I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH WYSTAWA POTRAW WIGILIJNYCH I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
Wigilia jest czasem szczególnym w życiu wielu polskich rodzin. W wigilijny wieczór niemal wszyscy gromadzą się wokół rodzinnego stołu. Przy wystrojonej choince, pod którą przygotowane są prezenty, dzielą się opłatkiem z najbliższymi i składają sobie życzenia. Wigilia to także wspólne śpiewanie kolęd oraz udział w pasterce. Zgodnie z wielowiekową tradycją niemal wszyscy zachowują tego dnia post, spożywając tradycyjne potrawy.
POTRAWY WIGILIJNE Niezmiennie od lat najpopularniejszą potrawą w Polsce jest smażona ryba, najczęściej karp, który pojawia się w większości domów.
Kolejne najbardziej popularne potrawy to barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami lub grochem, kompot z suszonych owoców, makowiec.
Tradycje wigilijne Przy tradycyjnym stole wigilijnym znajduje się wolne miejsce dla niespodziewanego gościa. Do tradycji należy również zwyczaj zapraszania do wspólnego stołu osób samotnych i ubogich. Ważne jest także, by o najbardziej potrzebujących pamiętać na co dzień. Na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej wigilia rozpoczyna się wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdy. Na stole wigilijnym powinno być 12 potraw –na cześć dwunastu Apostołów.
Atmosferę żłobka betlejemskiego przypomina obyczaj układania pod obrusem siana. Najważniejszym i kulminacyjnym momentem wieczerzy wigilijnej w Polsce jest zwyczaj łamania się opłatkiem. Czynność ta następuje po przeczytaniu Ewangelii o Narodzeniu Pańskim i złożeniu życzeń. Zwyczaj ten oznacza również wzajemne poświęcenie się jednych dla drugich i uczy, ze należy podzielić się nawet ostatnim kawałkiem chleba. Składamy sobie życzenia pomyślności i wybaczamy urazy.
Pod koniec wieczerzy wigilijnej zaczyna się śpiewać kolędy, a potem całym gronem idzie się na Pasterkę. Właściwie to ile domów, ile rodzin - tyle tradycji, zwyczajów i obrzędów. Od dnia świętego Szczepana do święta Trzech Króli kolędnicy chodzą po domach.
Jedną z najmłodszych tradycji wigilijnych jest strojenie choinki, ale mimo że jest to zwyczaj młody, dzisiaj nie potrafimy wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia bez choinki.
Dekoracje świąteczne
Dopełnieniem stołu świątecznego są stroiki, składające się z pachnących świerkowych gałązek, kolorowych świeczek, jabłek i orzechów.
Nakrycie stołu
Każdego roku w okresie przedświątecznym w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, uczniowie klas gastronomiczno – hotelarskich przygotowują „Wystawę potraw i dekoracji wigilijnych”. W tym samym czasie odbywa się pokaz stroików świątecznych, wykonanych przez uczniów biorących udział w konkursie „Najładniejszy stroik świąteczny”. W bieżącym roku szkolnym w konkursie wzięli udział uczniowie z klas: I TG, I TU, ITH, natomiast wystawa została przygotowana przez klasy: II TU, II PSG, III TU, pod kierunkiem nauczycieli: Anny Brodaczewskiej, Beaty Luchowskiej, Barbary Sosnowskiej, Anny Jagodzińskiej.
Składamy wszystkim najserdeczniejsze życzenia: cudownych Świąt Bożego Narodzenia, rodzinnego ciepła i wielkiej radości, pod żywą choinką dużo prezentów, a w Waszych pięknych sercach wiele sentymentów, Świąt dających radość i odpoczynek oraz nadzieje, że Nowy Rok będzie szczęśliwszy. Opracowanie: B. Luchowska, A. Brodaczewska