Kuchnia Turecka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
WINO.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Pizzeria „Caro” ul. Damrota 5 44 –145 Pilchowice tel
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Turcja r.. Było to czwarte spotkanie w ramach projektu Comenius. Wzi ę li w nim udział zarówno nauczyciele, jak i uczniowie z pi ę ciu szkół.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Kuchnia Wietnamska.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Dieta w cukrzycy ciążowej
Ich historie.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia turecka.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia Turecka

Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane z alkoholami börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym dolma – warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem Köfte – gotowane lub pieczone mięso pilav – dania ryżowe

Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı - faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie – kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej. Bakłażany nadziewane ryżem i baraniną.

Dania główne Kebab z frytkami Kurczak na zimno Pilav Zapiekanka jarzynowa

Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć: baklava, kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pije się salep- robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem. Baklava Pismaniye – rodzaj chałwy Dondurma

Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze. Turecka herbata Sposób przygotowania tureckiej herbaty

Wykonali: Michalina Mischke Tomek Kurowski Koniec Wykonali: Michalina Mischke Tomek Kurowski