Herbata.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Advertisements

Pory Roku.
Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy.
FOLDER HANDLOWY PAŹDZIERNIK 2012.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
 Ich rodzaje i odmiany 
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Herbaciany zakątek Joanna Kustosz.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
HERBATA.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
WINO.
Jaworzyny i lasy zboczowe
Wiosna ! Klasa 3 a Wykonały : Julia Bilska , Barbara Krzywdziak i Agnieszka Chorążak .
Ola Zielińska i Julia Bilska 3a
Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata.
Anglia i tradycja „Five o’clock”
ZDROWIE.
Album kwiatów wiosennych
„ STREFY KRAJOBRAZOWE”
Kuchnia śródziemnomorska
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Warzywa wiosenne ^^.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
opis właściwości ciekawostki
Wiosenne kolorowe kwiaty
Katarzyna Walat Aleksandra Cekała
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Narodowe Święto Poinsecji Kongres Stanów Zjednoczonych
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
SOSNA Z pędów i igliwia otrzymuje się olejek sosnowy pozyskiwany przez destylację surowca z parą wodną. CIS Niewysokie drzewo, o wysokości zwykle do.
Energia wiatru.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Historia życia jednej rośliny
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Piernikowe zapachy.
Liczba Pi.
Drzewa w parku miejskim
Doświadczenie Biologiczne
KAWA HERBATA KAKAO.
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
The types of tea -Black Tea -Green Tea -White Tea -Yellow Tea -Pu-erh Tea -Ulung Tea -Pressed Tea.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Poznajemy tajemnice drzew…
Moje Nadleśnictwo pracę wykonali: Igor Kołodziejski Andżelika Ptak
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Jak ziemniaki zawładnęły światem. Nasz pożywny i popularny ziemniak wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Herbata

Herbata Napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia. Nazwą "herbata" określa się również napary z innych ziół, dlatego w użyciu są określenia: herbata rumiankowa, paragwajska, Rooibos, z suszu owocowego.

Rodzaje herbaty czarna zielona biała żółta pu-erh ulung

Herbata czarna Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej do Anglii. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

Herbata zielona 绿茶 Powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Jest też delikatniejsza w smaku i przechowuje więcej cennych składników od herbat czarnych. Najbardziej popularne gatunki: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.

Herbata biała Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pąków możliwe jest jedynie wiosną. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.

Herbata żółta Proces produkcji tej herbaty zbliżony jest w fazie początkowej do procesu wytwarzania herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Określeniem tym nazywano także herbaty serwowane na Dworze Cesarskim. Obecnie uznawane za najszlachetniejszy rodzaj herbat.

Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Herbata pu-erh (普洱茶) Herbata pu-erh jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jak rośnie herbata? Wiecznie zielona roślina Rośliny herbaciane najbardziej upodobały sobie gorące i wilgotne otoczenie Im wyżej rośnie herbata, tym bogatszy jest jej aromat i smak

Jak rośnie herbata? Roślina herbaciana wypuszcza ciemnozielone, lśniące listki oraz małe, białe, delikatne kwiaty.

Jak rośnie herbata? W zależności od gatunku, herbata rośnie jako krzewy osiągające do 4,5 metra wysokości lub nawet jako 18 metrowe drzewa.

Gdzie rośnie herbata? Japonia Turcja Chiny Indie Sri Lanka Kenia Argentyna Kenia

Historia herbaty Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty.

Herbata w Europie Anglia Rosja Polska Holandia Portugalia Chiny Do Europy herbatę przywieźli Portugalczycy. Rozpowszechniona została przez holenderskich kupców. Do Rosji herbata trafiła w czasie podboju Syberii, ale powszechnie zaczęto ją pić od 1700 r. Anglia Rosja Polska Holandia od 1700 r Portugalia Chiny od 1600 r

Herbata w Polsce Pierwsze znane wzmianki o herbacie (z łac. herba znaczy zioło) pojawiają się w liście króla Jana II Kazimierza do żony Ludwiki Marii (XVII wiek). Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku, pomogły w tym również dobre stosunki pomiędzy Polską i Anglią oraz liczne kontakty z Rosją

Herbata w Anglii W Anglii gatunek pitej herbaty zależy od pory dnia. Rano na śniadanie podaje się mocną pobudzającą do działania. Po południu, w czasie słynnego "tea time" czy five o'clock, Anglicy piją zwykle aromatyzowaną herbatę i Earl Grey. Tea time to nie tylko zwyczaj picia herbaty, ale również jedzenie różnych smakołyków - słodkich, słonych ciast, ciasteczek, kanapek.

Sposób przyrządzania herbaty Do czajniczka należy włożyć jedną torebkę herbaty lub wsypać jedną łyżeczkę herbacianych listków na osobę. Odpowiednią ilością wody (220 ml na porcję) o odpowiedniej temperaturze (herbata czarna – 100˚C, zielona i biała – ok. 70˚C) należy zalać saszetkę lub listki. Po minucie napar powinien zostać zamieszany. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju i gatunku przygotowywanej herbaty. Czarne herbaty parzy się od 3 do 5 minut, a zielone i białe ok. 3 minut.

Dziękuję za uwagę