SZKODNIKI ŻYWNOŚCI
I. Najważniejsze szkodniki żywności: 1.Gryzonie 2.Owady 3. Roztocza 4.Nicienie
1. Gryzonie Myszy Szczury
2. Owady a) karaluchy kuchenne b) muchy c) muszki owocowe
d) spirzchel surinamski e) trojszczyk f) mączniak młynarek g) osy h) mrówki
g) mklik mączny h) mól ziarniak i) skórnik słoniniec j) psotnik zakamarnik
3. Roztocza a) rozkruszek mączny
4. Nicienie a) węgorek pszeniczny
Deratyzacja - Zabiegi mające na celu zwalczanie gryzoni
II. Szkody wywołane przez gryzonie Ubytki Zanieczyszczenia odchodami Uszkodzenia opakowań Niszczenie elementów budowlanych i instalacji elektrycznej Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych
III. Zwalczanie gryzoni Kraty, uszczelnienia, siatki Częste usuwanie odpadków Środki chemiczne Pułapki mechaniczne Karminki deratyzacyjne Środki akustyczne
IV. Szkody wywołane przez owady Zanieczyszczenia odchodami Ubytki żywności Przenoszenie chorób Przenoszenie substancji alergicznych Przenoszenie bakterii gnilnych Przenoszenie bakterii chorobotwórczych Psucie żywności
V. Zwalczanie owadów Trucizny chemiczne Substancje wabiące w połączeniu z łukiem elektrycznym Urządzenia dźwiękowe Siatki w oknach Pułapki z przynętą Packi Fale ultradźwiękowe
Żywność zanieczyszczona przez szkodniki nie może być w żaden sposób wykorzystana do żywienia ludzi lub zwierząt lub w jakikolwiek inny sposób przetwarzana!
Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja z przedmiotu Technologia Gastronomiczna Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś