Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
Czy wiesz co jesz?.
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Wiem co jem.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy: 96/70_MP_G2 Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: „Czy wiem, co jem?” Semestr/rok szkolny: Semestr IV, Rok szkolny 2011/2012

Nad czym pracowaliśmy przez cały semestr: -przygotowaliśmy ankietę dotyczącą odżywiania się gimnazjalistów w naszej szkole, -zebraliśmy informacje dotyczące energii dostarczanej do organizmu, -wykonaliśmy portfolio, -poznaliśmy 10 zasad zdrowego żywienia, a także rolę składników pokarmowych, -opracowaliśmy przykładowy jadłospis dla młodzieży,

-odwiedziliśmy piekarnię znajdującą się w naszej miejscowości, -analizowaliśmy budowę układu pokarmowego, -znaleźliśmy ciekawe przepisy kulinarne, -zapoznaliśmy się z chemicznymi dodatkami do żywności, -spotkaliśmy się z dietetykiem, z którym omówiliśmy problem otyłości wśród nastolatków, -zorganizowaliśmy zajęcia nocne w szkole, podczas których przygotowaliśmy degustację zdrowych potraw.

Realizację zadań związanych z tematem „Czy wiem co jem Realizację zadań związanych z tematem „Czy wiem co jem?” rozpoczęliśmy od przeprowadzenia ankiety wśród uczniów gimnazjum. Ankieta dotyczyła codziennego odżywiania się gimnazjalistów. W ankiecie uczestniczyło 44 uczniów, w tym 21 kobiet i 23 mężczyzn Zebrane wyniki prezentuje poniższy wykres.

WYNIKI ankiety (cz. I)

Wnioski z Ankiety Większość uczniów spożywa 3 posiłki dziennie; Połowa ankietowanych spożywa 1 – 2 litry płynów dziennie; Zdecydowanie więcej chłopców je przed wyjściem do szkoły i je drugie śniadanie; około 1/3 uczniów je owoce codziennie, a taka sama ilość ankietowanych bardzo rzadko je warzywa;

WYNIKI ankiety (cz. II)

Wnioski Zdecydowana większość chłopców często jada słodycze; 25% zjada ostatni posiłek o godzinie 19:00; Tylko 9 osób spożywa posiłki o tej samej porze; 2/3 ankietowanych uprawia sport; Prawie wszyscy uczniowie nie mają problemów z trawieniem.

Co to jest odżywianie? Odżywianie, to inaczej zaopatrywanie organizmu żywego we wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. Są to elementy budulcowe, energetyczne oraz biorące udział w skomplikowanych procesach przemiany materii jak witaminy, enzymy, związki chemiczne i nieorganiczne oraz pierwiastki. Prawidłowe odżywanie polegałoby, więc na dowozie odpowiednich ilości tych elementów i w odpowiednich proporcjach każdego dnia i przez całe życie. Aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne elementy człowiek powinien zjadać dziennie kilkanaście kg bardzo urozmaiconego pożywienia, co w praktyce jest nierealne.

odżywianie powinno dostarczać: 12-14% energii z białka 30% energii z tłuszczu (w tym nie mniej niż 3% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), 55-65% energii z węglowodanów.

Energia dostarczana do organizmu 1 g białka dostarcza 4 kcal (16,7 kJ) 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal (37,7 kJ) 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal (16,7 kJ) 1 kcal = 4,18 kJ 1 kJ = 0,24 kcal

Całkowite wydatki energetyczne kcal/h dorosłego człowieka o masie ok Całkowite wydatki energetyczne kcal/h dorosłego człowieka o masie ok. 70 kg: Sen 65 kcal/h Siedzenie przy biurku 100 kcal/h Lekkie ćwiczenia fizyczne 170 kcal/h Powolny spacer (4 km/h) 200 kcal/h Forsowne ćwiczenia fizyczne 290 kcal/h Szybki marsz (6 km/h) 300 kcal/h Bieganie (8,5 km/h) 570 kcal/h Wchodzenie na schody 1100 kcal/h

10 zasad zdrowego żywienia: 1. Dużo napojów, 2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy, 3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs, 4. Dużo warzyw i owoców, 5. Spożywanie ryby raz w tygodniu, 6. Regularne spożywanie produktów pełno zbożowych,

7. Unikanie soli, 8. Zdrowe tłuszcze / oleje 9 7. Unikanie soli, 8. Zdrowe tłuszcze / oleje 9. Oszczędnie z alkoholem 10. Rozkoszowanie się smakiem

Przykładowy jadłospis dla nastolatka (jeden dzień): Śniadanie musli z owocami suszonymi 40 g (4 łyżki) 1 szklanka mleka 1,5% rogal maślany 4 płaskie łyżeczki dżemu niskosłodzonego 1 średnie jabłko szklanka soku pomarańczowego Wartość energetyczna posiłku wynosi około 754 kcal. Drugie śniadanie 2 kromki pumpernikla 1 łyżeczka masła śmietankowego duży liść sałaty 2 plasterki szynki drobiowej szklanka soku pomidorowego Wartość energetyczna posiłku wynosi około 250 kcal. Obiad pół talerza frytek pstrąg pieczony surówka z jabłka i marchewki napoleonka kawa z mlekiem i jedną łyżeczką cukru Wartość energetyczna posiłku wynosi około 872 kcal.

CD. Przykładowego jadłospisu Podwieczorek sałatka owocowa z owoców mieszanych (jabłko, gruszka, śliwki) pół szklanki soku grapefruitowego Wartość energetyczna posiłku wynosi około 126 kcal. Kolacja grahamka 1 łyżeczka masła śmietankowego 2 średniej wielkości plastry rokpola pomidor bez skórki 2 plasterki szynki drobiowej kakao z mlekiem Wartość energetyczna posiłku wynosi około 503 kcal. Wartość energetyczna całej diety wynosi około 2505 kcal.

Budowa układu pokarmowego Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestrawione, zbędne resztki pokarmowe podlegają usunięciu (defekacja).

Współcześnie substancje dodatkowe dodaje się do żywności w celu: Przedłużenia jej trwałości; Poprawienia wyglądu, smaku, zapachu i konsystencji; Zwiększenia atrakcyjności konsumenckiej; Utrzymaniu stałej i powtarzalnej jakości produktów; Podniesienia wydajności produkcyjnej; Zachowania lub podniesienia wartości odżywczej (dodatek białek, witamin, składników mineralnych); Ochrony składników kształtujących wartość odżywczą produktów np. witamin.

Substancje dodatkowe dodawane do żywności Dodatki smakowe Mogą być naturalne jak i otrzymywane syntetycznie. Producenci żywności preferują dodatki sztuczne, ponieważ obniżają zawartość wody w produkcie i są stabilniejsze. Antyutleniacze Zapobiegają utlenianiu się produktów. Przykładowo butylan hydroksyanizolu przeciwdziała jełczeniu tłuszczu. Konserwanty Powodują, że produkt dłużej jest świeży i zdatny do spożycia. Najczęściej stosowane konserwanty to azotany, siarczany i inne związki siarki.

CD. Substancji dodatkowych dodawanych dO Żywności Barwniki spożywcze Poprawiają wygląd gotowego produktu. Często przywracają “naturalny” kolor produktu, utracony w procesie produkcyjnym. Sporo barwników spożywczych otrzymywanych jest z produktów, w których występują naturalnie: kurkuma, czerwień buraczana, szafran. Substancje zagęszczające Zagęszczacze dodawane są do żywności w celu poprawienia jej konsystencji. Produkowane są one na bazie produktów roślinnych: pektyny, guma guarowa, metylceluloza.

SUBSTANCJE CHEMICZNE SZKODLIWE DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i powietrze, ale też substancje dodatkowe dodawane do żywności m. in. barwniki i konserwanty.

Lista najbardziej szkodliwych Konserwantów: E-210-do E-219-rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw). E-220-niszczy wit.B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie). E-221 do E-227-zakłuca czynności jelit. E-230 do E-233-powoduje zaburzenia funkcji skóry. E-239-rakotwórczy E-249 do E-252- dodawany do serów żółtych i topionych.

Lista najmniej szkodliwych KONSERWANTÓW: E-200 do E-203, dodawane do serów, margaryn. E-236 do E-238, dodawane do soków owocowych, ryb wędzonych. E-260 do E-283, dodawane do marynat.

Przykładowe kodowanie barwników i konserwantów: E476: polirycynolan poliglicerolu; występuje w produktach do smarowania o niskiej zawartości tłuszczu E123: amarant; czerwony; reakcje alergiczne; należy unikać E250: azotyn sodu; rakotwórczy E300: kwas L(-)askorbinowy (witamina C); nieszkodliwy E230: bifenyl; podejrzany E270: kwas mlekowy; nieszkodliwy E160: karoteny; 160a - nieszkodliwe; 160b - reakcje alergiczne

CD. przykładowego Kodowania barwników i konserwantów: E220: dwutlenek siarki, kwas siarkawy; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach; należy unikać E330: kwas cytrynowy; miejscowe podrażnienie i próchnica zębów E440: pektyna; nieszkodliwy; występuje w nektarach owocowych E500: węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy; występuje w deserach, wędlinach, mące pszennej E210: kwas benzoesowy; reakcje alergiczne; należy unikać E180: czerwień litolowa (rubin litolowy); nieszkodliwy E340: ortofosforan potasowy E100: kurkuma; nieszkodliwy E260: kwas octowy; nieszkodliwy; występuje w wędlinach

Pytanie I dotyczące zakupu produktów spożywczych:

Pytanie II dotyczące zakupu produktów spożywczych:

Piramida zdrowego żywienia

Linki z których korzystaliśmy: http://server.activeweb.pl/images/tabelka257.jpg http://abcjelit.pl/wp-content/uploads/2011/07/423px-Digestive_system_diagram_pl.svg_.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_pokarmowy_cz%C5%82owieka http://linemed.pl/upload/30128_pokarmowy2.jpg nobel.com.pl http://www.samo-zdrowie.pl/index.php/wykorzystanie-sztucznych-barwnikow-i-konserwantow/ http://reikivi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=110:konserwanty-i-dodatki-do- ywnoci&catid=46:trucizny-w-naszym-zyciu&Itemid=63 http://www.bing.com/images/search?q=dzienne+zapotrzebowanie+organizmu&view=detail&id=B5ED70FB5BC BCFE17C3F6780BA9ED8630E382DF9&first=0&FORM=IDFRIR http://www.bing.com/images/search?q=dzienne+zapotrzebowanie+organizmu&view=detail&id=4718B2C78332 561E8B04DFC187C727A8EF0FEFEB&first=120&FORM=IDFRIR