowo-czerwona, stwardniała skórka ze stożkowatymi wyrostkami otacza kremową, jadalną osnówkę.

Kiwano Die Horngurke Pochodzi z Afryki. Nazwa, jest zlepkiem słów kiwi i banan - z uwagi na to, że kiwano pod względem aromatu i smaku przypomina tamte owoce. 

Durian Die Durianbaum Pochodzi z Indonezji ale uprawiany w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Charakterystyczny jest niezwykle intensywny zapach. Wewnątrz zielonego, czasem przechodzącego w czerwień, owocu znajduje się kremowy jasny miąższ.

Tamarillo Pochodzi z Peru lub Brazylii, obecnie rośnie w klimacie subtropikalnym, a szczególnie popularna jest w Nowej Zelandii. Owoc bardzo przypomina pomidor , stąd jego potoczna nazwa. W smaku podobny do przyprawionego na ostro pomidora.

Marakuja Maracuja  Pochodzi z Ameryki Południowej. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym.

Granat Der Granatapfel Uprawia się w Indiach i na Kaukazie. Pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, albo białoczerwonawej, ale również różowym i żółtym. Osnówki mają galaretowatą konsystencję i są soczyste, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną. 

autorzy prezentacji Karolina Klemens Agnieszka Kenig Klaudia Polak Magdalena Szulc Krzysztof Witkiewicz