TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW Anna Sokół-Łętowska Zakład Technologii Owoców i Warzyw, pok.14 Tel. 3205-187
Podręczniki: J. Oszmiański, R. Zadernowski - Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. ART. Olsztyn 1994. A. Jarczyk, J.B. Berdowski - Przetwórstwo owoców i warzyw Cz.1.i 2, WSiP, Warszawa 1997. Skrypt: 1. J. Oszmiański, J Sożyński – Przewodnik do ćwiczeń z technologii owoców i warzyw. AR Wrocław 2001
Przeciętne spożycie owoców i warzyw w Polsce kg/osobę rocznie
ZBIORY OWOCÓW I WARZYW (w latach 2004-2007) W TYS.TON
Produkcja przemysłu owocowo-warzywnego stanowi ok Produkcja przemysłu owocowo-warzywnego stanowi ok. 10% łącznej wartości sprzedaży przemysłu spożywczego. Zatrudnienie to 8% zatrudnienia w całym przemyśle spożywczym). Łączna produkcja przetworów owocowych i warzywnych przekracza 2,5 mln ton,
Przetwarzanie zbiorów owoców
struktura produkcji soki pitne i napoje - ok. 40%. mrożonki owocowe - 15%, warzywa mrożone 13%. koncentraty soków owocowych (w tym głównie zagęszczony sok jabłkowy) - 10% pozostałe przetwory (dżemy, marynaty, konserwy, przetwory pomidorowe) – poniżej 5%.
Produkcja przetworów owocowych i warzywnych w Polsce stanowi ok Produkcja przetworów owocowych i warzywnych w Polsce stanowi ok. 8% produkcji w UE, Polska jest największym w UE producentem zagęszczonych soków owocowych (w tym przede wszystkim koncentratu soku jabłkowego) oraz mrożonych owoców. Udział Polski w unijnej produkcji warzyw mrożonych wynosi 15-20%,
Przetwórstwem owoców i warzyw w kraju zajmuje się ok. 1000 zakładów, 70% to firmy zatrudniające od 1 do 9 osób, 20% to zakłady małe zatrudniające od 10 do 49 osób. 10% to firmy średnie i duże o zatrudnieniu powyżej 50 osób. Udział firm średnich i dużych w produkcji większości przetworów przekracza 50%, największa koncentracja w produkcji soków pitnych i napojów, dżemów i marmolad oraz konserw warzywnych. Znaczne rozproszenie w przetwórstwie kapusty i ogórków oraz suszy warzywnych.
Udział kapitału zagranicznego przekracza 60%. Dopływ kapitału inwestorów strategicznych (głównie zagranicznych) sprawia, że poziom technologiczny w większości zakładów (średnich i dużych) nie odbiega od notowanego w krajach Europy Zachodniej. Równocześnie oferta krajowych zakładów przetwórczych zbliżona jest pod względem jakości i różnorodności do podaży firm zachodnioeuropejskich.
Model przetwórstwa w Polsce jest zbliżony do istniejącego w UE W poszczególnych branżach funkcjonuje kilka wiodących jednostek i wiele zakładów przeznaczających swoje produkty przede wszystkim na zaopatrzenie rynków lokalnych.
w Polsce ceny zbytu większości przetworów są niższe, niż w UE. Przede wszystkim produktów o niższym stopniu przetworzenia (soków zagęszczonych i mrożonek). W Polsce wyższe są ceny zbytu przetworów pomidorowych.
Systematycznie zmniejsza się produkcja kompotów, Produkcja większości przetworów owocowych i warzywnych wykazuje tendencję wzrostową. soków pitnych i napojów, soków zagęszczonych, konserw i marynat warzywnych, mrożonek owocowych i warzywnych przetworów pomidorowych wtórnego przetwórstwa (w tym głównie keczupu). Systematycznie zmniejsza się produkcja kompotów, Stabilna jest produkcja koncentratu pomidorowego (z uwagi na konkurencję cenową koncentratu importowanego).
Eksport owoców i warzyw i przetworów
Produkcja owoców i warzyw w UE
Udział Polski w produkcji owoców w UE