TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Advertisements

„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Dobre polskie praktyki – biomasa
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Oś 1 Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej 6 listopad 2009 r.
1 Wyniki za IV kwartał 2003 Warszawa, luty 2004.
Strategia Warszawa, styczeń 2005.
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Zasoby biomasy w Polsce
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Zanieczyszczenia biologiczne
Rynki konkurencji niedoskonałej
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
Rynek kruszyw łamanych w Polsce a kryzys gospodarczo-finansowy
Seminarium naukowe WSZiP w dniu Tendencje zmian w gospodarce w 2011 roku Polska na tle Europy Finanse państwa Prognozy na 2012 rok P relegenci:
Monopol pełny występuje wówczas, gdy spełnione są następujące warunki:
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
MODELE DYSTRYBUCJI STALI
Witamy w Inkubatorze Przedsiębiorczości
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Sytuacja rynkowa gospodarki odpadami i jej wpływ na ceny produktów.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Łukasz & Partnerzy Nasza firma zajmuje się produkcją soków oraz dań gotowych niezawierających konserwantów, sztucznych barwników i glutenu. Bogata oferta.
Szanse polskiego eksportu owoców i warzyw
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
KONKURENCJA NIEDOSKONAŁA: konkurencja monopolistyczna, oligopol
26 kwietnia - 01 sierpnia 2013 r. na losowej próbie 1500 MSP.
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
16 czerwca 2010 Sala Konferencyjna hali Łuczniczka, poziom II ul. Toruńska 59, Bydgoszcz.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
Jerzy Cieslik, Dynamic Entrepreneurship
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jak konkurować na rynkach zagranicznych Konkurs Emerging Market Champions Cytowanie bez ograniczeń pod warunkiem podania źródła: „Jak konkurować na rynkach.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Jakość soków i nektarów dostępnych na polskim rynku Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Konferencja Prasowa Warszawa, 11 lipca 2007.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Dr hab. inż., prof. nadzw. Witold Wiśniowski Dyrektor Instytutu Lotnictwa JAK POBUDZIĆ INNOWACYJNOŚĆ POLSKIEJ NAUKI I GOSPODARKI – DOŚWIADCZENIA INSTYTUTU.
Firmy globalne. Cechy firmy globalnej Globalne myślenie (konkurowanie) (koncepcja marketingu globalnego) Globalne wykorzystanie zasobów Globalna organizacja.
Nr ewidencyjny: Opiekun: mgr Teresa Wójcicka VI Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego W Kielcach.
Strategie marketingowe przedsiębiorstw na rynku UE A.M. Zarzycka.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Een.ec.europa.eu Wsparcie dla biznesu i innowacji.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Firmy globalne.
GOSPODARKA ŚWIATA I POLSKI – SZANSE I ZAGROŻENIA
GOSPODARKA ŚWIATA I POLSKI – SZANSE I ZAGROŻENIA
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
Rola sektora MŚP w gospodarce rynkowej dr Krystyna Kmiotek
Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców:
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Lublin, 24 lutego 2016 r.
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
dr hab. Aleksandra Grzesiuk
Opracowano na danych Polskiego FADN
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
Zapis prezentacji:

TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW Anna Sokół-Łętowska Zakład Technologii Owoców i Warzyw, pok.14 Tel. 3205-187

Podręczniki: J. Oszmiański, R. Zadernowski - Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. ART. Olsztyn 1994. A. Jarczyk, J.B. Berdowski - Przetwórstwo owoców i warzyw Cz.1.i 2, WSiP, Warszawa 1997. Skrypt: 1.   J. Oszmiański, J Sożyński – Przewodnik do ćwiczeń z technologii owoców i warzyw. AR Wrocław 2001

Przeciętne spożycie owoców i warzyw w Polsce kg/osobę rocznie

ZBIORY OWOCÓW I WARZYW (w latach 2004-2007) W TYS.TON

Produkcja przemysłu owocowo-warzywnego stanowi ok Produkcja przemysłu owocowo-warzywnego stanowi ok. 10% łącznej wartości sprzedaży przemysłu spożywczego. Zatrudnienie to 8% zatrudnienia w całym przemyśle spożywczym). Łączna produkcja przetworów owocowych i warzywnych przekracza 2,5 mln ton,

Przetwarzanie zbiorów owoców

struktura produkcji soki pitne i napoje - ok. 40%. mrożonki owocowe - 15%, warzywa mrożone 13%. koncentraty soków owocowych (w tym głównie zagęszczony sok jabłkowy) - 10% pozostałe przetwory (dżemy, marynaty, konserwy, przetwory pomidorowe) – poniżej 5%.

Produkcja przetworów owocowych i warzywnych w Polsce stanowi ok Produkcja przetworów owocowych i warzywnych w Polsce stanowi ok. 8% produkcji w UE, Polska jest największym w UE producentem zagęszczonych soków owocowych (w tym przede wszystkim koncentratu soku jabłkowego) oraz mrożonych owoców. Udział Polski w unijnej produkcji warzyw mrożonych wynosi 15-20%,

Przetwórstwem owoców i warzyw w kraju zajmuje się ok. 1000 zakładów, 70% to firmy zatrudniające od 1 do 9 osób, 20% to zakłady małe zatrudniające od 10 do 49 osób. 10% to firmy średnie i duże o zatrudnieniu powyżej 50 osób. Udział firm średnich i dużych w produkcji większości przetworów przekracza 50%, największa koncentracja w produkcji soków pitnych i napojów, dżemów i marmolad oraz konserw warzywnych. Znaczne rozproszenie w przetwórstwie kapusty i ogórków oraz suszy warzywnych.

Udział kapitału zagranicznego przekracza 60%. Dopływ kapitału inwestorów strategicznych (głównie zagranicznych) sprawia, że poziom technologiczny w większości zakładów (średnich i dużych) nie odbiega od notowanego w krajach Europy Zachodniej. Równocześnie oferta krajowych zakładów przetwórczych zbliżona jest pod względem jakości i różnorodności do podaży firm zachodnioeuropejskich.

Model przetwórstwa w Polsce jest zbliżony do istniejącego w UE W poszczególnych branżach funkcjonuje kilka wiodących jednostek i wiele zakładów przeznaczających swoje produkty przede wszystkim na zaopatrzenie rynków lokalnych.

w Polsce ceny zbytu większości przetworów są niższe, niż w UE. Przede wszystkim produktów o niższym stopniu przetworzenia (soków zagęszczonych i mrożonek). W Polsce wyższe są ceny zbytu przetworów pomidorowych.

Systematycznie zmniejsza się produkcja kompotów, Produkcja większości przetworów owocowych i warzywnych wykazuje tendencję wzrostową. soków pitnych i napojów, soków zagęszczonych, konserw i marynat warzywnych, mrożonek owocowych i warzywnych przetworów pomidorowych wtórnego przetwórstwa (w tym głównie keczupu). Systematycznie zmniejsza się produkcja kompotów, Stabilna jest produkcja koncentratu pomidorowego (z uwagi na konkurencję cenową koncentratu importowanego).

Eksport owoców i warzyw i przetworów

Produkcja owoców i warzyw w UE

Udział Polski w produkcji owoców w UE