mgr inż. Grażyna Nachtman

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
CENY I KOSZTY W BUDOWNICTWIE – informacja SEKOCENBUD
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych
Efektywność wykorzystania środków europejskich przez rolników na kurpiowszczyźnie – wybrane wyniki badań
Raport z audytu technologicznego dla FIRMY PRODUKCYJNO-HANDLOWO -USŁUGOWEJ "HAGO" MAŁGORZATA HANDKIEWICZ Zespół konsultantów: Robert Lewicki Michał Jędrzejczak.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w ramach systemu AGROKOSZTY
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Sytuacja dochodowa wybranych działalności w gospodarstwach konwencjonalnych w 2006 roku (wyniki wstępne) Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne,
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Sektorowy Program Operacyjny Działanie 1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
mgr inż. Roman Włodarz stan prawny na
Szkoła Główna Gospodarstwa. Wiejskiego w Warszawie
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w zakresie systemu AGROKOSZTY,
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
OTOCZENIE NATURALNE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO I JEGO ELEMENTY
Znaczenie produktów zbożowych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
RAPORT DYNAMICZNY obowiązujący od roku 2014 Stanisław Mańko
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
KALKULACJA KOSZTÓW JAKO ELEMENT RACHUNKU KOSZTÓW
AGENCJA RESTRUKTURYZACJI i MODERNIZACJI ROLNICTWA
ANALIZA ZYSKU I RENTOWNOŚCI
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Biogaz Biogaz powstaje w procesie beztlenowej fermentacji odpadów organicznych, podczas której substancje organiczne rozkładane są przez bakterie na związki.
ANALIZA CVP KOSZT-WOLUMEN-ZYSK.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Działanie 1.2. „Ułatwianie startu młodym rolnikom”
Wojciech Józwiak Warszawa, 7 grudnia 2006 roku OBECNE PRZEMIANY POLSKIEGO ROLNICTWA I PERSPEKTYWA Uwagi wstępne (przemysł spożywczy a rolnictwo,
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
Dr hab. Arkadiusz Sadowski Wydział Ekonomiczno-Społeczny
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

mgr inż. Grażyna Nachtman EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman grazyna.nachtman@fadn.pl

W 2006 roku badania produktów ekologicznych dotyczyły: PRZEDMIOT BADAŃ W 2006 roku badania produktów ekologicznych dotyczyły: Produktów roślinnych ( pszenica ozima, żyto, pszenżyto, owies, gryka, ziemniaki jadalne, truskawki), Produktów zwierzęcych (krowy mleczne, tuczniki).

Cel prowadzenia badań Poznanie wyników produkcyjno-ekonomicznych, Ocena wpływu dopłat na poziom dochodów, Poznanie różnic w wynikach produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi wybranych działalności.

Wyniki dla produkcji zbóż w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych w 2006 roku

Plony zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

Struktura kosztów bezpośrednich zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

Porównanie wyników zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

Wyniki dla działalności krowy mleczne w 2006 roku

Struktura wartości produkcji krów mlecznych

Struktura kosztów bezpośrednich

Zróżnicowanie kosztów pasz na 1 krowę mleczną

Struktura kosztów pasz dla działalności krowy mleczne w 2006 roku

Wyniki dla działalności tuczniki w 2006 roku

Wnioski: Zboża w produkcji ekologicznej w badanych gospodarstwach certyfikowanych osiągnęły średnio niższe plony i wyższe średnie ceny sprzedaży, Bezpośrednie koszty produkcji zbóż ekologicznych ukształtowały się w badanej grupie gospodarstw na niższym poziomie niż w gospodarstwach konwencjonalnych, produkujących zboża na podobnym obszarze i w tych samych regionach rolniczych (Mazowsze i Podlasie oraz Małopolska i Pogórze), Składnikami kosztów bezpośrednich w produkcji ekologicznej były nasiona oraz nawozy, Wartość produkcji w ekologicznym systemie dla żyta i gryki była wyższa od uzyskanej w systemie konwencjonalnym,

c.d. Wnioski: Dopłaty ekologiczne znacznie podwyższają poziom nadwyżki bezpośredniej dla działalności ekologicznych, czyniąc ją wyższą dla wszystkich porównywanych zbóż wytworzonych w sposób konwencjonalny – wspomagają zatem zgodnie z założeniem dochody rolników w sytuacji chronienia środowiska naturalnego, Dla działalności krowy mleczne w produkcji ekologicznej uzyskano również wyższą nadwyżkę bezpośrednią przy porównywalnej cenie mleka i wydajności mlecznej krów. Decydującym czynnikiem były niskie koszty bezpośrednie (pasze własne), W produkcji ekologicznej tuczników, jako jedynej spośród badanych działalności, uzyskano niższą nadwyżkę bezpośrednią niż w produkcji konwencjonalnej.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ