Przemysł i rolnictwo Mazowsza
Naszym regionem jest Mazowsze. Jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się regionów Polski i Europy Środkowo-Wschodniej. To skrzyżowanie szlaków komunikacyjnych, handlowych i finansowych łączących Europę wschodnia i Zachodnią. Północ i Południe. Znajdują się tu niemal wszystkie gałęzie przemysłu oprócz górniczego, stoczniowego i koksowniczego.
Użytki rolne zajmują około 67% powierzchni województwa. Dużą role odgrywa na Mazowszu także rolnictwo, które jest zapleczem dla przemysłu spożywczego. Użytki rolne zajmują około 67% powierzchni województwa. Uprawia się tu głównie zboża i ziemniaki. Mazowsze jest także zagłębiem ogrodnictwa i sadownictwa. Stąd pochodzi ponad połowa zbiorów jabłek w Polsce.
E.WEDEL Niemal wszyscy lubią czekoladę. Dlatego chcemy przedstawić historię i dzisiejsze czasy znanej niemal w całym świecie fabryki wyrobów czekoladowych E. Wedel.
Wszystko zaczęło się w 1851 r Wszystko zaczęło się w 1851 r. kiedy to Karol Ernest Wedel otworzył w Warszawie swoja cukiernię. Jego specjalnością były wyroby czekoladowe, które wtedy były rzadkie i bardzo cenne. Sklep nazwano „Staroświecki” i serwował także wyśmienitą, gorącą czekoladę do picia. Inni cukiernicy zaczęli naśladować wyroby Wedla i dlatego syn Karola, Emil zaczął sygnować wyroby swoim podpisem, który jest symbolem firmy do dzisiaj.
Po I wojnie sklepy Wedla pojawiły się Wkrótce cukiernia rozrosła się do wielkości fabryki, która została przeniesiona na nowe miejsce, gdzie stoi do dziś. Po I wojnie sklepy Wedla pojawiły się w wielu miastach w Europie, Ameryce, a nawet w Japonii. W Operze Paryskiej w czasie przerw delektowano się ręcznie robionymi pralinami od Wedla.
W 1991 r została wykupiona przez firmę PepsiCo. Po II wojnie fabryka została przejęta przez państwo. Jednak po zmianach ustrojowych w 1989 wróciła w ręce Wedlów i stała się spółką giełdową. W 1991 r została wykupiona przez firmę PepsiCo. Od 1999 r. jest częścią brytyjskiego imperium czekolady, koncernu Cadbury.
Dzisiaj fabryka to nowoczesne maszyny i masowa produkcja eksportowana na cały świat. Jednak nadal niektóre wyroby wytwarza się ręcznie, według najstarszych receptur. Wyroby nadal noszą znak E. Wedel, który jest znakiem najwyższej jakości. Nadal można wypić gorącą czekoladę w cukierni „Staroświecka” i w wielu innych cukierniach Wedla w całej Polsce.
ZAKŁAD PRODUKCJI PAPIERU W KONSTANCINIE JEZIORNIE
Nie znamy imienia i nazwiska założyciela. Jeziorna była wsią istniejąca już od średniowiecza. W 1760 roku nad rzeką Jeziorką pobudowano młyn wodny, przy którym powstała papiernia. Nie znamy imienia i nazwiska założyciela.
W XVIII wieku nastąpił szybki rozwój papierni W XVIII wieku nastąpił szybki rozwój papierni. Bliskość Warszawy zapewniała duży rynek zbytu dla papieru z tej fabryki. Król Stanisław August Poniatowski posługiwał się tylko papierem z Jeziorny do sporządzania dokumentów królewskich.
W 1836 roku stanowisko dyrektora papierni objął sprowadzony z Francji wybitny fachowiec papiernik Gabriel Planche. W 1985 roku, w roku obchodów swego 225- lecia , Jeziorna była największą w Europie papiernią pod względem ilości maszyn papierniczych w jednym zakładzie.
Do dnia dzisiejszego zakład jest jedynym w Polsce producentem pergaminu sztucznego, który jest doskonałym opakowaniem dla produktów spożywczych tłustych i wilgotnych. Ponadto produkuje się tu papier makulaturowy, papier do pisania, karton i tekturę, papier pakowy, bibuły filtracyjne.
Uczniowie naszej szkoły zwiedzali Zakład Produkcji Papieru Uczniowie naszej szkoły zwiedzali Zakład Produkcji Papieru. Poznawali warunki pracy w dawnych czasach, dawne metody produkcji, maszyny ułatwiające pracę ludzi oraz współczesną technologię produkcji. Na zakończenie zwiedzania własnoręcznie czerpali papier.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin
Niedaleko naszego miasta Józefowa, w miejscowości Wola Rębkowska ma swoją siedzibę Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin.
Znajduje się ona na terenie malowniczego i ekologicznie czystego Mazowsza z którego pozyskuje tysiące litrów wysokiej jakości mleka. Wyśmienite geograficzne usytuowanie zakładu w centralnej części Polski pozwala na doskonałą możliwość dystrybucji towarów po całym kraju.
OSM Garwolin rozpoczęła działalność produkcyjną w Woli Rębkowskiej 25 sierpnia 1956 r. Wieloletnia tradycja w przetwórstwie mleczarskim, stosowanie nowych technologii, bieżące wprowadzanie postępu technicznego i technologicznego pozwalają na fachowe realizowanie potrzeb konsumentów.
Garwolińska Spółdzielnia Mleczarska oferuje wyroby o wysokich walorach smakowych. Należą do nich: mleko, śmietana, twarogi, masło, jogurty, maślanki, kefir, serek wiejski.