Zdrowa „Dwójka” Autorzy prezentacji:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
Wybrane fragmenty. Do analizy wyników egzaminów nauczyciele wykorzystują różnorodne metody analizy wyników: a) EWD, dane w tabelach, wykresy, prezentacje,
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
Koncepcja pracy Gimnazjum im. ks. abp. Leona Wałęgi w Moszczenicy
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
W trosce o zdrowie.
Rok szkolny 2011/2012.
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
Dzień Zdrowego Śniadania
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 4 IM. M. KOPERNIKA
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Cel priorytetowy : Cel priorytetowy : PROMOWANIE ZDROWEGO STYLU ŻYCIA WŚRÓD UCZNIÓW SP STARE KUROWO Cele szczegółowe:  Zapewnienie warunków sprzyjających.
Zdrowe odżywianie.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI 2014 – 2017 SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 im
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Nie pal przy mnie, proszę
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
Klasa II c Szkoła Podstawowa Nr 3 W Myślenicach. Żyjemy zdrowo Jesień była piękna tego roku, więc staraliśmy się dużo czasu spędzać na grach i zabawach.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
 aktywność na rzecz promocji zdrowia w szkole i środowisku, otwartość na zmiany  przekonanie dyrektora oraz większości rady pedagogicznej.
PREZENTACJA BAZY SZKOLNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 150.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Szkoła Podstawowa nr 81 im. Bohaterskich Dzieci Łodzi ul. E. Plater 28/ Łódź tel/fax: (0-42)
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Międzysemestralne Otwarte Spotkanie TIK-owe r. PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. BŁOGOSŁAWIONEGO KS. JERZEGO POPIEŁUSZKI W NIECZAJNIE GÓRNEJ.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Zajęcia profilaktyczne dla uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Legionowie „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Nauczyciel prowadzący zajęcia: mgr Iwona Kraśniewska.
Szkoła Podstawowa Nr 23 w Łodzi ul. Gdańska 16
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
W bieżącym roku nasza Szkoła obchodzi 70-lecie powstania placówki i 10-lecie nadania imienia Księdza Jana Twardowskiego.
SP 160 ul.A.Struga24A Tel
Programy profilaktyczne realizowane w Zespole Szkół w Sarzynie w roku szkolnym 2016/2017 w ramach współpracy z Państwowym Powiatowym Inspektoratem Sanitarnym.
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Zdrowa „Dwójka” Autorzy prezentacji: Uczennice klasy V:Agnieszka Pałubiak Monika Kruczek Wiktoria Kogut Opiekun Sklepiku Uczniowskiego: Magdalena Giera Szkoła Podstawowa nr 2 im. Królowej Jadwigi w Ptaszkowej 33-333 Ptaszkowa 495 Tel: 18 4451777 Email: szkola2@poczta.onet.pl

Szkoła Podstawowa nr 2 w Ptaszkowej liczy 116 uczniów Szkoła Podstawowa nr 2 w Ptaszkowej liczy 116 uczniów. Mieści się w nowoczesnym, dobrze wyposażonym budynku. Posiada salę gimnastyczną, plac zabaw dla dzieci. Współpraca z rodzicami układa się wzorowo. Uczniowie osiągają wysokie wyniki nauczania oraz zdobywają sukcesy w konkursach. Szkoła stara się, aby dzieci zdobywały nawyki dbania o własne zdrowie i bezpieczeństwo. Jej działaniom przyświeca hasło: „Zdrowe dziecko – szczęśliwy rodzic”.

SKLEPIK SZKOLNY Opiekę nad sklepikiem sprawuje pani Magdalena Giera. Bezpośrednią sprzedażą zajmują się trzy uczennice klasy V. Cele działalności sklepiku to: promocja zdrowego stylu życia, kształtowanie umiejętności działania zespołowego, kształtowanie u uczniów odpowiedzialności i uczciwości, doskonalenie umiejętności matematycznych.

Nasz sklepik szkolny pełni funkcje: uzupełniania potrzeb żywieniowych uczniów niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania na terenie szkoły, - kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Ze względu na to nie uwzględnia w swoim asortymencie takich produktów, jak: żywność typu fast-food, słone i słodkie przekąski, napoje owocowe z dodatkiem cukru, słodzików i barwników, napoje energetyzujące, wody smakowe, cukierki i inne słodycze z dodatkiem sztucznych barwników. Uczniowie mogą również zaopatrzyć się w szkolnym sklepiku w potrzebne pomoce szkolne.

ASORTYMENT SKLEPIKU w roku szkolnym 2014/2015 Chrupki i pałeczki kukurydziane – naturalne Są to chrupiące, naturalne przekąski. Nie zawierają glutenu i konserwantów. Pałeczki zawierają kwasy OMEGA 3 i OMEGA 6, które wspomagają pracę mózgu oraz centralnego układu nerwowego.

Wafle mini i wafle lekkie To naturalny wypiek, nie zawierający konserwantów. Wafle mają niską zawartość cukru oraz zawierają ekstrakt stewii. Są naturalnym źródłem błonnika. Wafle orkiszowe, gryczane i owsiane Wafle pełnoziarniste o wysokiej zawartości błonnika. Produkty te nie zawierają soli i cukru.

Wafitki zbożowo - ryżowe i kukurydziane To niskokaloryczne źródło błonnika dzięki małej zawartości tłuszczów nasyconych i niskiej zawartości cukrów. Wafle zbożowo - ryżowe naturalne

Ciasteczka owsiane Ciasteczka witAM Podstawą ich składu są produkty pochodzące z pełnego ziarna owsa – 60,6% (płatki owsiane i mąka owsiana). Walory smakowe podkreśla dodatek suszonej żurawiny. Ciasteczka witAM Pełnoziarniste ciastka zbożowe, z dodatkiem rodzynek, suszonych śliwek i kawałków czekolady. Zawierają witaminy B1, E, magnez i żelazo.

Gorzka czekolada Kostka lub dwie dziennie poprawia humor, pomaga w myśleniu oraz dodaje energii. Ciasteczka zbożowe Vitalki Są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawierają barwników. Dostępne w trzech smakach: naturalny, kakaowy i kokosowy.

Produkty z serii CRISPY NATURAL Chrupiące plasterki i kosteczki jabłek. Nie zawierają tłuszczów – zrobione bez smażenia i pieczenia. Mają dużą zawartość błonnika pokarmowego. Każde opakowanie zawiera plasterki zrobione z dwóch lub jednego polskiego jabłka. Są to produkty naturalne, bez konserwantów i sztucznych barwników. Nie zawierają glutenu.

Posiadają obniżoną zawartość cukru. Woda mineralna Gorczańska – Krynica Dostępna w sklepiku tylko w wersji naturalnej, a nie smakowej. Gazowana lub niegazowana. Soki przecierowe Posiadają obniżoną zawartość cukru. Zawierają witaminę A – z naturalnego β – karotenu z marchwi i brzoskwiń. Są również źródłem witamin C i E.

DZIAŁANIA SZKOŁY W ZAKRESIE KSZTAŁTOWANIA NAWYKÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ w roku szkolnym 2014/2015 Szkoła podejmuje wiele działań, które mają na celu wypracowanie u uczniów prawidłowych postaw w zakresie nawyków żywieniowych. Wynikają one z realizacji zadań zawartych w: Rocznym Planie Pracy Szkoły, Programie Wychowawczym, Programie Profilaktycznym, programach nauczania, programach edukacyjnych. Na podstawie obserwacji zachowań uczniów są one modyfikowane, dostosowywane do zaistniałych sytuacji i potrzeb w porozumieniu z uczniami i rodzicami. Działania te prowadzone są sukcesywnie przez cały rok. W realizację zadań zaangażowani są wszyscy uczący nauczyciele, wychowawcy klas, pedagog szkolny, intendent oraz rodzice.

Realizacja programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii W ramach jego realizacji uczniowie klas I-VI brali udział w zajęciach o następującej tematyce: „Nawyki żywieniowe i zachowania konsumenckie”, „Aktywność fizyczna i zdrowie”, „Ochrona środowiska i zachowania proekologiczne”. Dzieci są przekonane, że odpowiednio zbilansowana i zdrowa dieta daje dużo pozytywnej energii, niezbędnej do działania, uśmiechu, nauki, rozwijania pasji i czerpania radości z życia.

W celu zwiększenia skuteczności działań na rzecz zdrowego stylu życia uczniów, szkoła bierze udział w informacyjno-edukacyjnym projekcie „Ważne lekcje”. Nauczyciele korzystają z materiałów i artykułów zamieszczonych na serwisie internetowym tego programu. Z uwagi na to, że w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci największą rolę odgrywają rodzice, zdrowe odżywianie było jednym z tematów, który wychowawcy podjęli podczas zebrań z rodzicami. Wychowawcy zadbali również o to, aby z zawartymi w serwisie materiałami dla dzieci zapoznali się również uczniowie.

Od kilku lat szkoła bierze udział w programie „Mleko w szkole” Od kilku lat szkoła bierze udział w programie „Mleko w szkole”. Uczniowie naszej szkoły otrzymują bezpłatnie mleko trzy razy w tygodniu. Szkolną dystrybucją mleka zajmuje się Sklepik Uczniowski. Mleka białe i smakowe cieszą się wśród uczniów dużym powodzeniem. Nasi uczniowie z klas I-III otrzymują również dwa, trzy razy w tygodniu świeże owoce i warzywa w ramach realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole”. Dzieci chętnie zajadają się jabłkami, gruszkami, chrupią marchewkę, kalarepę, rzodkiewkę oraz piją soki owocowe i warzywne.

Uczniowie klasy IV zorganizowali dla swoich młodszych kolegów prelekcję pt.”Zdrowo żyj”. Czwartoklasiści poprowadzili spotkania z uczniami z klas I-III w oparciu o zbudowaną przez siebie piramidę zdrowego odżywiania. Omówili każdą z pięciu grup pokarmowych. Część uczniów klasy IV przygotowała autorskie wiersze rymowanki, którymi ubarwiała spotkanie.

Nasi pierwszoklasiści obchodzili „Urodziny Marchewki" Nasi pierwszoklasiści obchodzili „Urodziny Marchewki". Tego dnia wszyscy byli ubrani na pomarańczowo i każdy przyniósł marchewkę. Dzieci piły smaczny i zdrowy sok marchwiowy oraz próbowały gotowanej i surowej marchewki. Podczas lekcji wszyscy poznali wartości odżywcze marchewki oraz przekonali się o potrzebie spożywania warzyw. Uczniowie uczestniczyli także w sesji zdjęciowej ze specjalnie przygotowaną marchewką. Po takiej dawce witamin, uśmiechu i zabawy wszystkie pierwszaki na pewno będą piękne, zdrowe i uśmiechnięte.

W szkole funkcjonuje kuchnia, w której przygotowywane są posiłki dla uczniów. Z obiadów spożywanych na szkolnej stołówce korzysta około stu dzieci. Intendent dba o to, aby posiłki były pełnowartościowe, różnorodne i zdrowe, a panie gotujące sprawiają, że każdy obiad jest smaczny. Posiłki nie są odgrzewane, lecz przygotowywane bezpośrednio przed podaniem, ze świeżych produktów, przywożonych codziennie do szkoły.

Sklepik Uczniowski oraz szkolna biblioteka byli organizatorami dwóch szkolnych konkursów, których celem była promocja zdrowego odżywiania oraz prowadzenia aktywnego stylu życia. W I okresie został ogłoszony i rozstrzygnięty konkurs plastyczny dla uczniów klas I-III „Zdrowe odżywianie – mózgu wspomaganie”. W II okresie uczniowie klas IV-VI brali udział w literackim konkursie „Zdrowym być”. Konkursy cieszyły się dużym powodzeniem. Fundatorem nagród był sklepik uczniowski. Prace zwycięzców można zobaczyć na szkolnej gazetce.

Nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskiej kampanii Zachowaj Trzeźwy Umysł. Projekt edukacyjno-profilaktyczny na terenie szkoły realizuje szkolny pedagog. Podejmowane działania mają na celu uzmysłowić młodym ludziom, że stosowanie używek to droga donikąd, wytłumaczyć, że podstawą mądrego życia jest aktywność i zdrowe odżywianie. W ramach prowadzonej kampanii wspierane są działania rodziców i nauczycieli w tym zakresie. Nauczyciele uczący, wychowawcy i szkolny pedagog realizują z uczniami klas I-VI blok tematyczny „Żyję zdrowo” Szkolnego Programu Profilaktyki.

Szkoła realizuje dwa ogólnopolskie programy profilaktyczne: „Nie pal przy mnie proszę” – uczniowie klasy II i III poznali skutki szkodliwego oddziaływania dymu papierosowego, związane z biernym paleniem, wiedzą także jak radzić sobie w sytuacjach, kiedy inne osoby palą przy nich papierosy. „Znajdź właściwe rozwiązanie” – celem realizowanego programu jest zapobieganie paleniu tytoniu wśród uczniów klas IV-VI. Uczniowie podczas prac warsztatowych rozwijali umiejętności radzenia sobie w sytuacjach, które zwiększają ryzyko palenia tytoniu. Podczas zajęć wykonali szereg prac plastycznych, które były tematem szkolnej gazetki.

Szkoła dba również o to, by uczniowie wiedzieli, że czyste środowisko to zdrowy człowiek. W kwietniu każdego roku organizowany jest Dzień Ziemi. Klasa III przygotowała dla szkolnej społeczności widowisko pt. „Jak ratować środowisko?”. Celem wydarzenia było ukazanie potrzeby ochrony najbliższego środowiska i segregacji odpadów. Trzecioklasiści poruszyli problem recyklingu – stosik makulatury "wzywał", aby przetworzyć go na nowe książki, zeszyty. W finale sprzątali "śmietnisko", wrzucając śmieci do kolorowych pojemników.

W szkole od wielu lat działa Uczniowski Klub Sportowy UKS ”Dwójka” W szkole od wielu lat działa Uczniowski Klub Sportowy UKS ”Dwójka”. Jednym z celów jego działalności jest promocja aktywności sportowej, jako istotnego elementu prowadzenia zdrowego stylu życia. Wytężona, systematyczna praca naszych uczniów podczas zajęć pozalekcyjnych, treningów sportowych zaowocowała dużymi sukcesami w wielu dziedzinach sportu: biegach przełajowych, siatkówce, tenisie stołowym oraz narciarstwie biegowym . Możemy pochwalić się osiągnięciami na etapie gminy, powiatu i województwa.

Klasy młodsze naszej szkoły uczestniczyły w spotkaniu z pielęgniarką Klasy młodsze naszej szkoły uczestniczyły w spotkaniu z pielęgniarką . Przypomniała ona uczniom jak ważny wpływ na zdrowie ma przestrzeganie zasad higieny, prawidłowe odżywianie i aktywny wypoczynek. Dzieci z zainteresowaniem wysłuchały fachowych porad, chętnie odpowiadały na zadawane pytania i obiecały pamiętać o ważnych zasadach na co dzień. W szkole działa Szkolne Koło PCK, którego jednym z zadań jest rozwijanie zainteresowań wiedzą o zdrowiu, wdrażanie do racjonalnego odpoczynku i odżywiania.

Dziękujemy!