„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Chemia na talerzu.
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
Indeks glikemiczny.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Zdrowy styl życia.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Polisacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Biochemia.
Doświadczenie o cukrze
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś *Bartłomiej Piotrowski

Badania laboratoryjne produktów spożywczych, najczęściej spożywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW

Opracowanie badań: Aneta Konieczna Maria Teper

Przygotowanie materiałów Bartłomiej Piotrowski Dariusz Łaś

Oprawa multimedialna badań Mateusz Tylka

CO TO SĄ CHIPSY??? Po wprowadzeniu maszyny do obierania ziemniaków w latach dwudziestych XX w. rozpoczął się chipsowy boom, który dotarł najpierw do Europy Zachodniej, a pod koniec lat siedemdziesiątych także do Polski. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców, przeciętny Polak zjada rocznie ok. 1.7kg chipsów.

Nie każdy ziemniak nadaje się do produkcji chipsów Nie każdy ziemniak nadaje się do produkcji chipsów. Idealna bulwa ma regularny, owalny kształt, gładką i cienką skórkę i niską zawartość cukrów prostych, dzięki czemu plasterki nie ciemnieją i nie gorzknieją w czasie smażenia. Ale czy tak naprawdę wiesz co jesz??? Postaramy się przekazać Ci podstawowe informacje o tym tajemniczym, ale jakże smacznym produkcie…

Oto odpowiedzi osób z grupy czwartej na ankietę przeprowadzoną na temat chipsów

Czy lubimy Chipsy: TAK Czy chipsy są smaczne TAK Czy Chipsy można jeść bez ograniczeń NIE Jaki jest wpływ chipsów na organizm człowieka? NIEKORZYSTNY Ile chipsów można zjeść, by nam nie szkodziły: Około paczki na dwa dni Jaki jest skład chipsów oznaczony na opakowaniu? Przeczytasz na kolejnym slajdzie.

Skład chipsów oznaczony na opakowaniu: ziemniaki, olej roślinny, preparat amortyzujący o smaku zielonej cebulki [cebula w proszku, serwatka z mleka, laktoza (z mleka), cukier, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe), mleko w proszku, aromaty, ser w proszku, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwnik (annato), olej sojowy], sól.

Jak widzimy chipsy są lubiane przez większość osób, gdyż są smaczne Jak widzimy chipsy są lubiane przez większość osób, gdyż są smaczne. Ale czy na pewno zdrowe???

Z jakich składników zbudowane są chipsy??? Aby się o tym przekonać przeprowadziliśmy kilka doświadczeń. Pierwsze z nich dotyczy wykrywania skrobi w chipsach…

Skrobia jest złożonym węglowodanem, polisacharydem roślinnym, zbudowanym wyłącznie z reszt glukozowych. Składa się z dwóch odmiennie zbudowanych polisacharydów: amylopektyny i amylozy SKROBIA CHIPSY

WYKRYWANIE SKROBI W CHIPSACH ZIEMNIACZANYCH… kliknij ikonę aby zobaczyć film…

SKROBIA:

CHIPSY:

Porównanie:

Jak widzimy z doświadczenia, w chipsach zawarta jest skrobia Jak widzimy z doświadczenia, w chipsach zawarta jest skrobia. Przyjrzyjmy się teraz jak zbudowana jest cząsteczka skrobi: Skrobie tworzą dwa polisacharydy amyloza (około 20% skrobi) i amylopektyna która jest głównym składnikiem skrobi Fragment cząsteczki amylopektyny z miejscem rozgałęzienia

Jaki wpływ na organizm człowieka ma skrobia: Skrobia jest głównym dostarczycielem energii dla większości z nas. Jednak skrobia zawarta w produktach białej mąki dostarczają nam przede wszystkim energii, bo proces oczyszczania oddzielił skrobię od wielu witamin i minerałów zawartych w całych ziarnach (głównie w ich otoczkach). Poza tym pokarmy z białej, oczyszczonej mąki powodują bardzo szybko po spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi (co jest oznaczane wysokim indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny - co jest niekorzystne.

Skrobia (C6H10O5)n n = kilkaset w zależności od pochodzenia skrobi

Ile tłuszczu znajduje się w 10g chipsów???  Główne składniki naszego pożywienia to tłuszcze. Są one estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Niezbędne, do funkcjonowania organizmu ludzkiego, stanowią stały element codziennej diety każdego człowieka. Stanowią ok. 10% masy naszego ciała.

W celu sprawdzenia ilu tłuszczu zawierają zwykłe chipsy ziemniaczane wykonaliśmy doświadczenie.

Najpierw odważyliśmy chipsy, następnie rozgnietliśmy je w moździerzu, po czym przesypaliśmy je do kolby stożkowej i dodaliśmy acetonu. Następnie umieściliśmy w łaźni wodnej, po chwili filtrowaliśmy, a przesącz zebraliśmy do drugiej kolby, osad przemyliśmy dwukrotnie.

Zebrany przesącz oddestylowaliśmy aby oddzielić aceton Zebrany przesącz oddestylowaliśmy aby oddzielić aceton. Zważamy pustą kolbę, a następnie kolbę z tłuszczem.

Oto otrzymane wyniki: Ilość chipsów przed destylacją: 10g Waga pustej kolby: 93.8g Waga kolby z tłuszczem:97,6g Waga tłuszczu uzyskanego w destylacji: 3,8g Obliczenia: 10g—100% 3,8---x%

Mnożąc otrzymujemy: 10x= 3,5*100% /10 x=38% Więc wynika iż w 10g chipsów mieści się aż 38% tłuszczu

Jaki tłuszcz został użyty do produkcji chipsów???  W tym celu wykonaliśmy doświadczenie z użyciem manganianu (VII) potasu. Do oleju uzyskanego z destylacji chipsów dodaliśmy kilka kropli manganianu (VII) potasu, to samo powtórzyliśmy z olejem słonecznikowym. Następnie lekko wstrząsamy.

A teraz przedstawiamy nasze wyniki:

OLEJ SŁONECZNIKOWY:

OLEJ Z CHIPSÓW

Porównanie wyników

Z przeprowadzonego przez nas doświadczenia wynika iż w chipsach znajduje się tłuszcz nienasycony, czyli taki w którym istnieją wiązania podwójne. Świadczy o tym pojawienie się osadu tlenku manganu(IV)

Jaki wpływ na organizm człowieka mają tłuszcze Nie możemy jeść zbyt wielu tłusczów, gdyż są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Powodują wiele chorób min. Takich jak otyłość, czy zawał serca. Ale są to p[odstawowe składniki energetyczne w naszym organizmie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego żyjącego organizmu

Jaki cukier zawierają chipsy??? Cukry są związkami organicznymi złożonymi z węgla, wodoru i tlenu. Podział cukrów: CUKRY Cukry proste: glukoza i fruktoza Wielocukry: Skrobia i celuloza Dwucukry: sacharoza

Najpierw wykonaliśmy ślepą próbę dla glukozy Aby sprawdzić jaki cukier znajduje się w chipsach, przeprowadziliśmy doświadczenie z próbą Trommera. Najpierw wykonaliśmy ślepą próbę dla glukozy Wzór sumaryczny: C6H12O6 węgiel tlen wodór Cząsteczka glukozy

Dodaliśmy roztworu wodorotlenku miedzi (II) do glukozy rozpuszczonej w wodzie i ogrzaliśmy. Pojawiło nam się wówczas ceglaste zabarwienie. To samo powtórzyliśmy z chipsami, zamiast wody z glukozą daliśmy rozdrobnione chipsy

W probówce z glukoza pojawiło się ceglaste zabarwienie, natomiast z chipsami Nie…

Podobną próbę wykonaliśmy aby sprawdzić czy w chipsach jest obecna sacharoza (czyli zwykły cukier, którym słodzimy herbatę) Do roztworu sacharozy dodajemy kilka kropel kwasu solnego i podgrzewamy zawartość probówki. Następnie wkraplamy, wodorotlenku sodu. Dla tak przygotowanego roztworu wykonujemy wcześniej opisana próbę Trommera. Te same czynności wykonujemy z probówką w której są rozdrobnione chipsy z wodą

W obu probówkach pojawiło się ceglaste zabarwienie, oznacza to że w chipsach zawarty jest dwucukier, którym jest sacharoza Chipsy, które wcześniej poddano reakcji hydrolizy a następnie wykonano dla takiej próbki próbę Trommera Próba Trommera dla sacharozy, dla której wcześniej przeprowadzono reakcję hydrolizy

Cząsteczka sacharozy węgiel tlen wodór

Jaki wpływ na organizm człowieka ma sacharoza W zasadzie większość z nas powinna maksymalnie ograniczyć spożycie tego cukru. Jedyne osoby uprawiające intensywnie sport mogą, bez uszczerbku na zdrowiu, spożywać pewne ilości w opisanych wyżej sytuacjach.

Zbyt duże spożycie sacharozy może powodować: hiperglicerydemię, czyli zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi; miażdżycę naczyń krwionośnych; choroby serca; nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej; otyłość; nadmierne obciążenie trzustki; cukrzycę typu 2; zwiększone występowanie próchnicy zębów.

OGÓLNE WNIOSKI: Chipsy zawierają dużą ilość skrobi, która ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jednak zawierają także taki związki i składniki, które w większości szkodzą zdrowiu człowieka. Nie powinniśmy dlatego jeść chipsów. Zawierają one smażony tłuszcz, który poprzez wydzielanie akroleiny mogą doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego i utraty koordynacji ruchowej…

ŹRÓDŁA: Biuletyn klubu nauczyciela nr1/2008 wydawnictwo WSiP Podręcznik „Ciekawa chemia część 3” Hanna Gulińska, Janina Smolińska wydawnictwo WSiP Strona internetowa google: wpływ związków żywności na człowieka

Dziękujemy bardzo za uwagę!!!