Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt: „Dostosowanie do obowiązujących uregulowań prawnych budynku gminnego w Kraśniczynie, w którym funkcjonuje Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej”
Advertisements

ENSPIRE EU Przedsiębiorczy zastrzyk dla Unii Europejskiej.
Dofinansowanie projektów z zakresu edukacji ekologicznej ze środków krajowych NFOŚiGW Polkowice r.
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
Departament Małych Firm Michał Surówka
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Znakowanie tablic informacyjnych,
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
NAWIGATOR-WIGOR NA TOR, czyli droga od entuzjazmu do sukcesu Projekt został zrealizowany przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię
Europejski Tydzień Szczepień 24 Kwietnia – 3 Maja 2010
UŁATWIENIA DLA PRZEDSIĘBIORCÓW Działania MG doskonalące otoczenie prawne w Polsce.
Podkarpacki program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Spotkanie informacyjne dla potencjalnych Beneficjentów Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki KONKURSY PILOTAŻOWE ogłoszone przez Wojewódzki Urząd Pracy.
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Ekonomia polityczna migracji Polaków w ramach Unii Europejskiej
Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
ZAPOBIEGANIE POWSTAWANIU ODPADÓW I WŁAŚCIWE POSTĘPOWANIE Z ODPADAMI
Program MŁODZIEŻ Akcje Programu.
Europejski obszar gospodarczy
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Przypomnienie Agencja Rynku Rolnego przypomina, że w roku szkolnym 2011/2012 szkoły mogą skorzystać z unijnych programów Wspólnej Polityki Rolnej takich.
Pokochaj olej rzepakowy
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
1Warszawa, 27 lutego 2014 Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Działanie 2.3 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Departament Systemów Informatycznych.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO
Unia Europejska.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
W jakich aspektach życia (np. kultura, infrastruktura, gospodarka) i dlaczego wspierałbyś swój region, gdybyś posiadał euro z budżetu Unii Europejskiej.
W trosce o zdrowie.
Debata Zespół Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Cieszacinie Wielkim
Czym jest zdrowie?.
LUBUSKI FUNDUSZ PORĘCZEŃ KREDYTOWYCH Lipiec - Sierpień 2014 r. Cykl spotkań „Pozadotacyjne instrumenty wsparcia lubuskich przedsiębiorców”
Zdrowy styl życia.
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Ekonomika ochrony zdrowia (I)
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Unia Europejska Jak wykorzystywać możliwości, które daje nam członkostwo w Unii Europejskiej?
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Leszek Kołodziejski Konsultant wojewódzki w dziedzinie chirurgii onkologicznej Uzasadnienie konieczności wdrażania zasad Europejskiego Kodeksu Walki z.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Dekalog zdrowego żywienia
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
IV Europejski Tydzień Szczepień kwietnia 2009 Europejski Tydzień Szczepień Dr Paulina Miśkiewicz Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.
Erasmus Day 2015 Katarzyna Jezierska. ERASMUS+ Program Erasmus+ oferuje wsparcie finansowe dla instytucji i organizacji działających w obszarze edukacji.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Program Operacyjny PL13 – Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu Tytuł projektu: „Równe szanse w zdrowiu – program profilaktyki i promocji zdrowia.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zdrowo jem, więcej wiem Krok po zdrowie. Dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce? są zdrowe są smaczne mają witaminy zapobiegają chorobom wzmacniają.
ABC – zdrowego odżywiania
Europejski Tydzień Szczepień 24 Kwietnia – 3 Maja 2010
Nowe kampanie promocyjne pstrąga
Zapis prezentacji:

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce” WZCz KUPS Warszawa, 06.12.2006

Plan prezentacji Dlaczego? Inne kraje Projekt „5 razy dziennie owoce i warzywa”

Dlaczego ? Niskie spożycie warzyw i owoców Polska - 150kg/osobę rocznie Grecja - 400 kg/osobę rocznie Tylko 5% populacji w Polsce spożywa 5 porcji warzyw i owoców dziennie Polacy spożywają średnio 1,5 porcji dziennie

Dlaczego? Projekt informacyjno-promocyjny 5x dziennie owoce i warzywa Realizacja w innych krajów Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym Pomaga zachować zdrowie (witaminy, błonnik itd.) Zapobieganie chorobom układu krążenia (naturalne antyoksydanty)

Dlaczego? Dofinansowanie z UE (netto) 50 % UE 30 % RP 20 % KUPS (zainteresowani Członkowie

Dlaczego? Korzyści dla Przetwórców Wzrost popytu przetworów owocowych i warzywnych, w tym soków Wzrost świadomości konsumentów odnośnie jakości soków i nektarów jako kategorii Podniesienie świadomości Polaków odnośnie wagi owoców i warzyw oraz ich przetworó w codziennej diecie

Inne kraje Pozaunijne (m.in.) Unia Europejska (m.in.) USA Kanada Szwajcaria Unia Europejska (m.in.) Hiszpania (współfinansowanie UE) Wielka Brytania Niemcy (współfinansowanie UE) Francja Dania Holandia

Projekt „5x dziennie warzywa i owoce” Miejsce realizacji: Polska Czas: 2 lata Planowany budżet: 2 mln Euro Termin złożenia projektu: 30.11.2006 Termin uzupełnień do wniosku: 15.01.2007 Przesłanie projektu do UE: 15.02.2007 Informacja o zakfalifikowaniu programu: do 30.06.2007 Termin podpisania umowy z UE: najpóźniej do końca września 2007

Projekt „5x dziennie warzywa i owoce” ATL Media BTL Internet PR Badania

Projekt „5x dziennie warzywa i owoce” Kampania skierowana do szerokiej grupy odbiorców Wzrost spożycia warzyw i owoców do co najmniej 5 porcji dziennie (w tym jedna porcja to sok lub nektar) Edukacja zdrowotna w zakresie zmiany nawyków żywieniowych Polaków Zmniejszenie ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych

Projekt „5x dziennie warzywa i owoce” Finansowanie programu Polska 30% Unia Europejska 50% KUPS 20%

Projekt „5x dziennie warzywa i owoce” Finansowanie programu WSPÓŁFINANSOWANIE Rok I % Rok II Łącznie WSPÓLNOTA PAŃSTWO CZŁONKOWSKIE ORGANIZACJA PROPONUJĄCA 750 000,00 EUR 450 000,00 EUR 300 000,00 EUR 50 30 20 250 000,00 EUR 150 000,00 EUR 100 000,00 EUR 1 000 000,00 EUR 600 000,00 EUR 400 000,00 EUR 1 500 000,00 EUR 500 000,00 EUR 2 000 000,00 EUR ŁĄCZNA KWOTA: 2 mln EUR

Dziękujemy za uwagę