„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

– Białowieski Park Narodowy – „ostatnia nienaruszona puszcza Europy” - od prawie 800 lat przyroda rozwija się tu bez zbytniej ingerencji.
 Ich rodzaje i odmiany 
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Opracowała: Anna Rybarczyk
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Witamy Szanownych Gości w progach naszej szkoły
DRZEWA LIŚCIASTE Źródło: Internet, np. Wikipedia.
KOLEKCJONOWANIE ROŚLIN
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
Obiekty chronione w gminie Niemodlin
SPOŁECZNA SŁUŻBA INSTRUKTORSKA RODZINNYCH OGRODÓW DZIAŁKOWYCH
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Rośliny wiecznie zielone

Liście Piątnica, r..
Warzywa wiosenne ^^.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Akcja „Posadź swoje drzewko”
,,Zdrowa ekologiczna żywność’’
Wiosenne kolorowe kwiaty
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
OWOCE i ich właściwości.
ZWIERZĘTA KWIATY DRZEWA.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Autor: (imię i Nazwisko)
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Rośliny rosnące wokół naszej szkoły
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Zapraszam na prezentację pt. ,,Rośliny chronione w Polsce''
Owoce.
Rola ogrodów botanicznych w ochronie różnorodności biologicznej
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
TOPOLA Topola 1.
Jadalne dzikie rośliny w ogrodzie miejskim
Rośliny z rodziny magnoliowatych uprawiane w PAN Ogrodzie Botanicznym – CZRB w Warszawie - Powsinie Agnieszka Kościelak.
Rewitalizacja parku im. T. Kościuszki w gnieźnie
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Szkolne Arboretum Gimnazjum nr 8 z Oddziałami Sportowymi im. Polskich Olimpijczyków w Częstochowie.
Drzewa i krzewy.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
Zdrowy styl życia.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowo jem, więcej wiem Krok po zdrowie. Dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce? są zdrowe są smaczne mają witaminy zapobiegają chorobom wzmacniają.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Związki chemiczne w roślinach japońskich Pigwowiec japoński
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Stymulator rozwoju owoców
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Kwas askorbinowy .
WPROWADŹ SWÓJ BIZNES NA NOWY POZIOM!.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej” Magdalena Kibler Radom, 06.09.2011r m.kibler@cdr.gov.pl

Polska zajmuje 5 miejsce w globalnej produkcji owoców i warzyw w rozszerzonej Wspólnocie

Polska jest jednym z nielicznych krajów w  Europie, który zwiększa produkcję sadowniczą

Aktinidia (Actinidia sp.) W uprawie rozpowszechnione są trzy gatunki: pstrolistna (Actinidia colomicta Max.), ostrolistna (Actinidia arguta Sieb.et Planch) i chińska (Actinidia chinensis Planch.)

Owoce aktinidii zawierają dużo witaminy C: pstrolistna do 1500mg%, chińska do 70mg%, ostrolistna do 150mg%.

Berberys (Berberis vulgaris L.) W Polsce i Europie można spotkać: berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.), berberys Thunberga (Berberis thunbergii D.C.), berberys syberyjski (Berberis sibirica Pall), berberys ostry (Berberis aristata D.C.) i Berberys Wilsona (Berberis Wilsonae Hemsl.et Wils.), berberys koreański (Berberis koreana Palib.).

Owoce berberysu zwyczajnego zawierają 31,6 % suchej masy, a w tym 4,6-12,1% cukrów, 22,3 % kwasu askorbinowego (witamina C)

Bez czarny (Sambucus nigra L.)

Bez czarny jako „ kompletna apteka”

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis Ball) Z języka chińskiego WU WEI TZU

Sok owoców zawiera: 1,5 % cukrów, 8,5-9,8 % kwasów organicznych oraz ponad 30 mg% witaminy C.

Dereń właściwy (Cornus mas L.)

W Polsce dostępnych jest kilkanaście odmian sadzonek derenia jadalnego: DEVIN, TITUS, JOLICO, ELEGANTNYJ, KORAŁŁOWYJ MARKA, WYDUBIECKIJ, FLAVA, EKZOTICZNIJ, JANTARNYJ, MACROCARPA, ALEX PIRAMIDALIS

Głóg (Crataegus) W Polsce najczęściej można spotkać głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq), oraz dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha L.) Zawierają wiele witaminy C, PP, B1 oraz rutyny.

Głogi typowo ozdobne, o kwiatach pełnych, różowych i szkarłatnych, najczęściej spotykane w parkach i ogrodach nie przedstawiają żadnej wartości leczniczej.

Morwa (Morus L.) W warunkach Polski są uprawiane 2 gatunki: morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna (Morus nigra L.).

Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg% Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg%. Owoce morwy białej zawierają do 12 % cukrów (zdarza się, że i więcej) i kwasów (od 0,1 do 0,4 %). Owoce morwy czarnej mają prawie o połowę (5-9 %) mniej cukrów, ale więcej kwasów - ponad 0,6 %. Ilość związków pektynowych jest podobna w owocach obydwu gatunków - 0,47-0,55 %.

Pigwa /Cydonia oblonga Mill/, kształt gruszkowaty Zawiera dużo witamin: C, PP, z grupy B oraz prowitaminę A

Pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica)

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) Owoce rokitnika zawierają dużo kwasów organicznych, witaminy C (od 200-600 mg%), E, F, K, P z grupy B, prowitaminę A oraz D

Żurawina ( Oxycoccus sp.) W Polsce występuje Żurawina błotna, drobnolistkowa, wielkoowocowa. Zawartość witaminy C wynosi 11 mg/ 100g jagód.

Śliwa japońska (Prunus mume Siebold & Zucc.)

Jarzębogrusza uszkowata odm Jarzębogrusza uszkowata odm. Bulbiformis (x Sorbopyrus auricularis Bulbiformis) Naturalny mieszaniec gruszy pospolitej i jarząbu mącznego

Świdośliwa Bluemoon® Ukraińska odmiana owocowa zgłoszona do rejestracji. Krzew o wąskim pokroju, ze wzniesionymi gałęziami, osiągający do 2,5m wysokości. Ze względu na nieduże rozmiary polecany szczególnie do małych ogrodów.

Czeremcha amerykańska odm. Żółwin (Prunus serotina Żółwin)

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Dziękuję za uwagę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU