Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Rok po wejściu do Unii Europejskiej
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
GO CHINA! GO AFRICA! Ministerstwo Gospodarki
А. Obrót towarowy między Polską i Białorusią w latach
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Sytuacja gospodarcza w Polsce i w regionie
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Zagrożenia dla polskiego handlu
INDEKS BIZNESU PKPP Październik 03. INDEKS BIZNESU PKPP Wrzesień 03 - Październik 03.
ul. Dąbrowskiego 40 Poznań Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski
Raport z audytu technologicznego dla FIRMY PRODUKCYJNO-HANDLOWO -USŁUGOWEJ "HAGO" MAŁGORZATA HANDKIEWICZ Zespół konsultantów: Robert Lewicki Michał Jędrzejczak.
Ul. Rolna 14 Wronki Zespół konsultantów: Robert Lewicki
Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa PW NAGLAK
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Konsekwencje zablokowania prywatyzacji w latach Michał Chyczewski Andrzej Domański Jeremi Mordasewicz Andrzej Rzońca Warszawa, 18 października.
Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Zadanie 2 Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Kierunek.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
mgr inż. Roman Włodarz stan prawny na
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Seminarium naukowe WSZiP w dniu Tendencje zmian w gospodarce w 2011 roku Polska na tle Europy Finanse państwa Prognozy na 2012 rok P relegenci:
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
DANE SZKOŁY Nazwa szkoły:
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MOSTOSTAL - ENERGOMONTAŻ
SPOŁECZNO-GOSPODARCZA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO W LISTOPADZIE 2009 ROKU
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
FINANSOWE KONSEKWENCJE HANDLU UPRAWNIENIAMI DO EMISJI ZANIECZYSZCZEŃ
Prezentacja Spółki Targi Twoje Pieniądze Warszawa, 17 października 2003 r.
Grupa LOTOS S.A. Bezpieczeństwo energetyczne, rynek, rozwój
POLSKI KONCERN MIĘSNY DUDA
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
Warmia i Mazury.
Źródło: Dział Badań i Analiz firmy Emmerson S.A. na podstawie danych Wojewódzkich Urzędów Statystycznych Aktualna sytuacja na rynku mieszkaniowym. Prognozy.
KIERUNKI 2014 SEKTOR AUTO-MOTO Rola i wpływ auto-moto na gospodarkę Wraz z efektem mnożnikowym auto-moto tworzy 7,8% wartości dodanej (104 mld PLN w.
UNIJNE PROGRAMY STRUKTURALNE Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie Katedra Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska Prowadzący: dr hab. Katarzyna Brodzińska.
16 czerwca 2010 Sala Konferencyjna hali Łuczniczka, poziom II ul. Toruńska 59, Bydgoszcz.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Makroekonomiczne aspekty znaczenia sektora farmaceutycznego dla polskiej gospodarki Dr hab. Michał Przybyliński, prof. UŁ Dr Agnieszka Pugacewicz.
Dr Sylwia Talar Katedra Międzynarodowych Stosunków Ekonomicznych
POTENCJALNE SKUTKI TTIP DLA POLSKIEGO EKSPORTU DO USA NA TLE KRAJÓW EUROPY ŚRODKOWOWSCHODNIEJ BOŻENA PERA.
Rynek stali, koksu i węgla - wyzwania 1
Polish Information and Foreign Investment Agency PL Warsaw, 12 Bagatela Street, phone: (+48 22) , fax: (+48 22) ;
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
1 Janusz Rowiński Wspólna Polityka Rolna Wykłady w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania im Leona Koźmińskiego (9 marca – 22 czerwca.
Popyt Na rynku pracy reprezentowany jest przez pracodawców, którzy są gotowi do zatrudnienia pracowników. Podaż Kształtują osoby chętne do podjęcia pracy,
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Działanie 1.2. „Ułatwianie startu młodym rolnikom”
Strategie marketingowe przedsiębiorstw na rynku UE A.M. Zarzycka.
STRATEGIA EUROCENY I JEJ ELEMENTY PLAN 1.Determinanty ceny na rynkach europejskich. 2.Dyferencjacja euroceny. 3. Standaryzacja euroceny.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
ŚWIAT I POLSKA PRZED NOWYMI WYZWANIAMI KONIUNKTURA GOSPODARCZA ŚWIATA I POLSKI Koniunktura i handel światowy. Podstawowe tendencje Juliusz Kotyński.
Charakterystyka rynku i możliwości zwiększenia sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii Spotkanie z polskimi przedsiębiorcami biorącymi udział.
KONIUNKTURA GOSPODARCZA ŚWIATA I POLSKI Polska – koniunktura w 2015 r. Prognoza na lata Warszawa, lipiec 2016.
Wpływ zmian czynników infrastrukturalnych
GOSPODARKA ŚWIATA I POLSKI – SZANSE I ZAGROŻENIA
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
ZMIANY STRUKTURY GEOGRAFICZNEJ W POLSKIM EKSPORCIE JABŁEK
Opracowano na danych Polskiego FADN
Niedożywienie.
Zapis prezentacji:

Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego Górka Dariusz, Glinka Roksana, Gawroński Jarosław, Baran Michał – MST III gr. 1

Wstęp… Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa baraniego, koziego, króliczego, końskiego oraz dziczyzny nie przekracza kilku procent.

Ze sprzedaży zwierząt i produktów zwierzęcych pochodzi ponad połowa przychodów pieniężnych w gospodarstwach rolnych, a udział żywca wieprzowego w produkcji towarowej polskiego rolnictwa wynosi około 25%, podczas gdy np.: udział mleka wynosi 18,8%, a zbóż tylko 11,5%.

Okres po wejściu Polski do UE był bardzo korzystny dla produkcji i przetwórstwa mięsa wieprzowego. W tym czasie sektor ten należał do najszybciej rozwijających się działów polskiej gospodarki żywnościowej.

Na rozwój sektora mięsnego miały wpływ: Wzrost spożycia mięsa i popytu krajowego, Duże ożywienie w handlu zagranicznym, szybki wzrost eksportu produktów mięsnych, łatwiejszy dostęp do zewnętrznych źródeł zasilania surowcowego oraz rozwój powiązań rynku krajowego z rynkami zagranicznymi

Wzrost produkcji po wejściu do UE… Wzrost spożycia mięsa o 10 kg na osobę, Trzykrotny wzrost wartości eksportu sektora mięsnego (w 2008 2,5 mld euro), Wzrost wartości obrotów firm mięsnych o ponad 50%, Prawie dwukrotnie wyższa wartość inwestycji, Trzykrotny wzrost zysku firm mięsnych.

Trochę statystyki… Pogłowie trzody chlewnej w obecnej chwili wynosi ~14 mln sztuk, W tym liczba loch to 1,4 mln (10%), Spożycie wieprzowiny to 42 kg/osobę w 2008 roku, jest około 8 razy większe od spożycia wołowiny i prawie 2,5 razy większe od spożycia drobiu Średnia cena skupu żywca to 3,5-4,5 zł/kg.

Lata Pogłowie Ubój trzody w mln sztuk: w mln sztuk w % pogłowia 2001 17,1 22,0 128 2002 18.7 23,0 123 20O3 18,6 25,3 136 2004 17,0 23,2 2005 18.1 23.1 2006 18,9 24,6 130 2007 18,1 24,7 2008 15,4 21,9 141 2009 14,3 19,0 b) 133 b) 2010 b) ok. 15,0 19,5

Spadek produkcji… Z wieloletnich doświadczeń wynika, że chów trzody jest opłacalny, gdy relacja cen trzoda: żyto jest znacznie szersza niż 1:8. Od jesieni 2006 do jesieni 2008 potrafiła wynosić 1:5, a więc była dramatycznie niska.

Cena żywca wyrażona w kg żyta…

Z czynników pośrednich obniżających produkcję wieprzowiny można wyróżnić: Moda na zdrowe odżywianie, Wzrost spożycia drobiu, Wzrost spożycia surowców pochodzenia roślinnego.

Spadek pogłowia żywca…

Handel na rynku mięsa…

Handel zagraniczny… Obecnie eksport mięsa wieprzowego wynosi 76,7 tys. ton. W porównaniu do roku 2008 spadł on aż o około 41%. Natomiast w sprzedaży przetworów wieprzowych utrzymuje się tendencja wzrostowa o ok. 6%.

Eksport mięsa wieprzowego (w tys. ton)

Import mięsa wieprzowego Import mięsa wieprzowego wadze produktu wynosi obecnie 243,5 tys. ton jest on o 55,8 tys. ton większy w porównaniu do roku ubiegłego. Jego ceny wyniosły 1,78 euro/kg. W przypadku kupna przetworów wieprzowych notowany jest sukcesywny spadek.

Import mięsa wieprzowego ( w tys. ton)

Bibliografia http://rolnicy.com/przemysl-miesny/ http://www.agro-info.org.pl/index/?id=bf8229696f7a3bb4700cfddef19fa23f

Koniec… Dziękujemy za uwagę!