SZKODNIKI ŻYWNOŚCI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

GHP- mycie i dezynfekcja
ZABEZPIECZANIE I PRZECHOWYWANIE AKT W ARCHIWUM ZAKŁADOWYM
Uniwersytet Zielonogórski
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Działamy, aby usunąć azbest!
Wykonali : Paterok Łukasz Nieświec Tobiasz Szpejda Krzysztof kl. I TMT
Czyszczenie przewodów kominowych.
Techniczne środki zabezpieczenia
TECHNICZNE ŚRODKI ZABEZPIECZENIA oraz SKARBCE, SZAFY I SKRYTKI SEJFOWE
TECHNICZNE ŚRODKI ZABEZPIECZENIA
Krew Funkcje i skład.
Zapoznaj się z informacjami zawartymi na podanych stronach internetowych i uzupełnij definicję.
Metoda ultradźwiękowa
Oczyszczanie ścieków Stosuje się cztery stopnie oczyszczania ścieków:
Fale dźwiękowe.
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Instalacja wodno - kanalizacyjna
Prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski – Wydział Nauki
Centrum Systemów Teleinformatycznych i Aplikacji Sprzętowych
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Przygotował: Michał Woźniak
Mieszanina a związki chemiczne
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
OFERTA FIRMY SPECTECHNIKA Tel :
Biosphera Sp. z o.o. - Profesjonalne Generatory Ozonu
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W ZAWODACH
Tranzystorowy generator ultradźwiękowy
AQUANET Pracę wykonała
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technologia czyszczenia, odbudowy, konserwacji podzespołow i urządzeń elektrycznych.
Gimnazjalny projekt edukacyjny
Wstęp Krótka historia programu Zastosowanie PowerPoint’a
WITAMY W ŚWIECIE TWORZYW SZTUCZNYCH
Odporność organizmu.
OFERTA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
OWADY - ROZTOCZA - OSY - PAJĄKI
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
Kto jest przyjacielem lasu?
Elektromagnetyzm na co dzień.
Bezpieczny gabinet stomatologiczny
PRZYJACIELE LASU.
Kto jest przyjacielem lasu?
Natalia Biesiada kl. VIa Szkoła Podstawowa nr 3 w Pleszewie im. Powstańców Wielkopolskich.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Uzdatnianie wody.
Instalacje elektryczne w obiektach rolniczych i ogrodniczych
1. Definicja szkodników żywności
Chyba wiem, co jem?.
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Dariusz Pomykała CDR o/Radom
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Filip Marszałek Marek Koczański IIIC.
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Mechaniczne procesy oczyszczania cieczy
Urządzenia do Oczyszczania Wody i Ścieków
Zapis prezentacji:

SZKODNIKI ŻYWNOŚCI

I. Najważniejsze szkodniki żywności: 1.Gryzonie 2.Owady 3. Roztocza 4.Nicienie

1. Gryzonie Myszy Szczury

2. Owady a) karaluchy kuchenne b) muchy c) muszki owocowe

d) spirzchel surinamski e) trojszczyk f) mączniak młynarek g) osy h) mrówki

g) mklik mączny h) mól ziarniak i) skórnik słoniniec j) psotnik zakamarnik

3. Roztocza a) rozkruszek mączny

4. Nicienie a) węgorek pszeniczny

Deratyzacja - Zabiegi mające na celu zwalczanie gryzoni

II. Szkody wywołane przez gryzonie Ubytki Zanieczyszczenia odchodami Uszkodzenia opakowań Niszczenie elementów budowlanych i instalacji elektrycznej Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych

III. Zwalczanie gryzoni Kraty, uszczelnienia, siatki Częste usuwanie odpadków Środki chemiczne Pułapki mechaniczne Karminki deratyzacyjne Środki akustyczne

IV. Szkody wywołane przez owady Zanieczyszczenia odchodami Ubytki żywności Przenoszenie chorób Przenoszenie substancji alergicznych Przenoszenie bakterii gnilnych Przenoszenie bakterii chorobotwórczych Psucie żywności

V. Zwalczanie owadów Trucizny chemiczne Substancje wabiące w połączeniu z łukiem elektrycznym Urządzenia dźwiękowe Siatki w oknach Pułapki z przynętą Packi Fale ultradźwiękowe

Żywność zanieczyszczona przez szkodniki nie może być w żaden sposób wykorzystana do żywienia ludzi lub zwierząt lub w jakikolwiek inny sposób przetwarzana!

Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja z przedmiotu Technologia Gastronomiczna Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś