Znaczenie analizy składu ciała w treningu sportowym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
Advertisements

Fizjopatologia okresu pokwitania
1. Przetworniki parametryczne, urządzenia w których
Regulacja łaknienia Nerwowa regulacja łaknienia - ośrodek łaknienia i sytości w podwzgórzu reaguje na informacje: - metaboliczne (poziom glukozy, kwasów.
Tkanki zwierzęce.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Seminarium Dyplomowe sem.10 Aleksandra Górak 93813
Wskaźnik zawartości tkanki tłuszczowej
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Efektywność Energetyczna
Pierwiastki występujące w człowieku
Sprawność fizyczna By zdrowym być!.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Światowy dzień żywności
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tychach
Miejsce żywienia w procesie treningowym.
Turystyka i rekreacja w rozwoju psychofizycznym człowieka
autor: Monika Kirejczyk
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Skutki głodu i niedożywienia
Żywienie w sporcie.
Nowoczesne urządzenie pomiarowe, powszechnego użytku, przeznaczone do szybkiej oceny kondycji organizmu mgr Grażyna Cieślik PROMOTOR ZDROWIA.
POLACY a problemy z masą ciała
Trzymaj formę... Trzymaj formę....
Białka W diecie człowieka.
Nadwaga Szymon Strzykała.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Walory aktywności fizycznej:
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Matematyka i fizyka sportu!
Zdrowe Odżywianie.
CECHY MOTORYCZNE.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zaproszenie na wykłady z Fizjologii Wysiłku
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Witam Państwa bardzo serdecznie.
RUCH TO ZDROWIE.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Elektrownia - to zespół urządzeń produkujący energię elektryczną wykorzystując do tego celu szereg przemian energetycznych, wśród których istotne znaczenie.
Otyłość.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Woda dla życia i Urody.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
Ruch i dieta to podstawa!
Zaburzenia odżywiania
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
OsteoSanum Specjalistyczny produkt do profilaktyki osteoporozy.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
KONDUKTOMETRIA. Konduktometria polega na pomiarze przewodnictwa elektrycznego lub pomiaru oporu znajdującego się pomiędzy dwiema elektrodami obojętnymi.
Podział hormonów 1. Budowa strukturalna Peptydy i białka
TRENING FUNKCJONALNY encyklopedia PWN : “funkcjonalny”
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Obciążenia treningowe
Problem zagrożenia otyłością wśród pilotów lotnictwa cywilnego
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Znaczenie analizy składu ciała w treningu sportowym Krzysztof Gawin Wilkasy 2013

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA) jest szybka, nieinwazyjna i dokładana. Metoda ta polega na przepuszczeniu przez organizm słabych impulsów prądu zmiennego o różnych częstotliwościach i pomiarze impedancji organizmu.

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji BIA został użyty po raz pierwszy ponad 30 lat temu w celu zmierzenia całkowitej zawartości wody w organizmie. Organizm zawiera wodę, a w niej zawarte są elektrolity, dzięki czemu przewodzi prąd elektryczny. Woda występuje zarówno w komórkach (ICW), jak i przestrzeniach zewnątrzkomórkowych (ECW).

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji Przy niskiej częstotliwości prąd przepływa przez ECW i nie przechodzi przez błonę komórkową. Przy wysokich częstotliwościach prąd przechodzi przez błonę komórkową i przepływa zarówno przez ICW jak i ECW.

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji Przy niskiej częstotliwości prąd przepływa przez ECW i nie przechodzi przez błonę komórkową. Przy wysokich częstotliwościach prąd przechodzi przez błonę komórkową i przepływa zarówno przez ICW jak i ECW.

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji

Analiza składu ciała metodą bioimpedancji Dokładność analizatorów zależy przede wszystkim od liczby częstotliwości użytych do pomiaru. Dlatego wybór instrumentu jest bardzo ważny.

Skład ciała – podstawowe parametry ● Masa ciała

Skład ciała – podstawowe parametry ● Masa ciała ● Masa tkanki tłuszczowej ● Beztłuszczowa masa ciała (FFM)

Skład ciała – podstawowe parametry

Skład ciała – podstawowe parametry ● Masa ciała ● Masa tkanki tłuszczowej ● Beztłuszczowa masa ciała (FFM) ● Masa kości ● Masa mięśni

Skład ciała – podstawowe parametry ● Masa ciała ● Masa tkanki tłuszczowej ● Beztłuszczowa masa ciała (FFM) ● Masa kości ● Masa mięśni ● Proteiny ● Zawartość wody w organizmie (TBW)

Skład ciała – podstawowe parametry ● Masa ciała ● Masa tkanki tłuszczowej ● Beztłuszczowa masa ciała (FFM) ● Masa kości ● Masa mięśni ● Proteiny ● Zawartość wody w organizmie (TBW) ● Zawartość wody wewnątrzkomórkowej (ICW) ● Zawartość wody pozakomórkowej (ECW)

Skład ciała – dodatkowe parametry ● Indeks masy ciała (BMI) ● Podstawowa przemiana materii (BMR) ● Wiek metaboliczny ● Poziom tkanki tłuszczowej trzewnej

Skład ciała – analiza segmentowa ● Analiza segmentowa beztłuszczowej masy ciała i masy tłuszczu ● Korpus ● Lewe i prawe ramię ● Lewa i prawa noga

BIA- zasady ● Nie należy jeść i pić w ciągu na 3 godziny przed pomiarem. ● Nie należy ćwiczyć na 12 godzin przed pomiarem. ● Nie należy wykonywać testu u koniet podczas cyklu menstruacyjnego. ● Kolejne pomiary powinny być wykonywane w podobnych warunkach.

Optymalny poziom tkanki tłuszczowej

Skład ciała – analiza segmentowa ● Analiza segmentowa beztłuszczowej masy ciała i masy tłuszczu ● Korpus ● Lewe i prawe ramię ● Lewa i prawa noga

Zastosowanie analizy składu ciała ● Optymalizacja wyników w sporcie ● Kontrola skuteczności diety i treningu w regulacji masy ciała

Optymalny poziom tkanki tłuszczowej Brak powszechnie zaakceptowanych standardów procentu tkanki tłuszczowej dla sportowców poszczególnych dyscyplin. Idealny skład ciała jest silnie uzależniony od dyscypliny sportu i powinny być omówione indywidualnie z trenerem, fizjologiem, dietetykiem. Masa ciała i skład ciała powinny być ustalane w odniesieniu do wydolności i wyników.

Optymalny zakres poziomu tkanki tłuszczowej Optymalny poziom tkanki tłuszczowej Dyscyplina Optymalny zakres poziomu tkanki tłuszczowej Mężczyźni Kobiety Wioślarstwo 6-14% 12-18% Koszykówka 6-12% 20-27% Kolarstwo 5-15% 15-20% Biegi na dystansie krótkim 8-10% 12-20% Pływanie 9-12% 14-24% Gimnastyka 5-12% 10-16% Tenis 12-16% 16-24% Skoki 7-12% 10-18% Triathlon 10-15% Siatkówka 11-14% 16-25% Biegi uliczne 5-11%

Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej Niski poziom tkanki tłuszczowej nie zawsze jest dobry, zarówno z punktu widzenia wydolności, jaki i zdrowia. Poniżej pewnego progu tkanki tłuszczowej (5% u mężczyzn, 12% u kobiet) obserwuje się zaburzenia w produkcji pewnych hormonów.

Leptyna Podstawowym hormonem produkowanym prze tkankę tłuszczową jest leptyna. Leptyna informuje mózg o zasobach energetycznych organizmu i poziom jej we krwi jest proporcjonalny do masy tkanki tłuszczowej. Jest ona sygnałem, którego "zanik" pociąga za sobą nastawienie organizmu na przetrwanie głodu. Dlatego wtedy organizm rezygnuje z procesów energochłonnych jakimi są reprodukcja, termogeneza, wzrost organizmu itd.

Konsekwencje niskiego poziomu leptyny U kobiet z bardzo niskim poziomej tkanki tłuszczowej dochodzi do zaburzenia produkcji estrogenów, co prowadzi do odwracalnego ustania cyklu menstruacyjnego i nieodwracalnej utraty masy kostnej. U mężczyzn może dojść do obniżenia produkcji testosteronu do wartości kastracyjnych.

Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej c. d. ● Obniżony poziom hormonów tarczycy ● Obniżony poziom hormonu wzrostu ● Obniżony poziom hormonu IGF-1 ● Podwyższony poziom kortyzolu ● Upośledzony układ odpornościowy

Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej ● Analiza segmentowa beztłuszczowej masy ciała i masy tłuszczu ● Korpus ● Lewe i prawe ramię ● Lewa i prawa noga

Dziękuję za uwagę.