OPOWIADANIE O GOTOWANIU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zapoznaliśmy dzieci z piętrami piramidy, uświadomiliśmy dzieciom, że dostarczając odpowiednich produktów organizmowi będziemy odporni na choroby.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
ŻYWIENIE PIŁKARZY NOŻNYCH
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Zasady zdrowego żywienia
NABIAŁ.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Jesteś tym co jesz !!!.
Warto dbać o zdrowie.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
Jak zdrowo się odżywiać?
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

OPOWIADANIE O GOTOWANIU http://pl.smiletemplates.com/powerpoint-templates/fresh-vegetables/01598/

Opowiadanie o gotowaniu Asia, moja najlepsza przyjaciółka ma 8 lat. Sztuki gotowania uczy się od najlepszych, czyli swojej mamy. Kocha to, co robi i stara się każdą wolną chwilę spędzać przy blacie kuchennym. Któregoś dnia w naszej klasie rozmawiałyśmy o naszych zainteresowaniach.

Dzieci opowiadały o tym, co lubią, co je interesuje, w czym są lepsi od innych. Ja, np. świetnie gram w piłkę, jestem najlepszym strzelcem w klasie. Kasia pięknie maluje, a Zuzia ładnie śpiewa. Pani ciągle ćwiczy z nią nowe piosenki. Wiele dzieci miało się czym pochwalić. Zdziwiło nas tylko zainteresowanie Asi. Jak to?

Gotowanie to hobby? Przecież każdy musi jakoś umieć gotować, by nie chodzić głodnym. Każda mama przecież doskonale gotuje, czy to więc znaczy, że jej hobby, to gotowanie?

Zaczęliśmy w klasie dyskusje, o co tak właściwie chodzi z tym zainteresowaniem i gotowaniem. Nie mogliśmy jednak dojść do porozumienia. Część klasy uważała, że to racja, a część, że tak się nie da. Musieliśmy poprosić o pomoc nasza panią, która przecież zna się na takich sprawach jak gotowanie i zainteresowanie. Jak myślicie, co nam powiedziała?

Wyszukaj trudności wyrazy z trudnościami ortograficznymi Świetnie gram w piłkę. Jestem najlepszym strzelcem w klasie. Kasia pięknie maluje, a Zuzia ładnie śpiewa. Wiele dzieci miało się czym pochwalić.

trudności ortograficzne Świetnie gram w piłkę. Jestem najlepszym strzelcem w klasie. Kasia pięknie maluje, a Zuzia ładnie śpiewa. Każde dziecko ma się czym pochwalić.

produkty ze swoimi jednostkami   sztuka - szt kilogram - kg litr - l cukier MĄKA

pół litra = 1 2

w diecie młodego człowieka Mleko, jajka i twaróg w diecie młodego człowieka

MLEKO Mleko, napoje mleczne, jogurty oraz sery charakteryzują się przede wszystkim dużą wartością odżywczą. Oznacza to, że spożywając nawet niewielkie porcje tych produktów, dostarczamy organizmowi stosunkowo duże ilości składników niezbędnych do wzrostu i rozwoju. Najważniejszym składnikiem mleka jest wapń. Mleko jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, A i D oraz cynku i jodu.

TWARÓG Nieocenione źródło pełnowartościowego białka, soli mineralnych – głównie wapnia o wysokiej biodostępności oraz witamin.

JAJKA Jajo stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy, karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu. Białko jaja jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych jaja zawierają naturalny selen i jod.