ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Ramowe założenia realizacji programu pt.
TRZYMAJ FORMĘ! Opracowanie na podstawie poradnika dla nauczycieli: Marzena Dering mł. asystent ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Malborku.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Opracowała Renata Kulik. Organizatorzy akcji: Gazeta Wyborcza wraz z portalem gazeta.pl oraz Centrum Edukacji Obywatelskiej.
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
Światowy dzień żywności
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Założenia programu edukacyjnego
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
„Czyste Powietrze Wokół Nas”
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji
Rok szkolny 2011/2012.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
„Trzymaj Formę!” 2007/2008 Jolanta Popiołek Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
Szkoła Promująca Zdrowie
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 22 sierpnia 2012.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!” Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Wprowadzenie programu edukacyjnego dot. zdrowego.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jem zdrowo.
„NIE PAL PRZY MNIE, PROSZĘ”
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Szkoła Sportowych Talentów
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Program polityki zdrowotnej dotyczący prewencji cukrzycy typu 2
Zapis prezentacji:

ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ!” Rok szkolny 2009 / 2010

CEL GŁÓWNY: Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie człowieka.

CELE SZCZEGÓŁOWE: Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety dla organizmu człowieka. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

ADRESACI PROGRAMU: Uczniowie szkół podstawowych (V-VI) i gimnazjów (I-III) oraz ich rodzice i opiekunowie. UCZESTNICY PROGRAMU: - dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna, - pielęgniarki środowiska szkolnego, - władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych.

CZAS TRWANIA PROGRAMU: (3 lata) 2006 – 2009 I edycja – rok szkolny 2006/07 II edycja – rok szkolny 2007/08, III edycja – rok szkolny 2008/09. 2010 – 2012 IV edycja – rok szkolny 2009/10 V edycja – rok szkolny 2010/11 VI edycja – rok szkolny 2011/12

ORGANIZATORZY PROGRAMU: - Główny Inspektorat Sanitarny, - Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”. KOORDYNATORZY PROGRAMU: - poziom wojewódzki - Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, - poziom powiatowy - Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, - poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne.

PARTNERZY PROGRAMU: Instytut Żywności i Żywienia, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu, Instytut Matki i Dziecka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Miesięcznik „Lider”.

Realizacja program „Trzymaj Formę” w szkołach odbywa się metodą projektu. Projekt powinien składać się z czterech etapów: -przygotowania, -planowania, -realizacji, -prezentacji. Projekt musi zakończyć się prezentacją uzyskanych rezultatów.

„TRZYMAJ FORMĘ”

„TRZYMAJ FORMĘ”

Projektem edukacyjnym jako metodą nauczania nazywamy zaplanowane i koordynowane przez nauczyciela, a realizowane przez uczniów, zadanie albo cykl zadań powiązanych celem i treścią programu nauczania. Może być powiązany z realizacją programu jednego lub wielu przedmiotów, może też wykraczać poza program.

Piramida zdrowia – bloki produktów. TREŚCI PROGRAMOWE: Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Piramida zdrowia – bloki produktów. Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na  energię. Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży. Rola podstawowych składników odżywczych. Zasady zdrowego żywienia (10 zasad). Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej.

TREŚCI PROGRAMOWE cd: Zaburzenia stanu odżywiania: - otyłość, - nadwaga, - niedobór masy ciała, - anoreksja, bulimia – pomoc specjalisty Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: prawa konsumenta, znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą

Dodatkowe informacje…

www.trzymajforme.pl Materiały edukacyjne w wersji elektronicznej, Informacja prasowa, Forum wymiany doświadczeń, Prezentacje z Konferencji Szkoleniowych

ZALECENIA ŻYWIENIOWE Zmniejszenie spożycia żywności wysoko energetycznej o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cukru Obniżenie spożycia soli poniżej 5 g Zwiększenie spożycia owoców i warzyw powyżej 400g dziennie Podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej przez co najmniej 1 godzinę dziennie

REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Młodzież powinna spożywać co najmniej 4 posiłki dziennie (optymalny model 5-cio posiłkowy) z zachowaniem równomiernych przerw między nimi (nie dłuższe niż 4 godziny) i prawidłowym rozkładem energii w ramach poszczególnych posiłków. 1. Śniadanie: 20-25% 2. II Śniadanie: 15-20% 3. Obiad: 35-40% 4. Podwieczorek: 5-10% 5. Kolacja 10-15%

REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają niekorzystnie na organizm, dochodzi do znacznego spadku poziomu glukozy we krwi, co wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej i umysłowej, obniżenie zdolności koncentracji, powoduje rozdrażnienie.

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

Dziękuję za uwagę! Trzymaj Formę!!!