Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta - warzywa nietrwałe (1-28 dni): dojrzałe owoce pomidorów, ogórek, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, szpinak, natki warzyw
Sposoby przechowywania warzyw piwnice ziemianki kopcowanie warzyw przechowywanie warzyw w kopcach technicznych dołowanie warzyw strychy przechowalnie chłodnie
ziemianki
Kopcowanie warzyw
Kopiec napowierzchniowy (dla buraków)
Kopiec zagłębiony dla kapusty
Przechowywanie warzyw w kopcach technicznych
Dołowanie warzyw
Przechowalnie i chłodnie Przechowalnie warzyw- są to obiekty przeznaczone do przechowywania warzyw za pomocą chłodzenia pomieszczeń chłodnym powietrzem zewnętrznym.
Przechowalnia Przechowalnie warzyw Wyróżniamy: Przechowalnie zwykłe Z wentylacją grawitacyjną Przechowalnie zmodyfikowane Z wentylacją wymuszona Z wentylacją aktywną Schematyczny przekrój przechowalni z wentylacja aktywną
Funkcja obiektu, lokalizacja, sposób budowy. Poza sezonem lub alternatywne wykorzystanie do dosuszania zbóż oraz składowanie towarów przemysłowych W pobliżu zabudowań gospodarczych Budynek jednokondygnacyjny,wolnostojący, na osi północ-południe Adaptacja budynków jako przejściowy etap rozwoju gospodarstwa. Materiały budowlane „tradycyjne”: cegły, pustaki, płyty betonowe itd. Nowoczesne systemy budowy: konstrukcja stalowa (ocynkowana lub malowana) pokryta płytami warstwowymi
Izolacja termiczna i przeciwwilgociowa Materiały izolacyjne: Izolacja termiczna: pianka poliuretanowa, styropian, wełna mineralna, szkło piankowe, korek Izolacja przeciwwilgociowa: papa, folia polietylenowa lub aluminiowa Wymagania: odpowiednia wytrzymałość mechaniczna, nie palność, odporność na czynniki chemiczne i biologiczne.
Płyty poliuretanowe Obecnie najczęściej stosowane do pokrycia konstrukcji wspierającej (ścian i stropów). Warstwa zewnętrzna PVC lub płyt z blachy obustronnie ocynkowanej. Warstwa wewnętrzna - rdzeń XPS. Polistyren ekstrudowany - twarda pianka, bez freonów. Warstwa dekoracyjna
Schemat przechowalni Przykład typowej przechowalni do warzyw o konstrukcji murowanej Specjalistyczna komora przechowalnicza
Chłodnia Chłodnia warzyw -jest to pomieszczenie, w którym optymalne warunki do przechowywania uzyskuje się dzięki zastosowaniu urządzeń chłodniczych. Wyróżniamy: chłodnie zwykłe chłodnie z komorami kontrolowanej atmosfery
Przeznaczenie W Polsce są one przeznaczone głównie dla cebuli kapusty i niektórych warzyw korzeniowych. Wykorzystanie komór chłodniczych tyczy się nietrwałych warzyw, zbieranych latem, które w ciągu 4 godz. po zbiorze są schładzane do 2o-4oC, w celu zapewnienia wysokiej jakości i wartości handlowej podczas dalszego transportu i obrotu.
Wielkość komór Komory w chłodni zwykłej Pojemność wynosi 100-200 ton Komory w chłodni KA: Pojemność wynosi 60-120 ton Komory gazoszczelne dla cennych gatunków (papryka, pomidor, brokuł) 20-50 ton
Sposób składowania Luzem Luzem w paletach skrzyniowych W jednostkach paletowych (skrzynki ustawione na palecie)
System wentylacyjny Ma za zadanie szybkie chłodzenie warzyw jesienią, utrzymanie wymaganej temperatury i wilgotności powietrza. System składa się z: Wentylatorów osiowych o wyd. 10-25 tys. m3/godz. Otwór wlotowy powietrza zewętrznego Głównych kanałów wentylacyjnych z wentylatorami i klapami recyrkulacyjnymi Kanały rozprowadzające na, lub pod podłogą komory Otwór wylotowy w suficie lub ścianie bocznej
1. Regulacja klimatu poprzez wentylację, z wykorzystaniem zewnętrznego, wewnętrznego lub mieszanego powietrza. 2. Regulacja poprzez wentylację w połączeniu z aktywnym agregatem chłodniczym - w wypadku, kiedy temperatura powietrza zewnętrznego jest zbyt wysoka 3. Regulacja klimatu samym agregatem chłodniczym Zintegrowana komora mieszania powietrza
Urządzenia chłodnicze Składają się z: sprężarki skraplacza zbiornika czynnika chłodniczego zaworu rozprężnego parownika (chłodnic powietrza) Bilans cieplny: ciepło przenikania przez ściany budynku + ciepło wydawane przez warzywa + ciepło napływające do komór podczas otwierania drzwi + itp..
Schemat krążenia powietrza w komorze chłodniczej
Rozmieszczenie elementów układu chłodniczego Skraplacz freonu powinien być umieszczony w otwartej przestrzeni, w miejscu ocienionym. Sprężarkę, zbiornik ciekłego czynnika i automatykę sterującą należy zainstalować wewnątrz budynku chłodni. Umieszczenie agregatu chłodniczego (sprężarka, skraplacz, zbiornik) na zewnątrz budynku może prowadzić do uszkodzeń. Elektroniczne układy sterujące pracą chłodni powinny być montowane w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
Sprężarki i chłodnice powietrza W obiektach średniej wielkości stosuje się kilka sprężarek zblokowanych w jednym układzie pracującym ze wspólnym kolektorem W obiektach dużych najczęściej stosowanym systemem jest układ pośredniego chłodzenia z glikolem jako czynnikiem pośredniczącym
Lepiej sprawdzają się w praktyce chłodnice wyposażone w dużą liczbę mniejszych wentylatorów niż małą liczbę dużych. Chłodnice najczęściej umieszcza się nad drzwiami komory.
Zawór kompensacyjny Zawór kompensacyjny jest urządzeniem zapobiegającym powstawaniu nadmiernych różnic ciśnień.
Adsorber – płuczka CO2 Płuczka dwutlenku węgla służy do usuwania tego gazu z gazoszczelnych komór przechowalniczych. Proponowane urządzenia umożliwiają utrzymanie CO2 i O2 na zadanym poziomie. W skład płuczki wchodzi pojemnik wypełniony węglem aktywnym, który ma właściwości selektywnego zatrzymania CO2 obecnego w powietrzu zasysanym z komory KA przez specjalny wentylator.
Generatory azotu Urządzenie oddziela azot z powietrza poprzez ciągłą separację cząsteczek w membranie separacyjnej
Panele nawilżania powietrza Służą do nawilżania powietrza na zasadzie odparowywania, bez powstawania kropel wody.
Systemy regulujące i pomiarowe Magazynowanie nie może być efektywne bez stosowania odpowiedniego systemu regulacyjnego, który w sposób ciągły dokonuje pomiaru wszystkich parametrów środowiska i w zależności od trybu przechowywania przeprowadza regulację. Czujniki wilgotności i temperatury Klimapresor IPJ-NET programy do chłodni typu AgroelView
Autor: Drewniak Michał DZIĘKUJE Autor: Drewniak Michał