TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Jak odżywianie wpływa na nastrój ?
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Zdrowa dieta.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
zdrowe odżywianie nastolatka
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Ś NIADANIE DAJE MOC W dniu 8 listopada 2011 roku uczniowie klasy pierwszej ze Szkoły Podstawowej w Wysocinie uczestniczyli w akcji edukacyjnej pod hasłem.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŻYWIENIE.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II JADOWNIKI IZABELA TOPOLSKA - OLIWIA PASULA.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU 10-15 LAT ;) Piramida zdrowego żywienia Zdrowe odżywianie Wstęp, ogólna charakterystyka posiłków > Tygodniowy jadłospis (opis każdego posiłku + wartość energetyczna)

… czyli CO MUSIMY ZAPEWNIĆ NASZEMU ORGANIZMOWI

Właściwy dobór pokarmów do zachowania odpowiedniej … Dobór pokarmów (właściwa dieta) uzależniony jest od wieku człowieka, rodzaju wykonywanej pracy, stanu zdrowia, pory roku oraz klimatu i jest niezbędny do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji psychofizycznej człowieka. Składniki odżywcze zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom i narządom prawidłowe funkcjonowanie oraz zapewniają im regenerację. Stanowią jednocześnie źródło energii, niezbędnej do przebiegu różnorodnych procesów życiowych. Znając zawartość poszczególnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów) w 100 g produktu oraz dobowe zapotrzebowanie organizmu na te składniki, można ułożyć jadłospis odpowiedni do wieku, płci lub rodzaju wykonywanej pracy. Z tych 100 g produktów żywnościowych na białko musi przypaść 12%, na tłuszcze 30% i węglowodany 58%. Musimy również znać zapotrzebowanie energetyczne organizmu, charakterystyczne dla płci i wieku. Przyjęliśmy, że zapotrzebowanie energetyczne dla wieku 10- 15 lat wynosi 2800 kcal. Zaplanowaliśmy, że będziemy spożywałli dziennie 4 posiłki ( I śniadanie, II śniadanie, obiad i kolacja) i na każdy posiłek będzie przeznaczony określony procent energii z tych 2800 kcal. I tak na I śniadanie zużytkowane będzie 25% (700 kcal); II śniadanie 15%, co stanowi 420 kcal; obiad 35% tj. 980 kcal i kolacja 25% tj. 700 kcal. Podczas układania jadłospisu należy pamiętać o zasadach prawidłowego odżywiania się.

PLANOWANIE JADŁOSPISU

Zanim zacznie się planować jadłospis, trzeba najpierw ustalić liczbę posiłków w ciągu dnia i godziny ich przyjmowania. Ja ustaliłam, że będę spożywać 4 posiłki dziennie: I śniadanie o godzinie 7:00, II śniadanie o 10:00, obiad o 13:00- 14:00 i kolacja o godzinie 19:00. Należy pamiętać, aby przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 3, 5- 5 godzin. W każdym posiłku w ciągu dnia powinien być uwzględniony produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego, np. ser, mięso, ryby, jaja, mleko obok innych produktów dostarczających białka pochodzenia roślinnego. Bardzo ważny jest udział warzyw i owoców w posiłkach. Wzbogacają one bowiem jadłospis w witaminy. Wprowadzają również do organizmu składniki mineralne działające alkalizująco- głównie potas. Trzeba również pamiętać o podawaniu odpowiedniej ilości mleka, ciemnego pieczywa i grubych kasz.

PIERWSZE ŚNIADANIE ;) Powinno zawierać dodatek białka zwierzęcego, pochodzącego z wędliny, jaja, czy też białego lub żółtego sera, a do sporządzania napoju powinno być uwzględnione mleko. Trzeba też przewidzieć dodatek warzywa lub owocu w zależności od możliwości sezonowych.

DRUGIE ŚNIADANIE ;) Powinno składać się z produktów, które można zabrać do szkoły. Będą to kanapki z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, posmarowane masłem z dodatkiem produktu białkowego (ser, jaja, ryby, wędliny) oraz owoców sezonowych.

OBIAD ;) Jest posiłkiem, na który zwraca się największą uwagę. W tym posiłku powinno się znaleźć białko zwierzęce oraz dość duża porcja warzyw gotowanych, a także dodatek surówki z warzyw.

Często w posiłku jest uwzględniony deser Często w posiłku jest uwzględniony deser. Najwartościowsze są desery mleczne i owocowe lub mleczne z dodatkiem owoców świeżych, mrożonych, konserwowych- w zależności od sezonu. Przykładem mogą być takie wartościowe desery jak: kisiel mleczny z przecierem z jagód lub malin, koktajl mleczno- owocowy, mus z mleka i kaszy manny z sokiem i świeżymi owocami. DESER ;)

KOLACJA ;) Powinna również zawierać białko zwierzęce oraz dodatek warzyw i owoców. Należy pamiętać, aby w posiłkach kolacyjnych nie znajdowały się potrawy trudno strawne, gdyż jest to ostatni posiłek przed snem. Ostatni posiłek zaleca jeść się do około godziny 18.

TYGODNIOWY JADŁOSPIS ( 15.02.2012-21.02.2012)

PONIEDZIAŁEK Nazwa potrawy Posiłek Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek Śniadanie Mleko,pieczywo mieszane,masło, dżem,miód,jajko, rzodkiewka,sałata 700 2930,2 II posiłek Drugie śniadania Kanapka z masłem szynką, sałata i ogórkiem+jabłko i sok (baton czekoladowy) 420 1758,13 III posiłek Obiad( z deserem) Gulasz wołowy z kaszą gryczaną Surówka wiosenna, sok owocowy 980 4084,28 IV posiłek Kolacja Kiełbasa na gorąco,ketchup, pieczywo mieszane,masło, herbata z cytryną Razem: 2800 11703,81

WTOREK Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek płatki z mlekiem, pieczywo mieszane, Masło,Miód, 2 plastry szynki drobiowej, Rzodkiewka Sok pomarańczowy Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Kanapka (bułka, masło i Szynka) Świeży Ogórek Drożdżówka Tymbark wiśniowy Drugie śniadania 420 1758,13 III posiłek Ogórkowa Pieczywo Udko pieczone Ziemniaki Surówka z marchwi Obiad 980 4084,28 IV posiłek Masło Konfitura z czarnej porzeczki Napój jabłkowo- miętowy Kolacja Razem: 2800 11703,81

ŚRODA Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek Kakao Jajecznica Pieczywo mieszane 2 plastry sera Masło Liść sałaty Pomidor Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Kanapka z pieczywa białego szynka Sałata Rogal maślany Jogurt Drugie śniadania 420 1758,13 III posiłek Kluski śląskie z gulaszem(mięso wołowe w ciemnym sosie) Sałata z sosem sok z czarnej porzeczki Obiad( z deserem) 980 4084,28 IV posiłek Pieczywo mieszane z masłem Jajka na mięko Sałatka wielowarzywna Sałata zielona Herbata z cytryną Kolacja Razem: 2800 11703,81

CZARTEK Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek Kasza manna na mleku,Pieczywo z masłem,Miód, Dżem,Twarożek Herbata z cytryną Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Kanapka z serem Liść sałaty Rzodkiewka Drożdżówka z budyniem Sok wieloowocowy Drugie śniadania 420 1758,13 III posiłek Zupa szczawiowa z jajkiem,Pieczywo Zrazy zwijane w sosie,Ryż,Surówka Woda mineralna z cytryna   Obiad( z deserem) 980 4084,28 IV posiłek Pieczywo mieszane z masłem Pasta z ryby Kolacja Razem: 2800 11703,81

PIĄTEK Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek Płatki kukurydziane z mlekiem, Pieczywo mieszane z masłem,Miód Dżem Herbata z cytryną Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Kanapki z masłem, szynką i serem Liść sałaty Pizzerka, woda mineralna Drugie śniadania 1758,13 III posiłek Zupa pomidorowa z makaronem Pulpety w sosie Ryż Bukiet surówek Budyń śmietankowy Obiad( z deserem) 980 4084,28 IV posiłek Jajecznica, chleb z masłem, Jogurt truskawkowo- bananowy Kolacja 420 Razem: 2800 11703,81

SOBOTA Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek Płatki owsiane z mlekiem,Pieczywo mieszane z masłem Parówki gotowane Keczup, Herbata z cytryną Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Kanapki z pieczywa mieszanego z Masłem i szynką, Jabłko, tymbark Drugie śniadania 420 1758,13 III posiłek Zupa ogórkowa Ziemniaki, kotlet schabowy, Sałata zielona w sosie Napój owocowy Obiad( z deserem) 980 4084,28 IV posiłek Pieczywo Masło, twarożek, jogurt owocowy Kolacja Razem: 2800 11703,81

NIEDZIELA Posiłek Nazwa potrawy Wartość energetyczna (kcal) Wartość (kJ) I posiłek płatki z mlekiem Pieczywo mieszane Masło,Dżem truskawkowy Twarożek ze szczypiorkiem, Herbata z cytryną Śniadanie 700 2930,2 II posiłek Bułka z masłem,szynką i pomidorem, tymbark Drugie śniadania 420 1758,13 III posiłek Rosół z makaronem, ziemniaki, kurczak,surówka Obiad( z deserem) 980 4084,28 IV posiłek Pieczywo Masło Dżem z czarnej porzeczki Kolacja Razem: 2800 11703,81

Wiktoria Zientkiewicz i Jarek Bil ;) WYKONALI ;) Wiktoria Zientkiewicz i Jarek Bil ;) Źródła :Google-grafika Zdroweodżywianie.pl diety.com