Dodatki do żywności „E”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Przepisy prawa dotyczące żywności
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Czy wiesz co jesz?.
Ochrona środowiska naturalnego
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Odżywiaj się zdrowo 1.
UZALEŻNIENIA W dzisiejszych trudnych i stresujących czasach ludzie coraz częściej popadają w różnorakie uzależnienia. Nie tylko chodzi o typowe nałogi,
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Transport materiałów chemicznych
DODATKI DO ŻYWNOŚCI.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
1.
dla chłopczyka i dziewczynki
Czy wiesz co i dlaczego jesz?
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Częstochowa r., Mikołów r.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Odżywiaj się zdrowo 1.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Woda Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Substancje dodatkowe w żywności
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Ciemna strona GMO.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Żywność ekologiczna.
ABC – zdrowego odżywiania
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Rolnictwo ekologiczne
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Dodatki do żywności „E” Prezentacja na lekcję wychowawczą przygotowana przez komisję ds. promocji zdrowia w szkole Opracowanie treści: Jeremi Stępiński Przygotowanie prezentacji: Tomasz Ziemann

Chemiczne dodatki do żywności to substancje wprowadzane do produktów żywnościowych w celu nadania określonych cech lub ich poprawienia.

Podział dodatków do żywności ze względu na przeznaczenie: 1) substancje zapachowe oraz smakowe 2) barwniki spożywcze 3) emulgatory, zagęszczacze, środki spulchniające – substancje zmieniające konsystencję produktów, 4) konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory - substancje przedłużające trwałość produktów. ze względu na pochodzenie: 1) naturalne – tworzone przez naturę i pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych, 2) identyczne z naturalnymi – produkowane przez człowieka, ale o identycznym składzie chemicznym, jaki posiadają odpowiadające im związki naturalne, 3) sztuczne – produkowane przez człowieka i mające strukturę nie odpowiadającą żadnym związkom występującym w naturze.

Chemiczne dodatki do żywności Każdy związek chemiczny może być produkowany różnymi metodami – może on być wyodrębniany z produktów naturalnych lub być syntezowany przez człowieka. Jeśli struktura chemiczna i czystość związków z obu źródeł jest identyczna to również mają one identyczne własności jako dodatki do żywności. Należy jednak pamiętać, że cząsteczki tej samej substancji otrzymane sztucznie oraz wyodrębnione z produktów naturalnych, mimo identycznego składu chemicznego, mogą się różnić w pewnych szczegółach ich budowy. Może to wpływać na różnice w oddziaływaniu biologicznym tych cząsteczek.

Napisy na etykietkach Sztucznie barwione i aromatyzowane – oznacza to, że zostały użyte związki otrzymane na drodze syntetycznej i że związki te posiadają strukturę inną niż związki występujące naturalnie. Smak identyczny z naturalnym – oznacza to, że smakowe związki chemiczne w produkcie występują w jakichś produktach naturalnych spożywanych przez ludzi. Stężenie i proporcje tych związków mogą być jednak znacząco różne od tych występujących oryginalnie w produkcie naturalnym, którego smak jest "udawany" przez daną kompozycję smakową.

Napisy na etykietkach

Napisy na etykietkach

Chemiczne dodatki do żywności W ciągu roku, przeciętny człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego spożywa ok. 2 kg dodatków żywnościowych. Podstawowym zagrożeniem ich masowego stosowania są alergie u coraz większej liczby osób (szczególnie u dzieci). Ciągłe ich spożywanie w dużych ilościach znacznie zwiększa ryzyko nabycia różnego rodzaju alergii. Z drugiej jednak strony, masowa produkcja pakowanej żywności i jej dystrybucja przez sieci sklepowe nie jest możliwa bez stosowania dodatków chemicznych, zwłaszcza konserwantów. Spożycie zepsutej żywności jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż spożycie produktu zawierającego konserwanty. Sytuacja ta przypomina problem przyjmowania lekarstw podczas choroby. Każde lekarstwo ma swoje działania uboczne, co oznacza, że lecząc jeden narząd, w pewnym stopniu uszkadzamy sobie inny.

Chemiczne dodatki do żywności Klienci na ogół wybierają produkty o dłuższym okresie trwałości, ładniejszym wyglądzie i lepszym smaku, mimo że jest to osiągane przez stosowanie chemicznych dodatków do żywności. Zjawisko to powoduje, że producenci, aby przetrwać na rynku, muszą masowo te dodatki stosować. Na całym świecie narasta tendencja do produkowania tzw. zdrowej żywności, która nie powinna posiadać w swoim składzie dodatków chemicznych.

Chemiczne dodatki do żywności W celu zmieszczenia na etykietach spisu użytych dodatków, jak również uchronienia kupujących przed czytaniem skomplikowanych nazw chemicznych, stosuje się skróty literowo-cyfrowe. W Unii Europejskiej istnieje tzw. lista E, na której zgromadzone są dodatki do żywności, uznane za bezpieczne w użyciu. Związki na tej liście posiadają oznaczenia kodowe zaczynające się literą E, np. zamiast nazwy benzoesan sodu podaje się symbol E211. Aktualnie na liście tej znajduje się przeszło 2000 różnych związków.

Chemiczne dodatki do żywności Dopuszczalne w Polsce wielkości dodatków do żywności określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r., w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 z późniejszymi zmianami

Chemiczne dodatki do żywności Przykłady: Najwięcej "E" znajduje się w wędlinach, barwionych słodyczach i napojach oraz rozmaitych deserach. Warzywa i owoce bywają woskowane (czyli zabezpieczane preparatami E901-E905), co przedłuża ich świeżość w czasie transportu. Pieczywo razowe barwi się karmelem (E150a-150d). Im dłuższy termin ważności, im bardziej atrakcyjnie produkt wygląda, tym więcej w nim dodatków.

Barwniki

Barwniki

Barwniki

Barwniki

Barwniki

Konserwanty

Konserwanty

Konserwanty

Konserwanty

Konserwanty

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Zagęszczacze

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje

Inne substancje