„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej” Magdalena Kibler Radom, 06.09.2011r m.kibler@cdr.gov.pl
Polska zajmuje 5 miejsce w globalnej produkcji owoców i warzyw w rozszerzonej Wspólnocie
Polska jest jednym z nielicznych krajów w Europie, który zwiększa produkcję sadowniczą
Aktinidia (Actinidia sp.) W uprawie rozpowszechnione są trzy gatunki: pstrolistna (Actinidia colomicta Max.), ostrolistna (Actinidia arguta Sieb.et Planch) i chińska (Actinidia chinensis Planch.)
Owoce aktinidii zawierają dużo witaminy C: pstrolistna do 1500mg%, chińska do 70mg%, ostrolistna do 150mg%.
Berberys (Berberis vulgaris L.) W Polsce i Europie można spotkać: berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.), berberys Thunberga (Berberis thunbergii D.C.), berberys syberyjski (Berberis sibirica Pall), berberys ostry (Berberis aristata D.C.) i Berberys Wilsona (Berberis Wilsonae Hemsl.et Wils.), berberys koreański (Berberis koreana Palib.).
Owoce berberysu zwyczajnego zawierają 31,6 % suchej masy, a w tym 4,6-12,1% cukrów, 22,3 % kwasu askorbinowego (witamina C)
Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Bez czarny jako „ kompletna apteka”
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis Ball) Z języka chińskiego WU WEI TZU
Sok owoców zawiera: 1,5 % cukrów, 8,5-9,8 % kwasów organicznych oraz ponad 30 mg% witaminy C.
Dereń właściwy (Cornus mas L.)
W Polsce dostępnych jest kilkanaście odmian sadzonek derenia jadalnego: DEVIN, TITUS, JOLICO, ELEGANTNYJ, KORAŁŁOWYJ MARKA, WYDUBIECKIJ, FLAVA, EKZOTICZNIJ, JANTARNYJ, MACROCARPA, ALEX PIRAMIDALIS
Głóg (Crataegus) W Polsce najczęściej można spotkać głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq), oraz dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha L.) Zawierają wiele witaminy C, PP, B1 oraz rutyny.
Głogi typowo ozdobne, o kwiatach pełnych, różowych i szkarłatnych, najczęściej spotykane w parkach i ogrodach nie przedstawiają żadnej wartości leczniczej.
Morwa (Morus L.) W warunkach Polski są uprawiane 2 gatunki: morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna (Morus nigra L.).
Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg% Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg%. Owoce morwy białej zawierają do 12 % cukrów (zdarza się, że i więcej) i kwasów (od 0,1 do 0,4 %). Owoce morwy czarnej mają prawie o połowę (5-9 %) mniej cukrów, ale więcej kwasów - ponad 0,6 %. Ilość związków pektynowych jest podobna w owocach obydwu gatunków - 0,47-0,55 %.
Pigwa /Cydonia oblonga Mill/, kształt gruszkowaty Zawiera dużo witamin: C, PP, z grupy B oraz prowitaminę A
Pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica)
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) Owoce rokitnika zawierają dużo kwasów organicznych, witaminy C (od 200-600 mg%), E, F, K, P z grupy B, prowitaminę A oraz D
Żurawina ( Oxycoccus sp.) W Polsce występuje Żurawina błotna, drobnolistkowa, wielkoowocowa. Zawartość witaminy C wynosi 11 mg/ 100g jagód.
Śliwa japońska (Prunus mume Siebold & Zucc.)
Jarzębogrusza uszkowata odm Jarzębogrusza uszkowata odm. Bulbiformis (x Sorbopyrus auricularis Bulbiformis) Naturalny mieszaniec gruszy pospolitej i jarząbu mącznego
Świdośliwa Bluemoon® Ukraińska odmiana owocowa zgłoszona do rejestracji. Krzew o wąskim pokroju, ze wzniesionymi gałęziami, osiągający do 2,5m wysokości. Ze względu na nieduże rozmiary polecany szczególnie do małych ogrodów.
Czeremcha amerykańska odm. Żółwin (Prunus serotina Żółwin)
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Dziękuję za uwagę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU